RENFIELD er en ny gyserkomedie, der er så vanvittigt blodig, at den nærmest må betegnes som “splatterkomedie”. Nicolas Cage hygger sig tydeligvis som Dracula, mens Nicholas Hoult er perfekt i titelrollen. Læs vores Renfield filmanmeldelse her!

RENFIELD er en gyserkomedie, der kan ses i de danske biografer, og dét bør du så sandelig gøre. Nicolas Cage har en fest som selveste Grev Dracula, og Nicholas Hoult er charmerende som hans “familiar” i titelrollen.

Nå ja, og så er den blodig. Meget blodig. Altså, helt ekstremt blodig med kropsdele, der flyver rundt. Flere gange undervejs. Som gyserkomedie nærmer vi os faktisk Shaun of the Dead i forhold til, hvor vellykket den er. Og ja, jeg elsker lige præcis dén zombie-gyserkomedie, så det er vanvittig store ord.

Du kan læse videre på vores Renfield filmanmeldelse nedenfor. Filmen har dansk biografpremiere den 27. april 2023.

Nicholas Hoult og Nicolas Cage er en skøn duo

Det er, ikke overraskende, Nicholas Hoult, der har den egentlige hovedrolle. Han spiller nemlig Robert Montague Renfield og er således titelkarakteren, der her fortæller sin egen historie. En livshistorie, der er noget aparte, men som Nicholas Hoult (The Menu, Warm Bodies) får vist og fortalt på en overraskende charmerende måde.

Filmen starter helt roligt til et gruppemøde for “medafhængige i toksiske relationer”. Dér hører han en del forhold beskrevet, der tydeligvis beskriver det forhold, han har til sin herre; Grev Dracula. Kort efter vi først møder Renfield til dette møde, vil han som fortæller gerne sikre, at vi (publikum) får lidt baggrundshistorie.

Her går stemning og hastighed fra 0 til 100 på et splitsekund. Det bliver meget voldsomt, uhyggeligt hurtigt. Noget der passende bruges komisk, inden vi lige skruer lidt ned for det helt vilde igen. I stedet får vi en skøn hyldest til den helt klassiske Dracula (1931) og den måde, han blev portrætteret af selveste Bela Lugosi.

Det er her, vi først møder Nicolas Cage (Mandy) som Dracula, og det er en rolle, der er som skabt til ham. Han bliver aldrig overstadig, men Dracula er fuldt ud klar over, at det er ham, der bestemmer, og dét nyder han. Nicolas Cage får skabt en Dracula, der både hylder fortiden og passer perfekt i nutiden.

Og så skal især Awkwafina også fremhæves. Hun spiller den unge politibetjent, Rebecca, der er en af de få betjente i New Orleans, der ikke kan købes. Derfor er hun en trussel for den mest frygtede narkofamilie i storbyen. Men også en inspiration for Renfield, da han ser, hvordan hun siger fra overfor trusler.

Awkwafina (Ocean’s Eight) er bare skøn som Rebecca, da hun netop passer så skarpt ind i denne rolle som en ung kvinde, der ikke finder sig i noget som helst. Og som også ved, at det er en farlig tilgang til både karrieren og livet. Ikke mindst da narkofamilien ledes af den altid fantastiske Shohreh Aghdashloo (Run Sweetheart Run).

Renfield (2023) – Anmeldelse af gyserkomedie

En fantastisk splatterkomedie

Selvom Renfield officielt er en gyserkomedie, er den faktisk blodig, at gyserkomedie er for tam en beskrivelse. Det her er en decideret “splatterkomedie”. Og det er en fantastisk splatterkomedie med en simpel historie, umådeligt veloplagte skuespillere og en skarp spilletid på 1 time og 33 minutter.

I øvrigt er komedie-delen også effektiv. Så meget, at selv pressevisningen – der desværre kan være en noget tam omgang – udløste spredt latter fra start til slut.

Det er da også især førnævnte skuespillere, der formår at få publikum med. Ikke kun er filmen skrevet med en række virkelig sjove replikker, de leveres også perfekt af skuespillerne.

Ja, endda underteksterne var helt fantastiske til denne film. Jeg har således fået tilføjet et nyt ord til mit mere beskidte ordforråd med det rammende “røvsnaps”.

Renfield (2023) – Anmeldelse af gyserkomedie

Tag i biografen og ha’ en fest med Renfield 

Det er instruktøren Chris McKay, der med Renfield leger godt med Dracula-myten. Er du fan af What We Do In The Shadows (både filmen og tv-serien), vil du helt sikkert kunne genkende nogle af grebene, da det også er en “familiar”, der er drivkraften dér.

Der er dog langt mere action i denne nye splatterkomedie end i What We Do in the Shadows. Vilde og fantastiske kampscener, der er som taget ud af de bedste actionfilm. Men altså, altid med ekstra meget blod og afrevne kropsdele tilsat en god portion kulsort humor.

Lige præcis det med de vilde actionscener passer også rigtig godt til instruktør Chris McKay. Han stod nemlig bag The Tomorrow War, der er sci-fi action. Og når det gælder hybrid-genrer, er det værd at nævne, han også instruerede Lego Batman filmen. Og desuden var klipper på Lego-filmen: Et Klodset eventyr.

Manuskriptet er skrevet af Ryan Ridley (Rick and Morty, Community), mens Robert Kirkman får kredit for “original idea”. Hvis navnet Robert Kirkman virker bekendt, så er det nok fordi, han står bag The Walking Dead. Altså, han skrev den tegneserie, der blev til The Walking Dead tv-serien og diverse spin-offs.

Med andre ord er der dejligt habile kræfter bag denne nye gyserkomedie. Og vigtigst af alt, så er den bare ekstremt vellykket og helt igennem voldsomt underholdende.

Renfield har dansk biografpremiere den 27. april 2023.

FAKTA

Biografpremiere: 27. april 2023
Instruktør: Chris McKay
Medvirkende: Nicolas Cage, Nicholas Hoult, Shohreh Aghdashloo, Awkwafina, Ben Schwartz
Premierebiografer (51 stk.): CinemaxX København og Aarhus, Nordisk Film Biografer i bl.a. Palads, Lyngby, Taastrup, Aarhus NFB, Aalborg Kennedy, Aalborg Syd, Odense og Esbjerg samt Hellerup Moviehouse, Helsingør, Rødovre Atlas, Silkeborg, Frederikshavn, Nuuk, Albertslund, Park Bio, Hornslet, Ikast Nykøbing Mors, Ringkøbing, Sønderborg, Nyborg, Valby m.fl.

Plot

I årevis har han tjent det onde, og det piner ham. Men til mødet for medafhængige i toksiske relationer ser han lyset. I stedet for at slæbe uskyldige ofre hen til sin herre, grev Dracula, kan han opspore de mennesker, der plager deltagerne, og servere dem. At han på den måde kommer på tværs af en af New Orleans’ mest frygtede narkofamilier, bekymrer ham mindre. Da han senere ser samme familie i aktion mod en besværlig betjent på en restaurant, bliver han inspireret. Selv med en pistol mod panden, bøjer Rebecca sig ikke. Renfield beslutter at slutte sig til det gode. Imidlertid undslipper man ikke så let grev Draculas kløer. At flytte i en pastelfarvet lejlighed og købe moderne tøj befrier ikke en ”familiar”. Men ingen forhindrer Dracula i at alliere med narkogangsterne for at vinde verdensherredømmet. Snart er Renfield og Rebecca jaget vildt.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg