AMAGERMANDEN på Viaplay er en ny true crime-dokumentarserie. Der er tre afsnit, der hver varer omkring 45 minutter. Som titlen afslører, handler den om Amagermanden. Eller rettere, om forbrydelser, han måske også står bag. Læs vores Amagermanden anmeldelse her!

AMAGERMANDEN er en ny Viaplay dokumentarserie i 3 dele. Vi er ude i true crime, da doku-serien handler om om en række velkendte sager, hvor Amagermanden måske også er skyldig. Når man ser denne Viaplay dokumentarserie bliver det uhyggeligt tydeligt, hvor mange der har vidst, at han var en rigtig farlig mand.

Jeg vil lige nævne, at der er ret mange “dramatiserede” genskabelser af gerningssteder og ofre. Ikke at det tydeligt angives som sådan, hvilket havde været passende. Som true crime-fan vil du naturligvis se denne doku-serie af nysgerrighed. Det er dog ikke nogen videre god produktion. Faktisk er alene det grotesk farve-drænede billede et meget mærkeligt visuelt valg.

Læs videre på vores Amagermanden anmeldelse herunder, og find dokumentaren på Viaplay.

Interessante detaljer, men hvad er pointen?

Der nørdes ret meget i detaljer her i Amagermanden-serien på Viaplay. En tidligere betjent (nuværende journalist og forfatter) undersøger en række forhold nærmere, da han nærmest er besat af denne gerningsmand. Indledningsvist hører vi endda hans kæreste stille spørgsmålstegn til denne interesse, da hun heller ikke virker synderligt begejstret for den intensivitet.

Der er dog interessante detaljer i form af en række interviews. Både med en række personer fra både titelpersonens og ofrenes bagland. Uden sidstnævnte, havde det været en noget ensidig affære. Og det er det faktisk også langt hen ad vejen. Heldigvis har vi en anklager på banen, der lige kan minde os alle om, hvor brutal og unødvendigt, det meste af volden var.

På den anden side har vi nemlig en psykolog, der prøver at forklare, hvorfor man bliver så voldelig en kriminel. Han indleder med at sige, at en sådan person sjældent har haft en harmonisk barndom. Derefter beskrives det, hvordan Marcel (bedre kendt som Amagermanden) var meget voldelig allerede som barn.

Uden yderligere input, så virker det mere som et individ, der lider af nogle alvorlige brister (og måske psykiske lidelser). Der er i hvert fald intet udefrakommende, der beskriver, hvordan han skulle være blevet til denne person. Godt nok er det et hård miljø, han er opvokset i, men vi hører også, at alle frygtede ham. Ikke omvendt.

Amagermanden – Anmeldelse | Viaplay dokumentarserie

Lidt for meget tunnelsyn

Hvor ville jeg ønske, at tidligere efterforskere og nuværende journalister kastede sig over sager, der ikke er løst, Og jeg er med på, at det er hvad, der sker her i Amagermanden. Og så alligevel ikke.

For alt hvad der undersøges er jo udelukkende med henblik på at finde spor, der forbinder Amagermanden til disse sager. Ikke med et åbent sind og blik for hvem, gerningsmanden ellers kunne være. Hvor slem han end er (og han er måske den værste danske serieforbryder – der er dømt i alle tilfælde), så er han jo langt fra den eneste morder og serievoldtægtsforbryder, vi har i Danmark.

SÅDAN SKAL DET GØRES

Se Netflix true-crime serien Don’t F*Ck with Cats, hvor en morder fanges >

Når man forsøger at koble Amagermanden til et offer baseret på, at både han og offeret var på Femø på samme tid, så er det godt nok et tyndt grundlag. Ikke mindst set i lyset af den nylige TV 2 dokumentarserie om Erik Solbakke Hansen.

Erik Solbakke Hansen er kendt som “Danmarks værste massemorder” pga. Hafniabranden, men blev dømt for et mord på 15-årige Anette Thomsen. Næsten udelukkende fordi han var på Fanø samme tid som ofret. Nå ja, og så fordi en efterforsker var utrolig god til at afhøre Erik Solbakke Hansen, så han ville tilstå nærmest hvad som helst.

Set i dét lys, bliver det tydeligt, hvor farlig denne slags tunnelsyn er. Det er meget muligt, at Amagermanden rent faktisk er skyldig i de sager, der undersøges nærmere her i dokumentaren. Der er bare intet af det, der kommer frem i true crime-produktionen her, der virker synderligt overbevisende.

Se de tre afsnit om Amagermanden på Viaplay

Helt generelt er det mange sørgelige skæbner, der interviewes. Mange har tydeligvis haft et hårdt liv med misbrug, kriminalitet, vold eller bare hårdt fysisk arbejde. Nok ofte en kombination af alle fire ting.

Respekt for at de taler om deres erfaringer nu. Men for pokker, hvor er det også bare tydeligt, at han kunne være blevet stoppet meget tidligere. Jeg forstår deres frygt for konsekvenser, men nu var det jo kvinder, der blev dræbt og voldtaget, og alle dem, der taler her er mænd.

De kunne uden tvivl få tæsk, men det var jo ikke dem, der ellers var ofre for denne serieforbryder!

Og så er jeg bare heller ikke fan af, at man skal genskabe scener af, hvordan ofrene blev fundet. Der må man tænke på de efterladte. Vi har som publikum ikke behov for (eller ret til) eller komme så tæt på. I denne verden med GDPR og cookiebjælker i vildskab online, så er man uden skyggen af privatliv, hvis man bliver udsat for vold – endda myrdet– i den virkelige verden.

Og så er der som tidligere nævnt, noget fundamentalt galt i, at man får så meget tunnelsyn, at alle spor kan vinkles til at passe ind i sit kram. Der er et skønt udtryk i stil med: For en hammer ligner alt et søm. Dét beskriver måske meget godt, hvad jeg oplevede, mens jeg så denne Viaplay true crime-dokumentarserie.

Amagermanden har premiere på Viaplay den 25. november 2021 med alle 3 afsnit.

Plot

To drab og seks voldtægter. Dét er, hvad Danmarks farligste serieforbryder, Amagermanden, er dømt for. Men kan Amagermanden kobles på flere forbrydelser end dem, vi kender til?

Nye tips og hidtil ukendte kilder har på ny vakt tidligere efterforsker og journalist Sebastian Richelsens interesse. En ukuelig trang til at forstå, hvordan en på overfladen almindelig og vellidt familiefar og fodboldtræner kan begå så grusomme forbrydelser, har ført til timevis af podcast, foredrag og en bog om netop Amagermanden og hans liv.

Igennem årenes løb er der dukket flere nye spor op i sagen. Spor, som Sebastian nu har sat sig for at forfølge. Jagten på svar bringer Sebastian ind i et af Amagers mest lukkede miljøer, hvor han støder på kilder, der aldrig før har udtalt sig, og dykker ned i nogle af de mørkeste sager i dansk kriminalhistorie.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.