BABY REINDEER på Netflix er en ny stalker-serie baseret på en sand historie. Det er en genrehybrid med mørk komedie, thriller og gys. Allerede i første afsnit burde du få en Misery-vibe. Læs vores fulde anmeldelse af Baby Reindeer-serien her!

BABY REINDEER er en ny Netflix-serie med et stalkerplot, der er baseret på en sand historie. Med syv halvtimes afsnit er det næsten umuligt ikke at binge den. Især da afsnit 1 formår at sætte scenen for den vanvittige eskalering, vi kommer til at opleve.

Hvis du når at tænke “Bliver det her ikke snart mere dystert?!” så skal stalkeren i denne historie, Martha, nok rulle sig ud. Jeg havde i hvert fald et øjeblik, der straks fik mig til at tænke på Miserys Annie Wilkes. Lige bortset fra det faktum, at Martha er ganske lummer, sådan som hun begærer sit “rensdyr”, komikeren Donny Dunn.

Læs videre på vores anmeldelse af Baby Reindeer Netflix-serien nedenfor. Den har premiere på Netflix den 11. april 2024.

Det bliver meget dystert, meget hurtigt

I Baby Reindeer følger vi Donny Dunns liv, mens han forsøger at få sit gennembrud som komiker. I begyndelsen er han bartender, der laver stand-up ved siden af og fejler konstant. Han er bare ikke sjov! Den kæmpende komiker indleder derefter et mærkeligt skævt forhold til en kvinde, der kommer i baren, hvor han arbejder.

Hun hedder Martha, og hun bliver meget hurtigt hans stalker. Vi ser, hvordan de mødes første gang, og hvordan det eskalerer. Hele deres “meet cute” er sjovt og trist, og Martha er yderst mærkelig. Hun lyver om alt, men det er så ekstremt, at det er indlysende.

Da tingene bliver ekstremt mørke i denne Netflix-genre-hybrid, er det på grund af den indflydelse, Martha har på Donny. Især da det tvinger ham til at erkende og se sit eget dybt begravede traume i øjnene.

Richard Gadd spiller hovedrollen som Donny Dunn, som også er titelkarakteren, og gør et fantastisk stykke arbejde. Men ligesom det var tilfældet med Misery, er den skøre stalker den sande stjerne i denne historie. Martha er portrætteret af Jessica Gunning, som gør det helt fænomenalt. Det er rørende og skræmmende på alle de rigtige måder.

Baby Reindeer (2024) – Anmeldelse | Netflix Miniserie

En anderledes Annie Wilkes

Jeg ved, at jeg måske sidder lidt fast i hele “Annie Wilkes fra Misery“-vinklen. Jeg har bare svært ved ikke at sammenligne de to, når man ser Martha gå fra sprudlende og sød til direkte uhyggelig på et splitsekund. Ligesom Kathy Bates ikoniske portrættering af Stephen Kings ikoniske karakter.

Jeg elskede også, at denne Netflix-serie har halv times episoder og ikke er så ligetil, som du måske tror. Ja, Martha er en stalker. Det kan der ikke være nogen tvivl om. Donny finder dog også måder at udnytte hendes besættelse af ham på.

I første omgang er det mest hendes komplimenter. Og lad os være ærlige, han har ondt af hende, når han kan mærke, at han har såret hendes følelser. Senere er det tydeligt, at Martha er hans “number one fan” (der er den Annie Wilkes-vibe igen), og faktisk den eneste, der griner til hans shows.

Hun har et smittende grin, fordi det er så voldsomt, og han har derfor brug for, at hun er til stede under hans shows.  Plus, det er lidt stjerneagtigt at have en stalker, så det kan jo også give lidt ekstra opmærksomhed.

Se Baby Reindeer-serien på Netflix nu!

Richard Gadd, der har hovedrollen som Donny “Baby Reindeer” Dunn, er også skaberen af denne serie. Og så er det folkene bag The End of the F*** king World, der står bag. Instruktørerne af afsnittene er Weronika Tofilska (The Irregulars) og Josephine Bornebusch (Bad Sisters).

Jeg tror ikke, at nogen omtale af serien egentlig kan forklare den godt nok, da det hele er så skørt, at du har brug for at opleve det. Denne Netflix-stalker-serie er baseret på det prisvindende og populære Edinburgh Fringe one-man play af Richard Gadd, og det er faktisk hans egen livshistorie, den er bygget på.

Selvom stalking ikke er noget at grine af, er mørk komedie meget let at bruge i forbindelse med enhver stalkerhistorie. Det, der sker, har bare en tendens til at lyde så skørt, at det føles som en joke, hvor punchline aldrig kommer.

Hele serien er kun syv halvtimes afsnit, og den er som sagt meget seværdig. Det hele bliver dog også ret intenst og vildt, så du kan godt tage en lille pause en gang imellem. Jeg var fanget fra åbningsscenen, og hvis du ser traileren, vil du hurtigt mærke den mørke stemning, serien har.

Baby Reindeer er ude på Netflix den 11. april 2024.

FAKTA

Skaber: Richard Gadd
Medvirkende: Richard Gadd, Jessica Gunning, Nava Mau

Plot

Da en hårdt prøvet komiker gør en enkelt god gerning for en sårbar kvinde, sætter det gang i en kvælende besættelse, der truer begge deres liv.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg