The Purge lyder fantastisk på papiret, men sikke et frygteligt manuskript!

Der er vist noget med, at hvis man ikke kan sige noget pænt, så skal man hellere lade være med at sige noget i det hele taget. Heldigvis gælder det ikke ved filmanmeldelser, selvom jeg på alle måder gerne vil undgå at være den mavesure slags, for der er sgu altid noget godt at sige under alle omstændigheder – selv hvis det nogle gange kun er, at filmen var tilpas kort.

I forhold til ‘The Purge’ kan jeg dog kun egentlig rose vise skuespil-præstationer og så en del af stunt- og actionkoreografien, for hold nu kæft, det var et frygteligt manuskript.

Misforstå nu endelig ikke, for konceptet synes jeg er ret genialt. Noget oversimplificieret, men det er også nødvendigt i en produktion af almindelige spillefilmslængde, og der er en hvis mængde symbolik og morale, der må være tungere end de fornuftige forklaringer. Desværre lader til til, at der går lidt for meget kollektiv sindssyge i den, og så er der et altafgørende element, der smadrer nærmest alle dele af filmen; en af de mest irriterende karakter nogensinde, og det er desværre sønnen i den familie, vi følger.

Han ligner nærmest, at han spiller Damien i ‘The Omen’, men udseendet er desværre det mindste problem. Vi har med en teenagedreng at gøre, der tager beslutninger som en 5-årig og opfører sig på samme måde, når ikke han skriger som en tøs – der dog lyder som den pubertetsdreng med stemmen i overgang, han jo er – og konstant bringer alle i fare. Skuespilleren i denne haderolle, Max Burkholder, har lavet meget andet tidligere (han er bl.a. med i TV serien ‘Parenthood’, der har kørt en årrække), så han kan egentlig ikke bebrejdes, men jeg  frygter, at det bliver svært at se ham i andre ting uden at krumme tæer de næste par år.

Til gengæld kan denne irriterende søn dog til dels forsvares med, at også forældrene tager ekstremt dumme beslutninger, selvom de faktisk spilles overbevisende af Ethan Hawke (‘Daybreakers’, ‘Taking Lives’) og Lena Headey (‘300’, ‘Dredd’ og TV-serierne ‘Game of Thrones’ og selveste Sarah Connor i ‘Terminator: The Sarah Connor Chronicles’). Især sidsnævnte får heldigivs leveret nogle solide badass momenter, der redder en del af filmen.

Derudover må jeg, i forhold til rollelisten, fremhæve Rhys Wakefield (‘Sanctum’, 2011), der leverer en nærmest ikonisk psykopatpræstation, der omgående overbeviser mig om, at han burde spille Jokeren, hvis der skal laves flere Batman-film med denne karakter.

Den skyldige i dette makværk

Det er faktisk usandsynligt uheldigt, at alle disse gode skuespillere, er landet i dette makværk, der havde potentiale. Det afgørende problem er nemlig, at karakterne konsekvent tager de dårligste og mest ulogiske beslutninger, og plottet udvikler sig således, at du hele tiden kan gætte, hvad der skal ske som det næste med 99% sikkerhed. Det skaber altså ikke en særlig dynamisk horror-thriller film.

Og her kan vi jo kun bebrejde manuskriptforfatteren for historien, og instruktøren for hvordan det hele udføres. Den ansvarlige i begge disse funktioner er tilfældigvis én og samme mand, nemlig James DeMonaco, der kun har instrueret én film tidligere: ‘Staten Island’ (2009), hvor Ethan Hawke også var med. Han har dog skrevet en del flere filmatiserede manuskripter, såsom ‘The Negotiator’ (1998) med Kevin Spacey, vampyrfilmen ‘Skinwalkers’ (2006) samt ‘Assault on Precinct 13’ (2005), hvor også Ethan Hawke havde hovedrollen – og så har vi vist slået fast, hvorfor han er med i ‘The Purge’.

Det er så ærgerligt, for filmen kunne havde været så god (og startede også stærkt), men det slutter desværre så skuffende og forudsigeligt samt ikke mindst ekstremt uforløst, og det er aldrig sjovt at gå fra en biograf oven på et antiklimaks.

Filmen kostede kun $3 millioner at lave, og den har allerede indtjent ca. $65 millioner i USA alene, så selvfølgelig er en efterfølger allerede blevet bestilt. Måske de kan ramme mere rigtigt i næste forsøg – man har da lov at håbe…

Fakta

Biografpremiere: 18-07-2013
Genre: Horror, Thriller, Science Fiction
Instruktør: James De Monaco
Medvirkende: Lena Headey, Ethan Hawke m.fl.

Køb The Purge [DVD] [2013]

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.