LAUCHHAMMER: MORD I LAUSITZ på Netflix er en ny tysk krimi-thrillerserie (org. titel: Lauchhammer – Tod in der Lausitz). Der er 6 afsnit, og historien starter med, at et lig bliver fundet. Læs vores Lauchhammer: Mord i Lausitz anmeldelse her!

LAUCHHAMMER: MORD I LAUSITZ er en ny serie på Netflix. Det er en krimi-, thriller- og mysterieserie fra Tyskland (org. titel: Lauchhammer – Tod in der Lausitz). Miniserien blev oprindeligt sendt i Tyskland på ARD i september 2022.

Der er seks 45-minutters afsnit, så den er ret hurtig at binge-watche. Og ja, hvert afsnit ender typisk med en større afsløring eller cliffhanger, der giver dig lyst til at fortsætte. Hvis du normalt er til disse krimi-mysterie serier, så er den bestemt værd at tjekke ud. Høj produktionsværdi, interessante karakterer og plotdetaljer, der er højaktuelle.

Læs videre på vores Lauchhammer: Mord i Lausitz anmeldelse nedenfor. Du kan finde miniserien på Netflix fra den 22. marts 2023. Hvis din kontos sprog er sat til engelsk, skal den findes under titlen Close to Home: Murder in the Coalfield.

Kæmper for fremtiden, mens der kæmpes med fortiden

Historien begynder med, at liget af en 17-årig pige bliver fundet. Fra det tidspunkt bliver vi introduceret til livet i denne ret lille kulmineby. En by, der stort set er blevet forladt, og hvor hårde stoffer (forbrug, produktion og salg) er udbredt.

Derudover har kulindustrien tiltrukket en gruppe klima-aktivister. Den type der gerne binder sig selv til et træ eller på anden vis kommer på tværs. Det er naturligvis ikke populært i en by, der har haft sin storhedstid takket være kul.

Grundlæggende er der masser af potentielle kriminelle i den lille by Lauchhammer. Faktisk er der også rigeligt aktive kriminelle, men det store spørgsmål er; Hvem ville dræbe en 17-årig pige, der allerede kæmpede med alt for meget derhjemme?

Lauchhammer: Mord i Lausitz – Netflix anmeldelse

Mange interessante karakterer

Som med enhver god krimi, der kredser om et mysterium (og er det ikke tilfældet for langt de fleste?!), vil du blive introduceret til en række interessante karakterer. Der er dem, der er relateret til mordofferet – enten familie, ven eller fjende – og dem, der på en eller anden måde er involveret i mordet. Eller ved noget om mordet.

Uden at give nogen direkte spoilers, kan jeg sige, at liget, der blev fundet i begyndelsen af Lauchhammer: Mord i Lausitz, ikke er det eneste mordoffer. Flere lig vil blive fundet i løbet af de seks afsnit.

Der er også den klassiske situation, hvor en erfaren lokal betjent bliver slået sammen med en nytilflytter fra en større by. Den “gamle” betjent er Maik Briegand, som er portrætteret af Misel Maticevic. Ikke alene minder denne skuespiller mig på flere måder om Pedro Pascal, men han er også bekendt, fordi han medvirkede i Netflix-serien Oktoberfest: Beer and Blood (2020).

Den “nye” betjent (som er ret erfaren og meget effektiv) er Annalena Gottknecht, som er portrætteret af Odine Johne. Hun er interessant fra begyndelsen på grund af hendes handlinger. Det er tydeligt, at der er mere til hendeskarakter, end det man lige ser på overfladen. 

Andre nøglefigurer portrætteres af skuespillere, du måske genkender fra andre Netflix-serier. Heriblandt Marc Hosemann fra Parfume og Ella Lee fra Dark. Den første spiller en politibetjent, der engang datede moderen til det første mordoffer, sidstnævnte er datter af kriminalbetjent Maik Briegand.

Se Lauchhammer: Mord i Lausitz på Netflix nu!

Den tyske serie Lauchhammer: Mord i Lausitz (Close to Home: Murder in the Coalfield, hvis du har Netflix på engelsk) er skrevet af Frauke Hunfeld og Silke Zertz. Alle seks afsnit er instrueret af Till Franzen (Weinberg), hvilket sikrer en meget konsistent historiefortælling.

Fans af den geniale tyske megahit-serie DARK vil uden tvivl blive mindet om netop dén serie. Det skyldes det meget simple faktum, at en dyb mandestemme er en form for fortæller. Denne stemme – og især stilen og rytmen som fortæller – bragte mig straks tilbage til de dage, hvor jeg så Dark.

Jeg har bemærket (i nogle brugeranmeldelser fra Tyskland), at ikke alle kunne lide brugen af flashbacks. Personligt syntes jeg, det fungerede meget godt og tydeligt. Der er det let fedtede omrids på alle flashbacks. Som om nogen tænker tilbage på de øjeblikke, fremfor når vi tydeligt ser noget i nuet.

Det er klart, at fortiden fortsætter med at hjemsøge mange karakterer, så netop disse flashbacks spiller en nøglerolle i plottet.

Vi har set den første halvdel af serien, som ligger på ca. 3 splatter. Det bliver den sidste halvdel, der afgør, om den måske kan komme op på 4 splatter, for der er gode takter.

LAUCHHAMMER: MORD I LAUSITZ er på Netflix fra den 22. marts 2023.

FAKTA

Instruktør: Till Franzen
Manuskript: Frauke Hunfeld, Silke Zertz
Medvirkende: Misel Maticevic, Odine Johne, Lucas Gregorowicz, Marc Hosemann, Petra Kelling, Malik Blumenthal, Uwe Preuss, Kai Ivo Baulitz, Jacob Matschenz, Christian Grashof, Christian Kuchenbuch, Ella Lee

Plot

Maik Briegand rejser tilbage til sin hjemby for at efterforske et brutalt mord, der bringer både lig, spor og hans egne gamle traumer frem i lyset.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.