Tau er en ny Sci-Fi Thriller på Netflix, der ikke helt lever op til, hvad traileren indikerede. Betyder det, at den er dårlig? Nej, faktisk ikke. Men du skal nok lige vide, hvad du går ind til.

Tau er nyeste skud på stammen hos Netflix. Endnu engang er vi ude i en Sci-Fi Thriller, hvilket jo giver plads til alverdens plotudviklinger.

Har du set traileren, så vil du nok forvente en film, hvor en pige (Maika Monroe) kæmper mod en AI, der hedder “Tau”. Det er heller ikke helt forkert. Men det er absolut heller ikke dér, historien ligger.

Derimod er Tau mere af et Sci-Fi drama i store dele af spilletiden. Det er ikke noget, jeg havde et problem med. Men jeg skulle alligevel vende mig til, at det ikke var den actionprægede overlevelsesfilm, jeg forventede.

Tau (2018) Netflix

Gyset i Tau

Selvom Tau absolut er en Sci-Fi thriller, så er selve præmissen fuld af gys. En fremtidig opfinder-type bruger mennesker som forsøgskaniner til at skabe sin perfekte AI. Eller rettere, han fodrer deres følelser og oplevelser ind i sit digitale væsen, så den kan lære at være mere menneskelig.

Det er dog ikke her, historien egentlig ligger. Derimod er det en mere filosofisk tilgang til, hvad der skaber en person. Er en AI en person med følelser og et liv? Eller er det bare kode? Både mennesket og en AI er trods alt skabt af et meneske og har på den måde fået “liv”.

Bare rolig, det er altså ikke fordi, dette mere eftertænksomme element tager noget væk fra, at det faktisk er en overlevelsesfilm.

Tau (2018) Netflix film med Maika Monroe

Maika Monroe som moderne “final girl”

Du genkender nok hovedrolleindehaveren i Tau fra den populære It Follows, der i dér grad skilte vandene. Hun spillede nemlig også hovedrollen i netop den film – læs eventuelt vores anmeldelse af It Follows her >

Jeg synes personligt sagtens, at Maika Monroe kan bære disse film. Det er nok også derfor, at hun ret hurtigt er blevet en form for moderne “final girl” i min bevidsthed. Der er både hjerte, intellekt og nok “nosser” til at klare de fleste situationer. Og det er trods alt sådan, man overlever i denne type film!

Direkte overfor hende har vi Ed Skrein, der var skurken i første Deadpool film. Endnu engang har han en skurke-rolle, men dog af en anden art. Ed Skrein er igen fantastisk til at vise enorm foragt og irritation med de mindste greb.

Han behøver faktisk ikke sige noget – selvom det da er meget cool, når han rent faktisk siger noget også. Denne gang med amerikansk dialekt.

Tau (2018) Netflix

Sidst, men absolut ikke mindst, så er der “Tau”, som spilles af Gary Oldman. Eller rettere, han lægger stemme til Tau. Jep, det er den seneste Oscar-vinder, der lægger stemme til en AI i Tau. Men bevares, det er da også titelrollen.

Og Gary Oldman gør det – naturligvis – helt eminent. Derfor bliver Tau hurtigt mere som en reel karakter end bare “noget intelligent kode”.

En ret fængende debut

Tau er spillefilmsdebut for filmens instruktør Federico D’Alessandro. Men det er langt fra første gang Federico D’Alessandro har arbejdet på film. Han har især arbejdet som “storyboard artist”, og det har været på film som Captain America: The First Avenger og I Am Legend. Han er altså vant til at skulle have overblik over større produktioner.

Måske er det netop hans fortid med storyboards, der gør, at denne debut fungerer så godt som en helhed.

Jeg elsker, at Netflix har så meget fokus på genrefilm og især har taget Sci-Fi genren til sig. Det har dog ikke ligefrem været med udelt succes til følge.

Både Brigth og Mute var langt fra velfungerende. Læs mere om problemerne med de to film i vores anmeldelse af Bright her og vores Mute anmeldelse her (på engelsk).

Denne gang har Netflix dog skabt noget, der fungerer bedre. Det er ikke stort slået op og har kostet uhyggeligt mange millioner at producere. Istedet er fokus på den lille historie, og det er noget netop Sci-Fi Thrillers excellerer i.

Hvis du tilpasser dine forventninger til mere drama og eftertanke, så bør du være godt underholdt af Tau.

Tau kan ses på Netflix nu!

FAKTA

Premiere: 29. juni 2018 (Netflix)
Genre: Thriller, Science Fiction
Instruktør: Federico D’Alessandro
Medvirkende: Maika Monroe, Ed Skrein, Gary Oldman

Resumé
En ung kvinde kidnappes af en opfinder, der bruger hende som testperson til at perfektionere kunstig intelligens. Nu forsøger hun at undslippe sit teknologiske fængsel.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.