DISAPPEAR COMPLETELY på Netflix er en gyserfilm fra Mexico, der byder på en stram historie og er skræmmende på uhyggeligt relaterbare måder. Læs vores fulde Disappear Completely-filmanmeldelse her!

DISAPPEAR COMPLETELY på Netflix er en mexicansk gyserfilm (org. titel Desaparecer Por Completo) med en historie, de fleste mennesker bør kunne relatere til på de mest basale måder. Efter en åbnings-sekvens, der minder om Se7en, kommer vi direkte ind i historien, som hurtigt afslører den grundlæggende præmis.

En mand bliver forbandet til at miste sine fem sanser dag for dag. Efterhånden som han mister lugtesans, smagssans og følelse, bliver forbandelsen meget virkelig, ret hurtigt. Det meget relaterbare er måden, han opdager, hvad disse tab betyder. For mig, var det netop hvad der gjorde historien og dermed filmen skræmmende.

Læs videre på vores Disappear Completely-filmanmeldelse nedenfor.

OBS! Filmen kan ses på Netflix fra 12. april 2024, men kun hvis du har sat din konto til engelsk sprogindstilling, da filmen kun har engelske undertekster.

Traumet fra “One” fortsætter

Der står i filmens pressemateriale (som vi fik i forbindelse med en filmfestival for år tilbage), at der “er forbandelser, og så er der forbandelser, der er værre end døden”, og det er dette, Disappear Completely handler om.

Som en, der altid har været hjemsøgt af Metallica-musikvideoen til “One”, bragte denne film mig lige tilbage til disse uhyggelige billeder. Videoen til “One” indeholder klip fra anti-krigsfilmen Johnny Got His Gun fra 1971 og var faktisk den første sang, Metallica lavede en musikvideo til. Og hvilken debut dét var!

Men for at komme tilbage til Disappear Completely, så er denne idé om, at du mister alle dine sanser og bare eksisterer i et slags vakuum, noget der virkelig rammer mig lige i mit rædsels-solarplexus på en ekstremt intens måde. Så naturligvis fik denne mexicanske gyserfilm mig til at sidde på kanten af sædet hele vejen igennem.

Disappear Completely  – Anmeldelse | Netflix | Gyserfilm

Harold Torres som den forbandede Santiago

Hovedrollen som den ambitiøse gerningsstedsfotograf, Santiago, der egentlig hellere vil have sine billeder i et galleri end på forsiden af tabloiderne, spilles af Harold Torres. Dette er ikke nogen nem rolle at spille, da hans ambitioner og mangel på omsorg for dem, der er tæt på ham, gør ham svær at holde med. Eller bare af!

Og alligevel ved han, at han ofte tager fejl. Når han går for langt, har han en tendens til at trække sig lidt tilbage. Bare ikke lige når han arbejder. Han afskyr dog de groteske overskrifter, der ledsager hans billeder lige så meget som alle andre. De accepterer bare aldrig hans overskriftsforslag, så han kan ikke gøre meget ved det.

Du vil måske genkende Harold Torres fra Netflix-serien Ingobernable eller Liam Neeson-filmen Memory. Når man ser ham i Disappear Completely, er det indlysende, at han sagtens kan bære en film.

Da Santiago bliver ramt af denne forbandelse, forsøger han naturligvis at finde en form for kur. Dette får ham til at mødes med hekse, brujoer og endda ty til god gammeldags korruption. Der er også lige den detalje, at han har en ny baby på vej med sin kæreste gennem mange år.

En baby han slet ikke vil have. I hvert fald ikke lige nu, hvor hans karriere ikke har taget fart.

Se Disappear Completely på Netflix

Luis Javier Henaine er instruktøren af Disappear Completely, mens Ricardo Aguado-Fentanes skrev manuskriptet. Jeg er ret vild med mange ting ved denne film og ville ikke blive det mindste overrasket, hvis den senere får en amerikansk genindspilning.

Jeg er især fan af, hvordan vi bliver taget ind i Santiagos verden. Da han mister hørelsen, begynder vi at høre alt på den samme afdæmpede måde, som han gør. Og da hans syn begynder at svigte, begynder skærmen at falme.

Det er en enkel, men ekstremt effektiv måde at give os mulighed for at komme helt ind under huden på den tragedie, han oplever. Da Santiago i sidste ende står over for en frygtelig beslutning, er han nødt til at træffe et skrækkeligt valg: Vil han redde sig selv for enhver pris? Du tror måske, du kender svaret, men du kan blive overrasket.

Disappear Completely havde verdenspremiere ved Fantastic Fest 2022, hvor vi så den. Den kan nu ses på Netflix i hele verden fra 12. april 2024. Bare husk at sætte din Netflix kontos sprogindstilling til engelsk, hvilket du kan læse mere om her >

FAKTA

Instruktør: Luis Javier Henaine
Manuskript: Ricardo Aguado-Fentanes
Medvirkende: Harold Torres, Tete Espinoza, Fermín Martínez, Vicky Araico

Plot

Efter at have besøgt et gerningssted, bliver en hårdkogt fotojournalist offer for en mystisk lidelse, der begynder at fratage ham hans fem sanser.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg