:: Anmeldelse ::

Det kan være farligt at læse bag på en DVD, når der sammenlignes med film, som allerede har opnået en form for kultstatus, og derfor er blevet reference-ramme for alt, der bare kan minde den mindste smule om en “kendt” film. Sammenligningen med ‘Blair Witch Project’ bag på denne DVD er dog særdeles malplaceret, da hele konceptet ved den film var, at man ikke rigtig så noget, men derimod oplevede personernes frygt gennem deres reaktioner og kommentarer – som desuden blev givet til os i faux dokumentar-stil (der vel var det egentlig nyskabende ved ‘Blair Witch’).

Når det så er sagt, så skal det da ikke ligge filmen til last, at nogle klaphatte i en marketing-afdeling har valgt dette meget billige trick med at sammenligne med en kendt film – og skulle man endelig sammenligne med andre film, så lad mig da hellere nævne ‘The Others’ (2001). Selvom denne sammenligning absolut heller ikke holder, så er den meget tættere på. I ‘The Presence’ er man aldrig i tvivl om, hvem der er spøgelser, og hvem der er “rigtige” mennesker. Men problemet med filmen er, at dette slet ikke er en gyserfilm, hvis du spørger mig – og det markedsføres den jo som, så folk kan næsten kun blive skuffede.

Mira Sorvino har hovedrollen (og er producer) med Shane West og Justin Kirk i de primære biroller. Det er en meget pirrende (dog ikke på dén måde) historie, hvor vi hele tiden får en bid mere af hovedpersonens baggrund uden helt at kende alle detaljer. Der males med meget brede penselstrøg, men det er også fint til at danne rammerne for både karakterer og historien.

Alligevel er det som om, filmen knækker lidt undervejs. Personerne tager nogle lidt for spøjse beslutninger, som tydeligvis er nødvendige for at fremtvinge andre elementer i historien, men det gode flow fra filmens første halvdel forsvinder til gengæld.

Tom Provost har skrevet og instrueret filmen, og det er faktisk hans instruktørdebut, hvilket trods alt må imponere, da der er gode og stilsikre elementer, som nok skal få ham langt. Som manuskriptforfatter kom han første gang på banen som co-forfatter til ‘Under Suspicion’ (2000) med Morgan Freeman og Gene Hackmann. Og som instruktør har han nu allerede yderligere to film på vej, hvor han selv står bag manuskriptet til den ene. Så må man håbe de værste skønhedsfejl forsvinder hen ad vejen.

Fakta

(Originaltitel: The Presence)

DVD/Blu-ray: 14-08-2012
Genre: Horror | Thriller | Drama
Instr.: Tom Provost
Medv.: Mira Sorvino, Shane West, Justin Kirk m.fl.
Land: USA, 2010

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.