MONIQUE OLIVIER: Medskyldig i ondskab på Netflix er en fransk true-crime-dokumentarserie. Monique var gift med seriemorderen Michel Fourniret, og over 5 afsnit er rampelyset mest rettet mod hende. Læs hele vores anmeldelse af Monique Olivier: Medskyldig i ondskab her!

MONIQUE OLIVIER: Medskyldig i ondskab er en ny Netflix true-crime dokumentarserie fra Frankrig (org. titel: L’Affaire Fourniret). Monique var gift med en af de mest berygtede seriemordere i Frankrig. Han var kendt som “Uhyret fra Ardennerne”.

Mange (herunder pressen og efterforskere) har dog fokuseret meget på, hvilken rolle hun spillede i forbrydelserne. Derfor får vi nu en dokumentarserie i fem dele, der mest fokuserer på, hvor ond hun er. Og selvom de begge er involveret i de mange afskyelige forbrydelser, er det en lidt aparte vinkel. For at sige det mildt.

Læs videre på vores anmeldelse af dokumentarserien Monique Olivier: Medskyldig i ondskab nedenfor. Den kan ses på Netflix fra den 2. marts 2023.

Hvem er mest ond?

Denne Netflix-dokumentarserie fokuserer i sagens natur på virkelige forbrydelser. Det gælder både kidnapning, voldtægt og mord. Monique Olivier var nemlig gift med seriemorderen Michel Fourniret, der også blev kaldt “Uhyret fra Ardennerne”.

Denne franske Netflix dokumentar fokuserer dog, som tidligere nævnt, på den person, der var medskyldig. Deraf titlen Monique Olivier: Medskyldig i ondskab. Faktisk er den oprindelige franske titel L’Affaire Fourniret, men den internationale titel med hendes navn i fokus er klart mere sigende for indholdet.

Over 5 afsnit er rampelyset primært rettet mod hende. Faktisk ser det ud til, at mange (igen, både presse, borgere og efterforskere) ser hende som værre og mere ond end manden, der fysisk begik voldtægt og mord.

Én person (en psykiater, der arbejdede på retssagen) går så langt som til at sige, at Monique Olivier praktisk taget voldtog en pige, fordi hun udførte fellatio – for nu at holde sproget lidt sturerent – på Michel Fourniret, da han kæmpede for at “gøre sig klar” til at voldtage en pige.

En anden udtaler, at det var Monique, der “gav ham licens” til at dræbe, fordi han ikke – så vidt vi ved – havde myrdet, før hun kom ind i hans liv.

Monique Olivier: Medskyldig i ondskab – Anmeldelse | Netflix True Crime dokumentarserie

Kvindehad af den værste skuffe

For god ordens skyld vil jeg gerne slå fast, at jeg naturligvis anser både Michel Fourniret og Monique Olivier som værende skyldige i et væld af forbrydelser. Præcis som de er dømt for. Og du kan kalde dem både onde, sadistiske, frygtelige og alt muligt andet.

Det, jeg ikke kan acceptere, er denne vinkling, hvor hun på en eller anden måde er værre end ham, fordi hun er kvinde (og mor), og dermed skal være god og kærlig. Mens han som mand (og far), kan voldtage og myrde, men alligevel være mindre “ond” end hende.

Fra 1987 til 2003 blev Michel Fourniret en af de mest berygtede mordere i Frankrig. Han voldtog og myrdede brutalt, hvilket – i min optik – klart siger, at han er den ondeste af de to.

Faktisk mødes de to, da Michel Fourniret allerede sidder i fængsel og afsoner en dom for flere seksuelle overgreb. Monique derimod har ingen tidligere domme – bortset fra et mislykket ægteskab, hvilket naturligvis også er fy-fy.

MERE TRUE CRIME

Se vores liste over de bedste Netflix true crime-dokumentarer her >

Michel og Monique møder hinanden, da hun svarer på hans kontaktannonce i et kristent blad, hvor han søger pennevenner.

Vi får også fortalt, at han har ført en sygelig registrering af sine ofre. Altså, dem, der fik ham fængslet, inden han mødte Monique. I denne lille bog kommenterer han på, hvem ofrene var, og hvad han gjorde ved dem.

Det viser sig helt grundlæggende, at hans religion har fået skabt et begær omkring Jomfru Maria. Nærmere bestemt den jomfruelige del. Og ja, Monique indvilliger i at hjælpe ham med at få fat i jomfruer (det ved man fra breve, de udveksler, mens han stadig er i fængsel). Godt nok er det en byttehandel, hvor Michel også skal gøre noget for Monique, men lige dén del af aftalen holder han ikke.

Michel frier efter et par måneders brevskriveri, og Monique siger ja. Da de to bliver gift – og han løslades fra fængslet – bliver ren ondskab sluppet løs i 1987. Og dén fortsætter, indtil han arresteres i 2003.

Se Monique Olivier: Medskyldig i ondskab på Netflix nu!

Instruktørerne af Monique Olivier: Medskyldig i ondskab er Christophe Astruc og Michelle Fines. På mange måder er der tale om en klassisk fransk dokumentarproduktion, der har en høj kvalitet, men også en meget særpræget kvindeopfattelse.

Enhver kvinde, der ikke matcher deres forventninger til, hvad en kvinde skal gøre eller være, er automatisk ond. De er per definition bedømt ud fra et helt andet moralsk kodeks end en mand i samme situation. Jeg siger ikke, at instruktørerne har dette syn, men de mennesker, de interviewer, har bestemt.

En mand går så langt som til at sige, at han syntes, hun lignede en heks, da han så hende første gang. Og så følger denne udtalelse med “… måske er det lidt overdrevet”. Når du ser denne Netflix dokumentarserie (og det bør du!), vil du bemærke, at Monique meget ofte bliver kaldt “ond”, mens dette ord næsten aldrig bruges til at beskrive Michel. Manden, der begik voldtægt og drab på små piger og unge kvinder.

Det burde ikke komme som nogen overraskelse, at de personer, der er interviewet i denne dokumentar – fordi de arbejdede på disse sager – næsten udelukkende er mænd. Og de få kvinder er næsten værre (som kvinden, der sagde, at det praktisk talt var Monique, der voldtog en pige).

Selv ofrenes familier bebrejder hende mere, da de mener, at hun kunne have stoppet ham. Især i afsnit fem krydres der lidt med nogle udtalelser om, at hun blev kontrolleret af ham, men der er ikke mange udtalelser af den art. Der er nu heller ikke meget, der tyder på, at det var tilfældet; De er begge skyldige!

Summa Summarum er for mig, at selvom Monique Olivier er kold og kynisk på brutale måder (og absolut hører hjemme i fængsel), ville ingen være blevet voldtaget eller dræbt, hvis det ikke var for Michel Fourniret. På den anden side havde Michel Fourniret dog allerede begået mange forbrydelser mod kvinder, før han nogensinde mødte Monique Fourniret.

Se alle fem afsnit af Monique Olivier: Medskyldig i ondskab på Netflix fra 2. marts 2023.

Plot

I årene 1987 til 2003 cementerede Michel Fourniret sit ry som Frankrigs mest berygtede morder. Men hans kone var en gåde – var hun en brik i hans spil eller medspiller?

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg