DYSTOPIA er en ny Viaplay-gyserserie fra Sverige. Den vinder på lækre omgivelser og et ret skønt cast, men det går godt nok langsomt med gyset. Der er meget mere drama, hvilket også kan have sine fordele, men som serie mangler den uhygge. Læs vores Dystopia sæson 1 anmeldelse her!

DYSTOPIA er en ny Viaplay-gyserserie fra Sverige. Eller rettere, den kaldes “gyserserie”, og når man læser plottet, så passer det egentlig også fint nok. Selve åbningsscenen leverer fint i forhold til gyser-genren. Derefter går det bare ret langsomt.

Altså, misforstå mig endelig ikke: Der er gyser-elementer i hvert afsnit, der byder på noget overnaturligt uhygge. Det løses i øvrigt (i de afsnit vi har set) uden brug af klodset CGI. I stedet bruges special effects sparsomt og yderst effektivt.

Læs videre på vores Dystopia sæson 1 anmeldelse herunder – og find alle otte afsnit i sæson 1 på Viaplay fra d. 13. juni 2021.

Vores anmeldelse er baseret på de første fire afsnit.

Dystopia: Sæson 1 – Viaplay anmeldelse

Erotisk drama med gyser-noter

Som en egentlig “Viaplay-gyserserie” mangler Dystopia altså en del. I afsnit efter afsnit er det person-dramaerne, der fylder rigtig meget. Der er folk, der passer uhyggeligt (ja, pun intended) godt sammen, men alligevel insisterer på at være i forhold med andre.

Og så er der en del sexscener, hvilket jo faktisk er ret klassisk for gyserfilm. Netop derfor er en af gyserfilm-reglerne for overlevelse, at man ikke må dyrke sex, hvis man vil overleve. På dejlig skandinavisk vis, så er sex dog ikke beskidt eller farligt i den klassiske gyserfilm forstand. Så ville nærmest alle også skulle dø ret hurtigt.

Diverse persondramaer indebærer nemlig ofte ret erotiske scener. De er på ingen måde dårlige, men de er bare heller ikke relevante for gyserplottet. Faktisk slet ikke, da den fornævnte gyserregel heller ikke er i spil. Derfor føles det til tider næsten som om, det er to serier, der er blevet sammensmeltet til én serie.

Til gengæld vinder Dystopia på ret lækre omgivelser med en nedlagt fabrik tæt ved en idyllisk sø. Fabrikken skal danne rammerne om et større rollespil, der allerede under sin skabelse tiltrækker sig opmærksomhed fra udlandet. Det er altså hardcore business (og en stor passion om at gøre det perfekt), der er omdrejningspunktet for denne historie.

Og ja, lur mig om ikke ret mange gyserfans netop ville elske at deltage i netop en udfordring som denne. Vi er ude i noget, der smager lidt af The Walking Dead-oplevelsen fra Universal Studios i USA kombineret med et gennemført Halloween skrækhus. Alt sammen med et solidt skud LARP [Live Action Role Playing] for at skabe realisme.

Lige denne LARP-del gør også, at man som Viaplay-seer ikke altid ved, om de er i gang med at øve, eller om vi ser noget ægte uhygge udspille sig.

Dystopia: Sæson 1 – Viaplay anmeldelse

Bedre end The Rain

Ovenstående lyder nok ikke som det store sus, men det er faktisk ikke tilfældet. Dystopia er nemlig på mange måder en bedre oplevelse end f.eks. The Rain, der var en dansk Netflix-produktion. Dette er en svensk Viaplay-produktion, der dog også har danske Jonathan Harboe (Sjit Happens, De dødes sø) på rollelisten.

Han er bare en charmebøf af den anden verden (jeg synes, han er skøn, så det er en kompliment) og får faktisk ret meget at arbejde med i Dystopia. Ikke mindst det svenske sprog, selvom han dog er dansker i serien, og derfor veksler lidt mellem dansk og svensk. Ikke på klodset vis, men bare som man nu engang gør, når man taler med andre, der også forstår begge sprog.

Derudover er det især Madeleine Martin fra thrilleren Breaking Surface, der skal drive meget af plottet som Tess, der slet ikke bryder sig om LARP. Hende kan jeg også godt lide, så vi er rigtig godt fra start. Det er nemlig allerede på karakter-niveau, at Dystopia vinder over The Rain. Disse karakterer er bare meget bedre skrevet og virker på alle måde mere organiske og ægte.

LÆS OGSÅ

Vores anmeldelse af den svenske overlevelses-thriller Breaking Surface på vores .com website her >

Andre skuespillere i Dystopia er Sofia Pekkari (Cold Courage), Happy Jankell (Jordskott), Johan Hedenberg (Cryptid), Johan Hafezi (Jægerne), Maja Rung (Honour), Lola Zackow (Sneengle), Erik Bolin (Tynd is), Erika Cardenas Hedenberg (Partisan), Einar Bredefeldt (White Wall) og Christian Svensson (The Hundred Code).

Se Dystopia sæson 1 på Viaplay!

Og nej, man behøver ikke svine én serie til for at fremhæve en anden, men lige i dette tilfælde virker det bare ret oplagt. Dystopia vinder nemlig på mange punkter, hvor The Rain netop fejlede. Faktisk på alt det grundlæggende med plot og karakterer. Det er dog ikke fordi, plottet er fejlfrit heller, da der er mange elementer, der ikke virker helt logiske.

Og så går det som sagt alt for langsomt med selve gyser-delen, og dét er altså ikke heldigt, når man sælger serien ind som en gyserserie. Måske et par afsnit færre havde været vejen frem til et større fokus på gyser-plottet.

Sæson 1 af Dystopia udkommer på Viaplay den 13. juni 2021, hvor alle otte afsnit frigives.

FAKTA

Premiere: 13. juni 2021 på Viaplay (alle 8 afsnit)
Medvirkende: Madeleine Martin, Jonathan Harboe, Happy Jankell, Johan Hedenberg, Johan Hafezi, Maja Rung, Lola Zackow, Erik Bolin, Sofia Pekkari, Erika Cardenas Hedenberg, Einar Bredefeldt,  Christian Svensson

Plot

I Dystopia samles en gruppe unge for at arrangere et stort postapokalyptisk rollespil, hvor ligesindede fra hele Europa er inviteret med. Fælles for deltagerne er, at de elsker at presse sig selv både mentalt og fysisk. Nu har de fundet en fabrik langt ude i de svenske skove, som, af ukendte årsager, blev forladt i 1980’erne under den kolde krig. Da vennerne ankommer til det isolerede sted, begynder der snart at ske uventede ting – ting der udløser mørke kræfter både indenfor og udenfor gruppen.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg