FURIES på Netflix er en tornado af en action-, krimi- og thrillerfilm fra Vietnam. Fantastiske kampsport-scener og visuelt meget tiltalende. En lækker retro-vibe med en historie, der udspiller sig i Saigon i 1990’erne. Læs hele vores Furies-filmanmeldelse her!

FURIES er en ny Netflix-film fra Vietnam (org. titel: Thanh Sói). Faktisk er det den første originale Netflix-film fra Vietnam. Det er en prequel til 2019-hitfilmen Furie, men du kan sagtens se den som en enkeltstående film. Denne Netflix action-basker er en fortælling om retfærdighed og hævn. Det er altid nok til at få mig til interesseret.

Men nu har retfærdighed og hævn svært ved at eksistere side om side i en verden af kriminalitet, så det er ikke ligetil. Det skal siges, at kvinder i filmen bliver behandlet rigtig grimt. De har ingen værdi og er bare objekter, der kan smides (eller skiftes) ud. Til tider er det meget ubehageligt at se på. Både hvad angår vold og seksuelle overgreb.

Det leder dog også til de mange fantastiske kampscener, hvor både stuntkoreografien og selve instruktionen er for vild. Jeg elsker også, hvordan du i denne film kan se blod og blå mærker på karaktererne, efter de har kæmpet. Det er ikke smuk og sexet “slåskamp”, men brutal overlevelse. Visuelt er den dog flot – også med blod og knubs.

Hvis du elsker John Wick, Atomic Blonde, The Raid og andre actionfilm i denne stil, så gå ikke glip af Furies.

Læs videre på vores Furies-filmanmeldelse nedenfor. Find den på Netflix fra den 23. marts 2023.

Saigons underverden i 1990’erne

Hvis soundtracket ikke var nok til at sætte 1990’er-scenen for dig, så skal diverse outfits og frisurer helt sikkert nok gøre det. Fra neon-træningsdragten til en af hovedskurkens håndlanger, der har en frisure svarende til Aqua’s Søren Rasted. Der er dog ingen Aqua-sange med i denne film.

Jeg er helt vild med denne retro-stil fra 1990’ernes Saigon. Karakterernes kitsch stil og neonlysene føles faktisk som en naturlig del af verden. Ikke “bare” som en tilføjelse for at skabe kontrast. Selvom vi som publikum helt sikkert også kan nyde denne visuelle effekt bare for syns skyld.

I Furies møder vi Bi som ung pige og følger hende vokse op via hurtige klip i korte tidsintervaller. Hendes liv kommer ikke rigtig nogen vegne – det er hele tiden ren overlevelse. Men så bliver det historien om Bi og Thanh og Hong, der tilsammen bliver en hævnende trio. De trænes af den ekstremt skrappe og respekterede “Tante Lin”.

Det er meget tydeligt en hævnhistorie, som afsløret i traileren, men der er flere lag til hver karakter. Det er dét, der gør filmen til mere end blot en actionfilm. Og det er sagt af en, der elskede The Raid lige så meget som den næste actionfan. Jeg kan bare godt lide, når der kommer lidt mere kød på fortællingen via karakterernes baggrund.

Furies (2023) – Anmeldelse | Netflix Action-Thriller

Veronica Ngo er brutal elegance

Der er flere karakterer, der bærer denne film, og Veronica Ngo spiller en af de vigtigste. Hun medvirkede også i 2019-filmen Furie, som denne nye Netflix-film er en prequel til. Veronica Ngo er en hård negl, og hun er ren elegance, når hun slås.

Okay, måske er brutal elegance mere rigtigt. Der er i hvert fald ingen, der kæmper med hende uden fysiske konsekvenser.

Den vietnamesiske stjerne Veronica Ngo var også med i The Old Guard (2020), hvor hun kæmpede side om side med Charlize Theron. Hun vil sandsynligvis spille en større rolle i efterfølgeren The Old Guard 2, som i øjeblikket er i post-produktion.

Vietnamesiske kvindelige actionhelte

Trioen af kvindelige hævnere består af Bi (Dong Anh Quynh), som er i konstant kamp med sig selv. Altid  i tvivl om, hvad der er rigtigt og forkert – og hvem hun kan stole på. Så er der Thanh (portrætteret af sangeren Toc Tien), og hun er den ældste af de tre, hvilket hun tager på sig. Hun beskytter sine egenvalgte søstre med direkte handling.

Til sidst er der den skæve, søde og optimistiske Hong (Rima Thanh Vy), som leverer perfekt kontrast til både de to andre fightere i trioen og den grumme og mørke verden, de er fanget i. Hong er en stærk fighter, men hun får sine modstandere tæt på med venlighed – og dræber helst hurtigt og effektivt.

Disse tre skuespillere er det, der får Furies til at fungere så godt. Naturligvis sammen med Veronica Ngo og alle de fantastiske skuespillere, der portrætterer skurkene (mænd såvel som kvinder), de støder på i den kriminelle underverden. Og, ja, der er også gode mennesker i denne film. Det er ikke sådan, at alle vil dræbe nogen.

Men man ved bare, at enhver der er venlig og forstående, nok skal betale en pris for deres manglende hårdhed. Der er intet, der er retfærdigt i Furies. Alle kæmper, og ingen vinder rigtigt, for hvad gør du, når du har fået hævn? Ikke mindst når hævn resulterer i død for mange mennesker!

Se Furies på Netflix nu!

Instruktøren af Furies er en af dens stjerner, Veronica Ngo (under hendes vietnamesiske navn Ngo Thanh Van). Dette er den tredje spillefilm instrueret af Veronica Ngo, så hun er ikke ligefrem nybegynder. Desuden er hun velbevandret i netop kampsportsfilm. Normalt som stjernen, men hun kan tydeligvis klare begge dele.

Faktisk er hun også en af forfatterne til denne prequel. Hun skrev manuskriptet sammen med Aaron Toronto, Uyen Nguyen Nha Ly, Thach Ngoc Nguyen og Nhan Truong Nguyen.

Udover de visuelt blændende kampscener med Veronica Ngo, gør Furies et fremragende stykke arbejde med at introducere en ny generation af stærke vietnamesiske, kvindelige actionhelte. Og via Netflix er denne introduktion til et globalt publikum.

Dette er helt klart noget, der var vigtigt for producer, instruktør og hovedrolleindehaver, Veronica Ngo. Med denne film har hun sagt, at hun håber at kunne inspirere publikum; “Selv om skæbnen slår os ned i bunden af samfundet, kan vi stadig rejse os og ændre vores skæbne” har hun sagt om filmens budskab.

Filmen er også bevis på, at vietnamesisk historiefortælling kan være ret lig sydkoreansk historiefortælling. Enhver, der har nydt godt af de fantastiske sydkoreanske film og serier, vil vide, det er rigtig godt. Forhåbentlig vil Netflix-seere give denne film samme chance, som film og serier fra Sydkorea endelig får i disse år.

Furies er ude på Netflix fra den 23. marts 2023.

FAKTA

Instruktør: Veronica Ngo
Manuskript: Veronica Ngo, Aaron Toronto, Uyen Nguyen Nha Ly, Thach Ngoc Nguyen, Nhan Truong Nguyen
Medvirkende: Dong Anh Quynh, Veronica Ngo, Tóc Tiên, Rima Thanh Vy, Thuan Nguyen, Song Luan, Gi A Nguyen, Phan Thanh Hien

Plot

I denne forløber til Furie går tre vrede selvtægtsfolk sammen om at bekæmpe et grumt forbrydersyndikat, der styrer det hårde gadeliv i 1990’ernes Saigon.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.