AWAKE på Netflix er en ny sci-fi thriller, der fungerer uhyggeligt godt med en skarp spilletid på cirka halvanden time. Netflix-filmens plot er ganske simpelt bygget op omkring pludseligt opstået global søvnløshed. Og dét kan os mennesker ikke holde til længe. Læs vores Awake filmanmeldelse her!

AWAKE er en ny Netflix sci-fi thriller om et uhyggeligt relatérbart plot: En mærkelig hændelse udløser på et splitsekund en akut og global søvnløshed. Uden søvn dur mennesker bare ikke, så det kan meget hurtigt vise sig at blive menneskehedens undergang.

Med en spilletid på ca. 90 minutter er den desuden ret skarp på plottet og hurtig i sin fremdrift, så du bør sagtens kunne holde dig vågen. Skøn underholdning af den helt klassiske slags, hvor vi følger hovedpersonen på sin mission gennem en pludselig meget fremmed verden. Folk bliver meget hurtigt lidt små-vanvittige af søvnmangel.

Læs videre på vores Awake filmanmeldelse herunder, og find den på Netflix nu.

Vi er bare ikke bygget til søvnmangel

Nu er jeg så heldig, at jeg ofte hurtigt falder i søvn. Netop derfor kan jeg meget nemt forholde mig til, hvor frustrerende det er, når jeg så bare ikke kan falde i søvn. Forestil dig så, at ingen kan sove. I hele verden. Det skaber en ret mærkelig situation, hvor gaderne pludselig er fyldte hele tiden, men hvor folk bliver stadig mærkeligere.

Det ser vi også i Awake, hvor mange hurtigt kæmper med hverdagsting og helt basal logik. Det er vanvittigt farligt, og situationen i denne Netflix-film bliver kun værre af, at alt elektricitet røg samtidigt med vores evne til at sove. Lige denne del udløste naturligvis en masse ulykker, så hospitalerne opdager hurtigt, at noget er helt galt. Man kan nemlig heller ikke bedøve folk.

Menneskerne i Awake har nu kun to tilstande; Enten er du vågen, eller også er du død! Skal du opereres, så bliver det, mens du er vågen – og desuden af en læge med voldsom søvnmangel. Og hvad er pointen overhovedet, når vi alle sammen er direkte på vej mod at dø af søvnmangel.

Det er global tortur, og man kan kun bruge energi-skabende medikamenter i et vist omfang uden voldsomme bivirkninger. Som ved alle apokalyptiske gyserfilm, så opstår der på rekordtid diverse grupper: Blandt andre dem der vil feste lige lukt i døden – og dem, der tror på, at deres Gud kan redde dem. Lige denne del mindede mig uhyggeligt meget om Stephen Kings The Mist.

Awake – Netflix anmeldelse

Gode karakterer driver værket

Og så er der lige de ekstremt få mennesker, der stadigvæk godt kan sove. De skal naturligvis testes og undersøges i hoved og bagdel. Igen af læger og forskere, der lider af søvnmangel og derfor reelt ikke er i stand til meget.  Det oplever vi, da hovedpersonen, Jill (Gina Rodriguez), opdager, at hendes datter stadig kan sove.

Jill har arbejdet i hæren og kan godt regne ud, hvad hendes datter vil blive udsat for. Samtidig er datteren kun 10 år, og tanken om at hun skal være et af meget få mennesker tilbage i denne verden om få dage, skræmmer hende også. Gina Rodriguez (Jane the Virgin) er ret fantastisk som kvinden, der skal tage action på rekordtid.

Det er reelt en klassisk manderolle, der fungerer perfekt som kvinde her i Awake. Det giver bare et lille spin på noget, der trods alt er set før i forskellige sammenhæng. Som datteren, der stadig kan sove, ser vi den unge Ariana Greenblatt, der lige har været med i Love and Monsters hvor hun var mere rapkæftet.

MÅSKE DU VIL LÆSE…

Vores anmeldelse af Netflix sci-fi-filmen Love and Monsters her >

Og så må jeg også lige fremhæve Shamier Anderson, der var med i Netflix-filmen Stowaway, hvor han reelt spillede titelrollen. I Awake spiller Shamier Anderson en af den mange karakterer, der overrasker undervejs. Hans karakter har desuden den fordel, at han er vant til kun at sove få timer, så han er slet ikke lige så hårdt ramt af søvnmangel som andre. Eller rettere, ikke lige så hurtigt.

Se Awake på Netflix nu!

Mark Raso er instruktøren bag Awake, og dette er hans tredje spillefilm efter Copenhagen fra 2014 og Netflix-filmen Kodachrome fra 2017. Med Awake er Marc Raso nu ude med en ret “mainstream” genrefilm, der tåler sammenligning med Susanne Biers Netflix megahit Bird Box. Præcis som med dén film, så er der utrolig mange velkendte skuespillere i meget små roller.

LÆS OGSÅ

Vores anmeldelse af Netflix sci-fi gyserfilmen Bird Box, der er instrueret af vores egen Susanne Bier her >

Andre skuespillere i mindre roller er Frances Fisher (HBO-serien Watchmen), Barry Pepper (Crawl), Finn Jones (Iron Fist), og Gil Bellows (Scary Stories to Tell in the Dark). I en nøglerolle ses desuden Jennifer Jason Leigh (Enlig pige søger, Possessor) der også spillede sammen med Gina Rodriguez i Alex Garlands visuelle sci-fi thriller Annihilation.

Manuskriptet er i øvrigt skrevet af instruktør Marc Raso sammen med hans bror Joseph Raso – sidstnævnte har arbejdet på en del ungdoms gyserkomedier om zombier. Selvom der ikke er zombier med i Awake, så virker vi mennesker hurtigt som zombier, når vi ikke får vores søvn. Selve historien er desuden af Gregory Poirier, der også har arbejdet i alverdens genrer tidligere.

Hvis du er til de solide sci-fi thrillere, der bare underholder gennemført i en god halvanden times tid, så kan du roligt se Awake.

Awake udkommer på Netflix fra den 9. juni 2021.

Plot

Efter en global begivenhed fjerner menneskehedens evne til at sove, kæmper en ekssoldat for at redde sin familie, mens hendes sind og samfundet er på vej mod kaos.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.