SAINT X på Disney+ er en ny mordmysterie-serie baseret på Alexis Schaitkins bog. Alycia Debnam-Carey spiller hovedrollen i den nuværende historie, mens serien udspiller sig i tre forskellige årtier. Læs vores anmeldelse af Saint X-serien her!

SAINT X er en ny Disney+ serie med otte afsnit. Mordmysteriet udspiller sig på tværs af flere tidslinjer, og en af tidslinjerne går endda en del frem og tilbage i sin egen tid. Lyder det lidt for komplekst?! Det er det også på sin vis, men alligevel er der gode indikationer for hvor i tidslinjen, vi er.

Det hjælper dog ikke historien meget, at der springes så meget rundt i kronologien.

Rollebesætningen i denne serie er ret spændende og fyldt med personer, der enten er decideret charmerende eller nærmest nyder at være idioter. Okay, der er også nogle mennesker, der bare er et sted midt imellem. Ligesom i det virkelige liv, kan man sige.

Denne series store problem – og jeg er ked af at sige, at der vitterligt er et problem – har intet med karaktererne at gøre, men derimod længden af serien. Otte afsnit føles bare som alt for meget. Jeg har dog ikke set hele serien, så jeg kan ikke være sikker. Den udvikler sig bare langsomt – jeg er pt. halvvejs.

Læs videre på vores anmeldelse af Saint X-serien nedenfor. Find den på Disney+ fra den 7. juni 2023.

Vi ønsker svar!

Denne mordgådehistorie er baseret på en bog af samme titel. Og her kommer en lille advarsel: Bogen har en slutning, der nærmest er berygtet for manglen på endelige svar. Det er ikke populært! Om denne serie vil gøre det samme, må tiden vise.

Jeg kan godt sætte pris på hele “kunst imiterer livet”, da vi alle sammen udmærket ved, at man aldrig kan få alle svarene. Som nysgerrige mennesker har vi dog et behov for at forstå. Vi skal simpelthen kende svarene på “hvad”, “hvordan” og “hvorfor”. Ja, selvom vi i virkeligheden sjældent får alle svarene. I hvert fald definitivt!

Det er faktisk dét, historien fokuserer på med Emily (Alycia Debnam-Carey). Emily er en ung kvinde, som lige er flyttet sammen med sin kæreste og arbejder som dokumentarklipper. Hun er dog også en person, der mistede sin søster under en familieferie på et feriested for mange år siden.

Efter aldrig rigtig at have fået alle de svar, hun længtes efter – og ikke nødvendigvis tro på dem, hun fik – sætter hun sig for at afsløre sandheden. Elle rettere, det er planen, men efter de første tre afsnit er hun stadig bare forvirret.

Saint X – Anmeldelse | Disney+ Thrillerserie

Et mordmysterie på tværs af flere tidslinjer

Kernehistorien i Saint X handler om en ung kvindes mystiske død. Et dødsfald, der skaber en traumatisk dominoeffekt gennem årtier. Og en, der trækker hendes overlevende søster ind i den definitive jagt på sandheden, før hun selv kan komme videre.

I serien følger vi Emily (Alycia Debnam-Carey), som desperat ønsker at finde ud af, hvad der skete med hendes søster. Dette behov for svar bliver umuligt at ignorere, da hun ser en af mændene, der oprindeligt blev arresteret, efter at hendes søster forsvandt.

Det er også derfor, serien fortælles via flere tidslinjer. Én tidslinje er nutiden, en anden er på feriestedet, hvor Alison (West Duchovny) forsvinder, og hendes lig senere bliver opdaget. Til sidst følger vi manden, der bliver arresteret (og som Emily senere ser tilbage i USA), mens han vokser op i et tropisk (men fattigt) paradis.

At have disse tre tidslinjer fungerer egentlig OK. Man kan argumentere for, at det kan være lidt meget konstant at vise alle tre tidslinjer i hvert eneste afsnit, men det fungerer nogenlunde. Til et vis punkt.

Se Saint X på Disney+

For at vi kan forstå både Emilys nuværende liv og den anklagede morder Clive Richardsons (Josh Bonzie) liv, før den unge amerikanske kvinde forsvinder, er selve forsvindingshistorien ret rodet. Den historie foregår under en idyllisk caribisk ferie, som ender med, at Alisons lig bliver fundet, og Clive bliver arresteret.

Men mens ferien slutter på denne måde, hopper historien om disse begivenheder meget frem og tilbage. For meget til min smag. Især da det ser ud til at være mest for at drage paralleller til de andre tidslinjer. Dette kunne have været gjort bedre. Og skarpere!

Leila Gerstein er skaberen af denne serie. Tidligere har Leila Gerstein skrevet på serier som The Handmaid’s Tale og Cursed, så det er nogle ret habile serier.

Saint X er baseret på Alexis Schaitkins bog, som var en debutroman. Den fik stor ros fra bl.a. The New York Times og People Magazine. Men selvom mange læsere nød den, er slutningen en, der er blevet meget omdiskuteret.

Det bliver derfor interessant at se, hvordan slutningen behandles i denne serie. Du må bare vente og se!

Saint X har premiere med alle otte afsnit på Disney+ fra den 7. juni 2023.

FAKTA

Skaber: Leila Gerstein
Instruktører: Darren Grant, Dee Rees
Medvirkende: Alycia Debnam-Carey, Jayden Jean Paul-Denis, Melissa Juliet Lawson, Kenlee Townsend, Hani Furstenberg, Tricia Paoluccio, West Duchovny, Kosha Patel, Cynthia Guzmán, Jermel Wilson, Johnny Sanchez, Adam DeCarlo, Colin Kilkenny

Plot

Saint X bliver fortalt via flere tidslinjer og vender genren om den forsvundne pige på hovedet, mens den udforsker, hvordan en ung kvindes mystiske død under en idyllisk ferie igangsætter en traumatisk dominoeffekt, der til sidst sender hendes overlevende søster ud på en farlig jagt efter sandheden.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg