The Terror er baseret på en sand historie, og selvom elementer er opfundet, så er meget af uhyggen uden tvivl sand. Det er en vanvittig spændende historie om overlevelse og selverkendelse!

The Terror spænder sig over 10 episoder, der ligger på Amazon Prime i Danmark, og man keder sig bestemt aldrig. Det er måske en noget kold fornøjelse at følge de to skibe, men lige præcis kulden skaber også både stemning og intensitet.

Vi følger besætningen på de to skibe, Terror og Erebus, da de skal forsøge at finde nordvestpassagen. Begge skibes fanges, da havet fryser til, før de kommer igennem. Dette er dog ikke det reelle drama, da de forventede denne mulighed. Derfor er der umiddelbart rigelige mængder mad ombord. Det er dog hård kost at være fanget midt i ingenmands land.

Reelt er det som at være på landjord, da de kan bevæge sig væk fra skibet – f.eks. for at begrave folk. Det sker ved at lade dem ryge ned i det iskolde vand, da man har skabt et tilpas stort hul via en spand fyldt med kul. Meget lavpraktisk og ligefremt.

Den sande historie om The Terror

Nu er det jo sådan, at begge skibene og hele besætningen gik tabt – eller rettere forsvandt. Derfor ved man reelt ikke præcis, hvad der er foregået. Begge skibe er dog blevet fundet nu. Det sidste var Terror, der blev fundet kort tid inden, denne serie fik premiere i USA.

Tv-serien er baseret på en bog, der godt nok er baseret på fakta, men hovedsageligt bare er et tankeeksperiement omkring, hvad der kan være sket. Det gør dog absolut ikke oplevelsen mindre god for seerne.

Det mest uhyggelige for mig var da også at følge den efterladte familie, der kæmper for at få sendt hjælp afsted. Da hverken Erebus eller Terror er nået frem, og der ikke er kommet noget livstegn fra besætningen, så ønsker de (naturligvis) at sende redningshold afsted.

Netop de mange års mad, der er sendt med begge skibe, gør dog, at man venter flere år, før det kan komme på tale. Dét må have været frygteligt. Ikke mindst da flere besætningsmedlemmer tidligere har været afsted på ekspeditioner, der slog fejl, og har måtte fortælle om måneders kamp for at overleve.

Og i øvrigt er maden måske ikke helt så holdbar, som man troede.

The Terror sæson 1

Skøn casting

Der er et hav af genkendelige britiske skuespillere med i The Terror. Hvis man nogensinde har set britiske film eller serier, vil der uden tvivl være rigtig mange ansigter, man kender.

Personligt har jeg ofte haft et yderst anstrengt forhold til Jared Harris, der i The Terror er helt fænomenal. Det var han faktisk også i Benjamin Buttons Forunderlige Liv, hvor han sjovt nok også spillede kaptajn på et skib. Min konklussion er derfor, at han bør spille kaptajn langt tiere. Du har måske også set ham i The Quiet Ones (2014) eller Poltergeist (2015) remaken. Begge gange synes jeg, han var rent ud sagt pisse-irriterende, så det var en fornøjelse at se ham i topform her i The Terror.

Foruden Jared Harris har også Ciarán Hinds (The Woman in Black) og Tobias Menzies (Underworld: Blood Wars) prominente roller. Det samme gælder Adam Nagaitis (Sidste Stop), der på alle måder er historiens “dark horse” som Cornelius Hickey.

Derudover er der også et dansklydende navn på rollelisten, da Nive Nielsen har en meget prominent rolle gennem hele The Terror serien. Helt grundlæggende er samtlige skuespillere bare fantastiske.

The Terror sæson 1

Drop nu den CGI

Der er faktisk kun én ting, der irriterede mig ved The Terror, og det er brugen af CGI. Ikke til at skabe drama på isen i forhold til hverken skibe, vejret eller mennesker. Næ nej, til at skabe et dyr eller væsen, der ligner en isbjørn, men så alligevel ikke er en isbjørn.

Uhyggen er klart størst, når ikke man ser selve dyret. Derefter bliver man bare perpleks over den mærkelig CGI. Og helt ærligt, det gør jo for pokker en forskel for os at skulle se et dyr, der er resultatet af forestilling, en forfatter har haft om de to skibe og deres besætning.

Dog er effekterne generelt ret fantastiske. Både i forhold til de skader, besætningen får, og de generelle helbredsudfordringer, der kommer af at være fanget. Ikke mindst et sted uden friske fødevarer og komplet mangel på sol i månedsvis.

The Terror kan så absolut anbefales, hvis man er til både historiske produktioner og den britiske stil. Den snigende uhygge og de dramatiske udviklinger holder seeren til ilden fra start til slut. Og bare rolig, det er absolut ikke CGI “monstret”, der er den egentlige skurk i denne fortælling.

Sæson 1 af The Terror kan streames nu på Amazon Prime i Danmark.

FAKTA

Skaber: David Kajganich
Medvirkende: Jared Harris, Tobias Menzies, Ciarán Hinds, Paul Ready, Adam Nagaitis, Nive Nielsen, Liam Garrigan

Resumé
I 1848 bliver de to krigsskibe HMS Terror og HMS Erebus sendt ud på en kongelig mission for at finde Nordvestpassagen i det arktiske område. Men de finder i stedet et overnaturligt monster, der jagter dem!

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.