IT LIVES INSIDE er en gyserfilm med indisk-amerikanske hovedpersoner og et plot, der omhandler indisk mytologi. Historien har både jumpscares og er dybt følelsesladet. Læs vores fulde It Lives Inside-filmanmeldelse her!

IT LIVES INSIDE er en ny gyserfilm med en klassisk gyserhistorie og et par twists i plottet. For det første er “twistet” ved at have en indisk-amerikansk hovedrolle ret skønt. Jeg elsker det, når det ikke bare er det samme igen og igen, og der er så mange udenlandske sagn, legender og mytologier, vi endnu ikke har udforsket.

Hvis du foretrækker, at gyserfilm har masser af jumpscares, så leverer denne film også dette. Okay, måske ikke “masser”, men der er en del veltimede forskrækkelser. For mig er det dog den dybe følelsesmæssige rædsel ved at være alene mod en dæmonisk ånd, der rammer hårdere.

Læs videre på vores It Lives Inside filmanmeldelse nedenfor. Den kan købes eller lejes digitalt fra den 15. april 2024.

Et ben i to verdener

Efter en stærk åbningsscene, der gør det meget tydeligt, at vi altså skal til at se en gyserfilm, møder vi den indisk-amerikanske teenager Samidha (Megan Suri). Hun føler sig tydeligvis splittet mellem to kulturer og ønsker desperat at være en “normal” gymnasieelev.

Derhjemme bliver hun presset af sin traditionelle mor Poorna (Neeru Bajwa), samtidig med at hun ikke helt passer ind i skolen. Enhver, der ikke bare er en “normal” hvid, kristen, heteroseksuel, cis-kønnet, vil uden tvivl bemærke mikroaggressionerne. Selv fra hendes venner, som ikke har noget ondt i sinde, men dog også virker dybt uvidende for os, der ser det hele udefra.

Hendes kulturelle baggrund og det liv, hun fører, brager sammen, da hendes tidligere bedste veninde Tamira (Mohana Krishnan) kommer i problemer. Tamira har opført sig mærkeligt og fjernt på det seneste, og Samidha (som kalder sig Sam i skolen for at passe bedre ind) forsøger at undgå at blive forbundet med hende.

Det kan hun dog ikke undgå, da Tamira konfronterer hende, mens hun bærer rundt på en lille krukke. Der bor noget inde i den krukke, og den er sulten og trængende og får Tamira til at føle sig tydeligt skrækslagen.

It Lives Inside (2023) – Anmeldelse | Gyserfilm

Når gyserhistorier er sande

Tamira chokerer Sam, da hun fortæller hende, at historierne om dæmoner, de fik fortalt som børn, er helt sande. Det varer ikke længe, før Sam opdager, hvor sande disse ord er. Dæmonen i krukken undslipper sit fangenskab og invaderer straks Sams liv. Og den truer alle, hun stoler på og elsker.

Da den mørke side af sagnet, Sam voksede op med, kryber mere ind i hendes liv, bliver hun tvunget til at dykke ned i den kulturarv, hun har været desperat efter at undslippe.

Rædslerne inkluderer alt fra uhyggelige hændelser (bogstaveligt talt hårrejsende) til den meget eksplicitte dæmoniske terror. Den slags, der ender med blodudgydelser og endda resulterer i døden.

En person, der altid er på Sams side, er hendes lærer, Joyce, som ved, hvordan det er at være anderledes. Skolen er overvejende hvid, og som sort lærer holder hun øje med alle og enhver, der ser ud til at have det svært. Uanset årsagen. Joyce portrætteres af den altid vidunderlige Betty Gabriel fra film som Get Out og The Purge: Election Year.

Se It Lives Inside i hjemmebiografen

It Lives Inside er en spillefilmsdebut fra instruktør og medforfatter Bishal Dutta. Han skrev dette manuskript baseret på en historie, han skrev med Ashish Mehta. Fra start til slut blander historien smukt spændingen fra immigrantoplevelsen med overnaturlig rædsel.

Det er dog vigtigt at bemærke, at selvom dette er kulturelt specifikt, er det også en meget universel historie, der er relevant for alle. Filmen vandt publikumsprisen “Midnighter Audience Award” til festivalen SXSW, og det er let at se hvorfor.

It Lives Inside kan købes eller lejes digitalt på fx Viaplay, Blockbuster.dk mv. fra 15. april 2024.

FAKTA

Instruktør: Bishal Dutta
Manuskript: Bishal Dutta, Ashish Mehta
Medvirkende: Megan Suri, Neeru Bajwa, Mohana Krishnan, Betty Gabriel, Vik Sahay, Gage Marsh, Beatrice Kitsos

Plot

Sam er desperat efter at passe ind i skolen og forkaster sin indiske kultur og familie for at være som alle andre. Da en mytologisk, dæmonisk ånd slår kløerne i hendes tidligere bedste ven, må hun forlige sig med sin arv for at kunne besejre den.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg