DRACULA er en Netflix miniserie, hvor danske Claes Bang er helt fantastisk i titelrollen. Selve serien består af tre afsnit i spillefilmslængde, men du kommer nok til at sluge den hurtigt. Hvert afsnit slutter nemlig med en cliffhanger. Læs vores Dracula miniserie anmeldelse her!

Dracula er en Netflix miniserie i tre afsnit. Serien er produceret i samarbejde med BBC, og det er da også Sherlock skaberne Mark Gatiss og Steven Moffat, der står bag. Nå ja, og så er det jo vores egen Claes Bang som selveste “Count Dracula” (eller “Grev Dracula” om man vil).

Serien blev vist på BBC med et afsnit om dagen fra 1. januar 2020, mens hele miniserien frigives samlet på Netflix her dagen efter, sidste afsnit blev vist på tv i England. Det er næsten synd, at vi bare kan “bingewatche” denne miniserie og slet ikke behøver at vente. Det er nemlig ret svært ikke bare at sluge den som en lang Dracula-film.

Var du fan af Bram Stoker’s Dracula fra 1992 med Gary Oldman, Keanu Reeves, Winona Ryder og Anthony Hopkins i hovedrollerne, bør du også kunne lide denne Netflix miniserie. Afsnit 1 er i stor stil historien fra filmen, men første afsnit er dog også det svageste i serien, da det skal introducere hele dette nye univers for os.

Horrorfans kan se frem til død og blod i rigelige mængder. Det er jo en vampyrhistorie, og Dracula er reelt umættelig.

Læs vores Dracula miniserie anmeldelse herunder. Vil du læse lidt mere om hvert enkelt afsnit, så har vi fokuseret lidt mere på dem ovre på vores engelsksprogede søstersite her >

Dracula anmeldelse - Netflix miniserie

Claes Bang er Dracula

Lad os bare starte med det skønne faktum, at Claes Bang er fuldstændig uhyggeligt blændende som Dracula. Man kunne fristes til at tro, vi bliver lidt forudindtaget som danskere, men vi har fulgt de internationale reaktioner, og de elsker ham også. Faktisk er vi danskere ofte også mere jantelovs-agtige og ser pessimistisk på danske præstationer i udlandet.

Denne præstation er der dog kun alt mulig grund til at være stolt af. Mens serien blev vist på tv i England over tre aftener, fulgte vi kommentarer fra publikum på diverse sociale medier, og folk er helt vilde med Claes Bang i denne rolle. Med rette!

Dog skal vi ikke undervurdere den fantastiske effekt, skuespiller Dolly Wells har på hans præstation. Det er nemlig i deres fælles scener, at de begge virkelig stråler. Dolly Wells spiller nonnen Søster Agatha, der er en noget aparte nonne. Hun har fokus på at være ekspert i vampyrer, og hvis ikke du gætter hvorfor undervejs, får du svar, inden afsnit 1 er færdigt.

Dolly Wells var også med i Pride and Prejudice and Zombies, så hun har også den helt rigtige tilgang til genren. Det er en kæk og modig karakter, der fungerer som perfekt modspil til Claes Bangs karakterportræt af den gode gamle vampyr.

En skøn miniserie

Selve Netflix miniserien består, som tidligere nævnt, af tre afsnit, der hver har en spillefilmslængde. Afsnittene er vitterlig også separate historier, så du kan snildt se hvert afsnit som sin egen film. Hver film slutter dog med ret spændende cliffhangers, så du får nok lyst til hurtigt at fortsætte til næste afsnit – eller film – i miniserien.

Vi skal ikke afsløre for meget af selve plottet eller de enkelte afsnits indhold her. Dog har vi dækket dette mere indgående på vores .com website, så du kan eventuelt læse videre dér, hvis du er nysgerrig. Ikke mindst i forhold til de skuespillere, der medvirker i de forskellige afsnit.

De tre afsnit i miniserien har også deres egne titler, præcis som film i en trilogi. Titlerne er følgende, og du kan klikke på dem, for at læse mere om det enkelte (på engelsk) herunder:

Du vil nok sidde med en del spørgsmål undervejs, men hvert nye afsnit går tilbage og besvarer disse. Inden sidste scene i afsnit 3 bør du have fået svar på alt det vigtigste. Slutningen på denne Netflix Dracula miniserie var meget tilfredsstillende for mig, men der er sikkert nogle, der ikke vil synes om den. Den passer dog perfekt i tråd med fortællingen fra start til slut! 

Dracula anmeldelse - Netflix miniserie

Se Dracula på Netflix nu!

Som tidligere nævnt, er det Mark Gatiss og Steven Moffat, der har skabt denne Netflix og BBC co-producerede miniserie. De to herrer er især kendt for at have skabt Sherlock serien med Benedict Cumberbatch og Martin Freeman i hovedrollerne. Derudover har de også begge skrevet på Doctor Who serien i mange år. 

Fans af de to ovennævnte serier vil uden tvivl også genkende stilen. Og ja, Mark Gatiss er også med som skuespiller i denne serie. Kun i en mindre rolle, men som en karakter ved navn Renfield, som nok er velkendt for mange vampyrfans.

Den helt overordnede grund til at se Dracula miniserien på Netflix er dog, at Claes Bang er helt perfekt (ja, jeg sagde perfekt!) som Dracula, og det samme må siges om Dolly Wells. Det er samspillet mellem disse to skuespillere gennem alle tre afsnit, der gør miniserien til noget ganske særligt.

Godt nok er Claes Bang allerede godt i gang med en international karriere – især fra The Square og Lisbeth Salander filmen The Girl in the Spider’s Web. Med hans præstation i titelrollen her bør hans karriere og genkendelses-faktor dog stige ret eksplosivt. Og det er 100% fortjent!

Dracula miniserien kan ses på Netflix fra den 4. januar 2020.

FAKTA

Skabere: Mark Gatiss, Steven Moffat
Instruktører: Jonny Campbell, Paul McGuigan, Damon Thomas
Medvirkende: Claes Bang, Dolly Wells, Morfydd Clark, John Heffernan, Lydia West

Plot

Grev Dracula-legenden forvandles med nye historier, der udpensler vampyrens bloddryppende forbrydelser – og bringer hans sårbarhed frem i lyset.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.