ABIGAIL er en ny vampyrgyser, hvor der er fuld fart over feltet. Lidt forudsigelig, men også voldsomt underholdende. Persongalleriet er nærmest stereotypt, som vi kender det fra gyser-komedier, men det klæder den simple historie. Læs vores Abigail filmanmeldelse her!

ABIGAIL er en ny gyserfilm i de danske biografer, og vi er ude i en vampyrgyser. Lige præcis vampyrfilm kan godt være lidt “enten eller”, men jeg tror nu, de fleste vil blive underholdt af denne film. I hvert fald hvis de vil overgive sig til præmissen. Det er trods alt sjældent, at man skal tage vampyrhistorier alt for alvorligt.

Bare tænk på den skønne Renfield (2023) der også kom i biografen herhjemme. Med vampyrer er der næsten en indbygget kitsch faktor, der byder på noget genrehybrid, hvor gysergenren får besøg af både thriller, action, mysterie, drama og endda komedie. I lige præcis denne film er der lidt af det hele, men mest gys, dyster humor og vild action.

Læs videre på vores Abigail anmeldelse nedenfor. Filmen har dansk biografpremiere den 18. april 2024.

Børn kan være nogle monstre!

Selvom det ikke afsløres helt fra starten, så ved vi som publikum godt, at titelkarakteren er vampyr. Det er både selve plottet samt en stor del af enhver trailer. Selv undertitlen for Abigail er “Children can be such monsters”, der på dansk er blevet til “Børn kan være sådan nogle små monstre”.

Og lige præcis i Abigails tilfælde er det meget bogstavelig talt.

Vi møder en gruppe kriminelle, der ikke kender hinanden, men er hyret af en person, de stoler på. De skal “bare” kidnappe og derefter babysitte en 12-årig pige. Bare små 24 timer og så kan de dele løsesummen på hele 50 millioner dollars.

Men, som det så ofte er tilfældet, er noget, der lyder for godt til at være sandt, sjældent uden voldsomme udfordringer undervejs. Den lille pige, de holder fanget, ender med at have den vildeste fest med sine kidnappere. Så er spørgsmålet bare, om kidnapperne kan holde sammen, eller bare skal “plukkes og drænes” én efter én.

Abigail (2024) – Anmeldelse | Vampyr-gyserfilm

Skønt cast fuld af genrekendte ansigter

Først og fremmest skal det siges, at den unge Alisha Weir er helt fænomenal som Abigail. Hun er jo på ingen måde en normal lille pige. I særdeleshed ikke når vi taler alder, så der kommer nogle handlinger og replikker fra den lille pige, der får én til enten at trække på smilebåndet eller ligefrem glippe lidt med øjnene i overraskelse.

Det er afgørende for filmens præmis, at selve titelkarakteren fungerer, og dét gør den via Alisha Weir. Hun har tidligere spillet titelrollen i 2022 filmen Matilda: The Musical, og så fik hun faktisk sin spillefilmdebut i gyserfilmen Don’t Leave Home fra 2018. Det kunne snildt være en kommende “Final Girl”, vi ser i gyserfilm allerede nu.

Og når nu vi taler om final girl-karakteren, så er den primære hovedrolle (foruden titelrollen) spillet af Melissa Barrera fra de nye Scream-film. Jeg synes, Melissa Barrera har været skøn i alt, hvad hun har lavet. Så selvom der ikke er voldsomt meget at arbejde med her, spiller hun karakteren med mest tyngde og baggrund.

Der udover medvirker også den nyere Scream Queen Kathryn Newton fra gyser-komedierne Freaky og senest Lisa Frankenstein. Hun har også medvirket i gyserfilm uden komedie i form af Paranormal Activity 4 (2012).

Resten af castet, der ikke er overvældende stort, da vi overvejende er i det samme store hus, består også af velkendte ansigter. Vi får Dan Stevens (Apostle) og Kevin Durand (Swamp Thing, The Strain) i spidsen, mens også William Catlett (Constellation, Lovecraft Country) og Angus Cloud (Euphoria) giver den som kidnappere.

Sidst, men ikke mindst, ser vi også Giancarlo Esposito (The Boys og den kommende MaXXXine) og Matthew Goode (Silent Night, Stoker) i mindre nøgleroller, der ikke skal spoiles her.

Se Abigail i de danske biografer nu!

Abigail er instrueret af Radio Silence, der dækker over instruktørduoen Matt Bettinelli-Olpin og Tyler Gillett. De stod også bag gyserfilm som Ready or Not (2019), Scream (2022) og senest Scream VI (2023). Det er altså et par instruktører, der tydeligvis elsker genren og gerne har fokus på solid underholdning og vilde sekvenser!

Manuskriptet er skrevet af Stephen Shields (The Hole in the Ground, Hunted) og Guy Busick (Scream-filmserien, Castle Rock sæson 2 samt Ready or Not). Guy Busick er også en af forfatterne bag den kommende Final Destination: Bloodlines, der genopliver dén franchise – præcis som det skete for Scream – og forventes at komme i 2025.

Med alle disse velkendte gyserfolk både foran og bag kameraet, kan man kun forestille sig, at de har haft en fest med produktionen af Abigail. Og det er også blevet en underholdende, vildt blodig og voldsom vampyrfilm. Er der noget nyt eller vanvittig overraskende? Nej, egentlig ikke. Men er det overhovedet et krav? Slet ikke.

Se den og nyd galskaben. Der er nogle vilde scener undervejs. Ikke mindst, når vi skal finde ud af hvilke vampyrregler, der gælder i denne film. Vores karakterer er jo naturligvis bekendte med alt fra Buffy til Twillight, men den “viden” er jo kun teori, indtil de afprøver den i praksis.

Mere alvorligt, så blev dette én af de sidste film for skuespilleren Angus Cloud, og derfor slutter filmen også med en dedikation til netop ham.

Abigail har dansk biografpremiere den 18. april 2024 (dagen før den amerikanske premiere).

FAKTA

Instruktører: Matt Bettinelli-Olpin Tyler Gillett
Manuskript: Guy Busick og Stephen Shields
Skuespillere: Melissa Barrera, Giancarlo Esposito, Dan Stevens, Kathryn Newton, Angus Cloud, Kevin Durand, Alisha Weir, Matthew Goode og William Catlett

Plot

Seks personer, der ikke kender hinanden, bliver hyret af en bagmand, de ikke kender, til at udføre kidnapningen af en 12-årig pige fra en gangsterboss’ topsikrede luksusvilla. Mere ved held end på grund af deres respektive talenter, lykkes det dem at trænge ind, bedøve pigen og slippe afsted igen. De når frem til den statelige ejendom, hvor de skal skjule sig med deres gidsel, indtil løsesummen bliver betalt, og får ordre til at udlevere deres mobiltelefoner, så de ikke kan spores. Og først her går det op for kidnapperne, at de er gået i en fælde. Ikke at huset i sig selv er en trussel. Truslen har de selv bragt med sig. Ikke en forræder i gruppen, men den uskyldige lille pige, de har kidnappet. Abigail er vampyr, og nu har hun dem, præcis hvor hun gerne vil have dem.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg