THE GLOAMING på Star på Disney+ er en australsk serie, der spænder over genrer som krimi og gyser. Historien byder fra første afsnit på både flere mord og noget overnaturligt. Vi er nok ude i noget okkult, men afsnit 1 afslører ikke for meget. Læs vores The Gloaming serieanmeldelse her!

THE GLOAMING er en ny serie på Star på Disney+, og vi er ude i en krimi-gyser hybrid. For genrefans er der efterhånden en del serier, der bør kigges nærmere på, hvis man har abonnement på Disney+. Og nej, vi får ikke penge for at sige dette, men nyder da selv godt af, at Star løbende får tilføjet serier fra hele verden. Denne serie er eksempelvis fra Australien.

Har du set andre gode australske genre-serier som Reckoning eller Glitch, vil du også genkende ret mange af skuespillerne. Faktisk er langt de fleste skuespillere også kendt fra større amerikanske film og serier, så castet skal nok tiltrække seere også.

LÆS OGSÅ

Vores anmeldelse af den australske Netflix mini-serie Reckoning om en seriemorder her >

Læs videre på vores The Gloaming serieanmeldelse herunder, og se første afsnit på Star på Disney+ nu.

Der lægges ud med mord

Selve The Gloaming serien udspiller sig i Hobart på Tasmanien, og der føler folk sig tydeligvis meget som øboere. Andre australiere omtales som “mainlanders” og er tydeligvis en helt anden type mennesker. Det er fint nok lige at få dette på plads, da det også betyder noget for selve den mordsag, der hurtigt kommer på banen.

The Gloaming starter nemlig med et mord. Eller rettere, to mord, der begås med cirka 20 års mellemrum. Noget af de første, de lokale betjente nævner er, at de håber, det ikke er nogle lokale. Der er altså en stor “dem og os”-mentalitet. Det viser sig dog også ret hurtigt, at “dem” og “os” måske mere handler om de levende mod de døde.

Vi er ikke ude i zombier eller noget i den dur. Der foregår dog noget overnaturligt, hvor vi løbende ser skygger af mennesker, der står og kigger. Nogle af karaktererne i denne serie kan også se skygge-menneskerne og er tydeligvis ret bange for dem.

Derudover er der nogle ritualer, der lader til at blive gennemført, og det hele smager af noget dystert og okkult. Jo jo, der er mere end rigeligt til at tilfredsstille de fleste både krimi- og gyserfans.

The Gloaming – Anmeldelse [Star på Disney+]

Se The Gloaming-serien på Star på Disney+ nu!

Vicky Madden er skaber på The Gloaming-serien og var også en af skaberne bag serien The Kettering Incident fra 2016, der dækkede samme genrer. Som instruktør på nogle af afsnittene (og producer på serien generelt) har vi desuden et meget velkendt gysernavn med Greg McLean.

Han debuterede med den fantastisk grumme Wolf Creek (2005), der virkelig stadig holder for mig. Jeg kan bare aldrig være på roadtrip uden at tænke på den film. Siden da har Greg McLean også lavet film som krokodille-thrilleren Rogue (2007) og den vanvittige The Belko Experiment (2016). Nå ja, og så arbejder han en del på serier og har lavet en serie baseret på Wolf Creek.

På skuespillersiden kan du se frem til Emma Booth (Glitch og Extinction), Ewen Leslie (The Nightingale og The Cry-miniserie) og Martin Henderson (The Strangers: Prey at Night). I mindre nøgleroller ses bl.a. Anthony Phelan (Reckoning) og Rena Owen (Once were warriors, The Last Witch Hunter).

Afsnit 1 af The Gloaming fungerer rigtig godt som pilot-afsnit, der skal gøre publikum nysgerrig på mere. Jeg var i hvert fald straks klar på mere, selvom jeg knap nok anede, hvad der foregik efter første afsnit. Der er otte afsnit i denne serie, og hvert afsnit varer en lille time, så der er plads til masser af historiefortælling.

The Gloaming får premiere på Star på Disney+ fra den 11. juni 2021, hvor første afsnit frigives. Derefter vil et nyt afsnit blive frigivet hver fredag (typisk kl. 9), så du kan ikke binge hele serien, med mindre du venter otte uger.

Plot

Da en kvinde findes brutalt myrdet, trækker sporene om hendes død tråde til mord i både fortiden og nutiden. Politisk korruption og lyssky forretningsforhold vikles snart ind i ondskabsfulde forbrydelser og okkulte aktiviteter. I midten af dette spind finder man to detektiver, som deler en tragisk fortid. I en rystende rejse efter sandheden bliver deres skæbner tvunget sammen af spøgelserne fra de urolige døde, der sidder fast i overgangen mellem liv og død – The Gloaming.