THE AWAKENING er en spøgelses-gyserfilm i stil med Børnehjemmet og The Others. Dog ikke helt på samme niveau. Læs vores anmeldelse af gyserfilmen The Awakening her!

The Awakening er en gyserfilm, hvor det er svært ikke at lave en sammenligning med Børnehjemmet (2007) og The Others (2001), når vi ser på de ydre rammer og virkemidler. Det er dog langt fra en kopi. Den er heller ikke helt lige så god som førnævnte, men det betyder på ingen måde, det er en dårlig film.

Man sidder og gætter lidt med undervejs, og det er heller ikke svært at lure, hvordan tingene hænger sammen. Men jeg indrømmer gerne, at jeg da absolut ikke havde gættet alle plot twist. Heldigvis.

Der er en god portion uhygge, hvilket hjælpes godt på vej af de fysiske rammer, og måden hvorpå disse visuelt fremstilles. Vi befinder os i et kæmpe hus, der ligger ude midt i ingenting, og når det samtidig er ret mørkt hele tiden, og vi jævnligt ser ting, der virker særdeles mærkelige, lader man sig skræmme og er på vagt hele tiden.

Instruktørdebut og godt skuespil

Det er instruktør Nick Murphys første spillefilm, og det kan man egentlig godt fornemme. Han er vant til at lave dokumentarer og tv-serier, hvilket måske forklarer den til tider lidt træge fortællestil. Det fungerer udmærket, men når man ser filmen, kunne man godt forledes til at tro, man er i gang med et afsnit af en god tv-serie i visse segmenter.

Skuespillet er upåklageligt, og især hovedrollen spilles med god finesse af Rebecca Hall (Vicky Cristina Barcelona og The Town). Og Imelda Staunton (Oscar-nomineret i 2005 for titelrollen i Mike Leighs Vera Drake’s Hemmelighed) er som altid fantastisk. Så castet er med til at højne filmen som helhed.

Det er på alle måder en fin film, men det er lidt en light-version af de tidligere nævnte (og virkelig gode) film, som har været utrolig populære. Det er svært helt at lure, om det er fuldt ud intentionelt, at den lægger sig op ad disse film, men i perioder slipper de afsted med det.

Alt i alt er The Awakening god underholdning til en fredag aften.

Fakta

DVD/Blu-ray: 17. april 2012
På Netflix: 3. september 2021
Genre: Horror | Thriller
Instr.: Nick Murphy
Medv.: Rebecca Hall, Dominic West, Imelda Staunton m.fl.
Land: UK, 2011

Plot

Året er 1921. England er overvældet af tabet og sorgen fra 1. verdenskrig. En efterforsker med speciale i paranormale hændelser bliver hyret af en fjerntliggende kostskole for at undersøge en sag om en dreng, der går igen.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.