Du (med den originale titel You) er en stalker-serie med et twist: Stalkeren er vores fortæller! Hvis du elskede Dexter, så giv Du en chance. Sæson 1 er ude på Netflix nu.

Du handler om en stalker, og hvis jeg skal være helt ærlig, havde jeg ikke forventet, at jeg ville kunne lide serien. Men det gjorde jeg. Jeg var faktisk ret begejstret på en syret måde.

Sæson 1 af Du (eller You) er ude på Netflix nu, og lad dig nu ikke afskrække af, at serien er lavet af Lifetime. Der er masser af meget dystre (og  brutale) scener i Du.

Og stalkeren selv (Penn Badgley fra Gossip Girl) er vores historiefortæller. Dette alene giver os som seere nogle højst besynderlige og ubehagelige informationer, når vi hører hans tanker. De fleste af dem er intelligente og rationelle. Indtil de pludselig ikke er det længere.

Manden er jo 100% stalker.

LÆS OGSÅ:

Vores anmeldelse af YOU / DU sæson 4 >

Kom ind i hovedet på en stalker

Da hovedrollen i Du også er vores fortæller, får vi en noget anden vinkel på tingene. Penn Badgley spiller hovedrollen som Joe Goldberg, og han er en stalker af den virkelig grumme skuffe. Han bruger nettet til research, men han bruger sandelig også godt gammeldags detektivarbejde ved at forfølge sine ofre.

Han er heller ikke bleg for at vente udenfor hendes lejlighed og stirre ind i timevis. Eller få adgang til hendes lejlighed, mens hun er væk, ved at lade som om, han er en bekymret nabo, der har lugtet gas fra hendes lejlighed.

Med Stalker-Joe som fortælleren kommer vi virkelig ind i hovedet på en “slem fyr”. Og ja, det føles meget mærkeligt at kalde ham en slem fyr i gåseøjne, men det virker på en eller anden måde mest rigtigt.

Det kan måske forklares ved at sammenligne Du med serien Dexter. Bortset fra at Joe ikke ved, hvor syg i hovedet han er. Dexter Morgan vidste i det mindste, at han havde mentale problemer – hovedsageligt ved at være seriemorder med en række regler, han skulle følge.

På den måde føles Du mere som en hybrid mellem The Bates Motel og Dexter.

Lyder det ikke som noget, du gerne vil se? Jo, det gør det. Og det burde du virkelig gøre.

Du (You) sæson 1 anmeldelse - Netflix serie

Ofret for en stalker

For at Du skal virke, skal stalkeren i historien jo have en person at “stalke”. Og det gør han sandelig også. Den første gang, han ser Guinevere Beck (eller bare Beck), er det kærlighed ved første blik for ham. Og hvis vi skal være helt fair, så lader det også til, at hun synes, at han er sød og interessant.

Den klamme del kommer, når du hører Joes tanker. Han analyserer hvert skridt, hun tager, og hvert ord, hun siger, som om alle hendes handlinger kun sker for ham. Det er den slags syge forklaringer, man hører fra seksualforbrydere i virkeligheden.

Det betyder også, at det føles skræmmende og meget realistisk. Det er nok ikke lige tanker, almindelig mænd har, men der er bestemt nogle, man har hørt fra diverse klamrianer.

Og Joe er virkelig klam.

Han er bare også en sød og kærlig person overfor de fleste mennesker. Altså, så længe de ikke kommer mellem ham og hans offer. Eller, øhm, hans “sande kærlighed”. Hvis de gør det, bliver han lige så skræmmende og brutal, som Dexter gjorde.

Og hvad med hende pigen?

Rollen som Beck spilles af Elizabeth Lail. Hun var også med i Freeform serien Dead of Summer fra 2016, der ikke har været i dansk tv, men også er i horror genren.

For mig var det en fascinerende del af serien også at lære Beck at kende bedre. Hun er på mange måder en ret typisk kvinde, men hun reagerer på måder, man ikke altid lige forventer. Hun overrasker altså løbende både Joe og dig som seer.

Jeg synes også, det var ret forfriskende, at Joe var så afslappet omkring, at hans “sande kærlighed” har sex med andre. Og faktisk ofte og gerne. Selv efter de begynder at date i det små. I stedet for at gå amok, tager han det bare som endnu en udfordring.

For en gangs skyld kom slutshaming ikke på bordet. Hans eneste kommentar til at overhøre Beck og hendes venner tale om sex var, at de måske var lidt for afslappede omkring emnet. Joe er mere romantisk anlagt, men han er også klar over, hvordan verden er for mange andre i dag.

Du (You) sæson 1 anmeldelse - Netflix serie

Shay Mitchell i en ny slags rolle

Jeg bliver nødt til at fremhæve en af Becks venner. Hendes navn er Peach Salinger, og hun er selvfølgelig i familie med forfatteren  J.D. Salinger. Peach er rig, forkælet og både en god ven og det modsatte. Og så bliver hun spillet af Shay Mitchell fra Pretty Little Liars.

Det er rimelig tydeligt, at hun er interesseret i Beck som mere end venner. Det ser Joe dog ikke i løbet af de 3 afsnit, vi har set. Men jeg forventer, at han opdager det snart, og det kunne betyde enden for Peach.

Indtil videre nyder jeg bare at se Shay Mitchell spille en karakter med gode bitch-vibes. Og hun ved godt, at hun er en bitch. Hun er bare ret ligeglad, da det sjældent er et problem for hende. Når man er rig og forkælet, så betyder den slags ikke meget.

Et stærkt hold bag Du

Du er skabt af Greg Berlanti og Sera Gamble, der har en del erfaring med at skrive og producere tv-serier.

For nylig var Greg Berlanti instruktør på LGBT-filmen Love, Simon. Det er så ikke lige en gyserfilm eller thriller – med mindre man er i skabet. Men Greg Berlanti skriver og producerer også DC Comic serier som Legends of Tomorrow og den animerede Constantine: City of Demons.

Sera Gamble har skrevet på serien Supernatural, som hun også er executive producer på. Derudover er hun executive producer på The Magicians, som hun også er skaber af tv-serie fortolkningen på.

For både Berlanti og Gamble er Du en meget mørkere og mere brutal historie, end deres tidligere produktioner har været. Men efter 3 afsnit holder de sig bestemt ikke tilbage med horror- og thriller-elementerne. Godt for dem – og ikke mindst os!

Sæson 1 af Du er ude på Netflix fra 26. december 2018. Sæson 2 af serien kommer på Netflix i december 2019 – læs vores anmeldelse af sæson 2 her >

Vær opmærksom på, at vores anmeldelse er baseret på de første 3 afsnit af sæson 1. Vi ved fra tidligere erfaring, at en serie kan blive både bedre eller langt værre undervejs i en sæson. Se bare The Mist som eksempel på dette.

FAKTA

Skabere: Greg Berlanti, Sera Gamble
Medvirkende: Penn Badgley, Elizabeth Lail, Shay Mitchell, Luca Padovan, Lou Taylor Pucci, Zach Cherry

Plot

DU, en original serie fra Netflix, er den medrivende og hypnotiske historie om Joe Goldberg (Penn Badgley), en neurotisk, men intelligent New Yorker, der bruger moderne teknologi til at vinde Becks (Elizabeth Lail) hjerte, mens hendes bedste ven Peach (Shay Mitchell) bliver mere og mere mistænksom. Joe forvandler sig selv fra forfølger til kæreste, og der er ingen grænser for, hvad han vil gøre for at eliminere, alt hvad der står i vejen for ham – selv hvis det betyder mord.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg