THE PLAGUES OF BRESLAU er en ny Netflix krimi-thriller om en seriemorder. Filmen er fra Polen, og hvis du tænker, at du ikke gider noget polsk, begår du en stor fejl. Sammenligninger er altid farlige, men det smager sgu lidt af Se7en. Læs vores The Plagues of Breslau anmeldelse her!

The Plagues of Breslau er en Netflix krimi-thriller fra Polen. Den handler om en seriemorder, og allerede fra at have læst plottet og set navnene i indledningen, fik vi sagt højt “Den smager af Se7en, meeeen….” Og de ord blev næsten som en lille profeti. For nej, det er (naturligvis) ikke helt i samme liga. Men den er absolut heller ikke så langt fra.

Vi taler om en heftig krimi-thriller på en god halvanden time. Der er virkelig smæk på vold og solide mordeffekter samt en række fantastiske kvindelige karakterer. Du kan roligt kaste dig over denne Netflix-film!

Læs mere herunder i resten af vores The Plagues of Breslau anmeldelse.

De fedeste karakterer

Noget af det første, man bemærker, når man ser The Plagues of Breslau, er de fantastiske karakterer. Og i særdeleshed de virkelig interessante kvindelige karakterer. De er møgseje på mange måder, men ikke nødvendigvis særlig tiltalende på mange andre måder.

Altså, præcis som vi har set det med en række mandlige karakterer gennem årene. Endelig får vi stadig flere af disse skæve kvindelige karakterer, og i denne film findes de i alle afskygninger. Fra tv-reporter divaen til den superkløgtige i fedtet cap og løse joggingbukser. For en god ordens skyld er der dog også en række gode mandlige karakterer. Især Bronson er værd at nævne!

Det eneste, jeg ikke er superfan af, er hovedpersonen, Helena Rus’ frisure. Den er bare ekstremt upraktisk og skæv til en person i hendes job. Og så alligevel er den faktisk helt perfekt til karakteren, så jeg bør bare klappe kaje og komme udover mine egne fordomme. Ja, der fik jeg lige sat mig selv på plads. Det skal man også huske at gøre ind imellem.

The Plagues of Breslau – Netflix anmeldelse

Morderen slår til klokken 18:00

Vi er som sagt ude i en seriemorder-fortælling, og der er virkelig metode i galskaben. Der sker nemlig et nyt mord hver dag klokken 18:00, så politiet kan bare stå klar til at rykke ud, da først dette mønster viser sig.

Og det gør det ret hurtigt!

I det hele taget er der meget, der hurtigt bliver optrevlet, men det er en vigtig del af historien, så vi hele tiden kan komme videre i teksten. Filmen varer trods alt kun lige omkring 90 minutter, så vi skal altså igennem en del. Jeg havde nok ret middelmådige forventninger til denne polske film, men hold nu fast, hvor blev jeg positivt overrasket. Over alt!

Ikke mindst det faktum, at mordene er ret kreative og overvejende lavet utrolig godt. Det er nogle brutale scener (ikke mindst af ligresterne), men det er jo en del af arbejdet med at opklare mord. Især når en seriemorder er på spil, og du ved, der kommer et nyt mord igen kl. 18 næste dag.

The Plagues of Breslau – Netflix anmeldelse

Se The Plagues of Breslau på Netflix nu!

Patryk Vega har instrueret The Plagues of Breslau, som han også er medforfatter på. Lige umiddelbart kender jeg ikke noget til Vegas tidligere arbejde, men han har lavet en lang række tv-serier og film gennem de sidste 15 år, så han ved, hvad han laver.

Derudover har han også tendens til at skrive (enten alene eller sammen med andre) de film, han instruerer. Hans medforfatter på The Plagues of Breslau er Sylwia Koperska-Mrozinska, og dette er kun hendes første gang som manuskriptforfatter (ifølge IMDb i alle tilfælde).

Denne film er lige præcis den slags krimi-thriller, der kan få folk til at se flere film på diverse fremmedsprog. Den har et fascinerende og vanvittigt underholdende plot, som de fleste fans af både krimi, thriller og seriemorderfilm bør sætte pris på.

Selvom det er farligt at lave sammenligninger, så kan denne film altså godt tåle at blive kaldt en Se7en-agtig film. Du vil endda nå til et punkt, hvor du bør spørge “What’s in the box?!”, selvom situationen er helt anderledes end den klassiske scene fra Se7en. Kort sagt, så er The Plagues of Breslau absolut værd at bruge tid på.

The Plagues of Breslau er ude på Netflix fra den 22. april 2020.

FAKTA

Instruktør: Patryk Vega
Forfattere: Sylwia Koperska-Mrozinska, Patryk Vega
Medvirkende: Malgorzata Kozuchowska, Daria Widawska, Katarzyna Bujakiewicz, Tomasz Oswiecinski, Andrzej Grabowski, Ewa Kasprzyk

Plot

Da et lig bliver fundet indsyet i en kohud, opdager en efterforsker fra Wrocław, at en morder er i gang med at genskabe en række afstraffelsesmetoder fra 1700-tallet.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.