Blågårdens Bibliotek præsenterer HÄXAN – Witchcraft Through The Ages

Nu får du chancen for at se en af dansk filmhistories mest omdiskuterede film fra 1922, når Blågårdens Bibliotek på Nørrebro gratis viser Häxan fredag den 21. november! 

Efterfølgende vil det danske undergrundsband Age Coin spille et eksklusivt soundtrack til filmen, og der vil være billig cocktailbar med 20’er inspirerede drinks.

HÄXAN – om filmen

Instruktøren og skuespilleren Benjamin Christensen var dansk films store håb med lyse udsigter til en karriere i Hollywood, men da HÄXAN havde premiere i Palads Teatret i november 1922 og billeder af gamle kvinder, der kysser djævelen bagi rullede over lærredet, gik der chokbølger gennem landet, og Christensen blev kaldt pervers, farlig – og genial. Da HÄXAN havde premiere i Frankrig, protesterede 8000 vrede katolske kvinder foran biografen.

Christensens film er en dokumentar om hekseforfølgelser i middelalderen og præsenterer det dengang ikke så åbenlyse standpunkt, at de forfulgte ”hekse” var ofre for en undertrykkende kirke og overtroisk samtid, der slog ned på uskyldige outsidere. Det var dog filmens dramatiserede scener, snarere end dens budskab, der vakte skandale: nøgenhed, tortur, perverse munke og sataniske ritualer fik mange offentlige røster til at kræve filmen forbudt. Optagelserne er omgærdet af megen mystik. For at undgå de svenske investorers indblanding filmede man primært om natten i Christensens villastudie i Hellerup.

I dag betragtes HÄXAN som et af dansk filmhistories mesterværker, der både indholdsmæssigt og teknisk var forud for sin tid. Allerede i samtiden var Carl Th. Dreyer meget begejstret for filmen, og senere fik den en renæssance i USA, hvor William S. Burroughs lavede et cut af den.

Age Coin er en elektronisk duo bestående af Kristian Emdal (Vår, Lower) og Simon Formann (Lower, Girlseeker). Med tågede, industrielle lydbilleder skaber de kuldslåede scenarier, hvor den matte technorytme hænger over hovedet som en abstrakt undergangstrussel. Et massivt mørke bygget af stål og skrabet elektronik. Age Coin spillede i 2013 på Roskilde Festival festival på GLORIA scene.

OKKULT aften i STØBERIET:

Introduktion til filmen ved horrorbibliotekaren Caroline Mogensen.
Filmfremvisning: Häxan
Soundtrack: Age Coin (LIVE)
Billig bar med absint og Dry Martinis – 20’s horror style!

Støberiet
Blågårds Plads 5, 2 sal
Kl. 20-23.00
Fri entre
Fredag d. 21. november kl. 20:00


Heksen (1922) on IMDb

Forfatter

  • Nadja "HorrorDiva" Houmøller

    Jeg kan huske den første gyser, jeg så, da jeg var ca. 8-9 år. Det var nemlig 'Poltergeist', som min far havde optaget, og jeg efterfølgende sneg mig til at se, mens jeg var alene hjemme. Og det var på trods af, at min far udførligt havde lavet et grøn/gul/rød-system over hvilke film, jeg måtte se og ikke se... 'Poltergeist' var selvfølgelig en af de røde. Siden da har jeg haft en massiv interesse i at se gyserfilm, og jeg har altid fulgt med i hvilke kommende gysere, der var undervejs. Jeg foretrækker uden tvivl de lidt nyere gyserfilm. Et udpluk af mine favoritfilm: El orfanato, [REC], The Others, 28 Days Later, Eden Lake, The Descent, Se7en, Drag Me to Hell, The Mist, Haute Tension, Martyrs, The Strangers, The Cabin in the Woods. Udover min store interesse for horror-genren, har jeg også studeret 'Art of Film' på Berkeley, Californien, USA.

    Vis alle indlæg