SUPERPOSITION er en ny dansk psykologisk thriller, der også snildt kan kaldes gyserdrama. Med et mikro-cast og en simpel historie fungerer den uhyggeligt godt. Den kan nu ses i de danske biografer. Læs vores fulde Superposition anmeldelse her!

SUPERPOSITION er en ny dansk genrefilm, der får biografpremiere. Selvom den omtales som alt fra regulært drama til “horrorfilm” og psykologisk thriller, er den i virkeligheden en god blanding af alt dette. Og ja, jeg mener faktisk ordet “god”, for den fungerer uhyggeligt (pun intended) godt.

Der er meget få karakterer og et endnu mindre cast (jo jo, den er god nok) i filmen, hvor krav til forhold og personlige behov kommer i vejen for hinanden. Der kan ikke være meget tvivl om, at dette er lige præcis den type dansk film, der hurtigt kan ende med at blive lavet som en amerikansk genindspilning.

Læs videre på vores anmeldelse af Superposition herunder. Filmen har dansk biografpremiere den 23. marts 2023.

Kvantefysik, drømme og en podcast

Det er Mikkel Boe Følsgaard (Kastanjemanden) og Marie Bach Hansen (Hvidsten gruppen og aktuel i TV 2-serien Dansegarderoben), der bærer hele filmen. Heldigvis er de to yderst habile skuespillere, så det klarer de på imponerende vis. Det hjælper naturligvis også, at filmen har en historie, der i dén grad fungerer.

HVAD BETYDER SUPERPOSITION?

Superposition er et fundamentalt kvantemekanisk fænomen; Et fysisk system kan eksistere i mere end én af dets teoretisk mulige tilstande samtidig. Paralleluniverser er på mange måder samme grundtanke.

Vi følger storbyparret Stine (Marie Bach Hansen) og Teit (Mikkel Boe Følsgaard), der pakker bilen og forlader byens stress og jag sammen med deres lille søn Nemo (Mihlo Olsen). De flytter ganske enkelt “off-the-grid” ud i den svenske natur. Her er håbet, at de genfinder både hinanden og dem selv.

Naturligvis mens den nye bæredygtige livsstil skal deles via en podcast-serie. Denne optages og redigeres offline, hvorefter den sendes med “snail mail” på et USB-stik, så den kan komme ud til alle dem derhjemme.

Superposition – Anmeldelse | Dansk Thriller

Mikkel Boe Følsgaard og Marie Bach Hansen bærer filmen

Superposition er på alle måder et karakterdrama, når vi taler selve driveren i plottet. Derudover kommer der nogle interessante og uventede forviklinger, der både hører hjemme i gyser- og thrillerfilm. Det er, med andre ord, netop derfor, vi dækker filmen her på Heaven of Horror.

Og det bliver meget dystert undervejs!

Det er ganske enkelt en psykologisk thriller, der momentvis også er et regulært gyserdrama. Noget man med rette også kunne kalde den fantastiske Speak No Evil (2022). Helt så grum er Superposition dog ikke i sin uhygge. Til gengæld er det meget muligt, at flere vil kunne forholde sig nemmere til historien i denne film.

Se Superposition i de danske biografer nu!

Karoline Lyngbye har instrueret Superposition, som hun også har skrevet manuskriptet til sammen med Mikkel Bak Sørensen. Det er en spillefilmdebut for Karoline Lyngbye, og dét klarer hun saftsuseme godt. Det smager både lidt af Ali Abbasi-filmen Shelley og en smule af Speak No Evil, så det er den helt rigtige dystre streng, der sætter tonen.

Mikkel Bak Sørensen skrev også manuskriptet til den danske thriller Cutterhead (2018) og var medskaber på den skandinaviske serie Greyzone (2018), så han har været aktiv længere.

Karoline Lyngbye har dog også været i gang med kortfilm siden 2004. Hendes afgangsfilm fra Den Danske Filmskole var kortfilmen Spidse albuer, blødende knæ (2013), der blev nomineret til en Robert. Nu er det endelig kommet til en spillefilm, og dét må hun gerne fortsætte med. Denne debut fungerer i hvert fald uhyggeligt godt!

Superposition har dansk biografpremiere den 23. marts 2023.

FAKTA

Biografpremiere: 23. marts 2023
Genre: Psykologisk thriller, Drama
Instruktør: Karoline Lyngbye
Manuskript: Karoline Lyngbye, Mikkel Bak Sørensen
Medvirkende: Mikkel Boe Følsgaard, Marie Bach Hansen, Mihlo Olsen

Plot

Storbyparret Stine og Teit og deres lille søn Nemo forlader hamsterhjulet og flytter off-the-grid i den svenske natur. Afskåret fra civilisationen håber de at genfinde kærligheden til naturen og hinanden, alt imens de dokumenterer deres nye bæredygtige livsstil i en podcast-serie. Til deres store irritation opdager de et par på den anden side af søen, som minder skræmmende meget om dem selv. Deres nyfundne paradis forvandler sig med ét til et fængsel og tvinger dem til at konfrontere deres egne egoer.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg