EN HELT NORMAL FAMILIE på Netflix er en ny psykologisk thriller-miniserie fra Sverige (org. titel: En helt vanlig familj). Fortalt over seks afsnit og fra flere synsvinkler. Jeg var hooked fra starten. Læs vores fulde anmeldelse af En helt normal familie her!

EN HELT NORMAL FAMILIE er en ny Netflix-miniserie med seks afsnit. Den er baseret på en svensk bog, der hedder En helt vanlig familj på originalsproget. Har du engelske indstillinger på Netflix, så hedder series A Nearly Normal Family, hvilket jo betyder noget lidt andet. Men sådan er det altså.

Vi møder nemlig en helt normal familie, der bor i forstads-Sverige. Eller det var de, indtil der sker et mord, og familien bliver kastet ud i en grotesk situation. Jeg elskede, hvordan historien bliver fortalt fra flere synsvinkler tidligt, da dette hjælper os med at forstå, hvorfor karaktererne opfører sig, som de gør. Det var engagerende og spændende på alle de rigtige måder!

Læs videre på vores anmeldelse af En helt normal familie-serien nedenfor. Find den på Netflix fra 24. november 2023.

Fra helt normal til mordanklaget

I En helt normal familie møder vi familien Sandell. De fremstår virkelig som en meget normal familie med far Adam, en præst, og mor Ulrika, en advokat, og deres 19-årige datter Stella. Faktisk begynder serien med et tragisk scenarie, fra da Stella var 15 år gammel.

Det hjælper os til at forstå hende og familiedynamikken generelt, så det er meget relevant.

Medlemmerne af Sandell-familien lever deres tilsyneladende gennemsnitlige liv i en forstad til Lund. Alt er umiddelbart ret gennemsnitligt hverdagsagtigt indtil den dag, hvor alt ændrer sig. Stellas forældre får besked om, at deres datter er varetægtsfængslet.

Stella er anklaget for mord.

Absolut ikke noget, man hører hver dag eller noget, præst- og advokatforældrene kunne have set komme. På trods af problemerne internt i familien – som vi får glimt af, før Stella bliver arresteret for mord – vil hendes knuste forældre naturligvis gøre alt for at hjælpe Stella.

Der opstår hurtigt mange spørgsmål. Først og fremmest: Hvor godt kender de deres datter, og hvad sker der i hendes liv? Og kender de overhovedet hinanden længere?!

En helt normal familie – Anmeldelse | Netflix miniserie

Sæt dig selv i deres sted

Det, der trak mig ind i historien i En helt normal familie, var både selve plottet, og hvordan det blev fortalt. At lade os opleve begivenhederne fra forskellige sider hjælper os med at komme ind i deres psyke. Det hjælper os med at forstå og se deres handlinger som værende troværdige.

Også når de gør ting, der tydeligvis ikke er helt i overensstemmelse med loven. Desuden er vi i nogle meget (mørke)grå moralske områder. Ikke mindst for personer, der arbejder inden for henholdsvis kirken og loven!

Helt fra starten kunne jeg ikke undlade at spekulere over, hvad jeg selv ville have gjort. Det er noget, vi bliver konfronteret med fra den åbningsscene, da Stella er 15 år. Du er nødt til at sætte dig selv i deres sted for at forstå, hvorfor de træffer de valg, vi er vidne til.

De medvirkende i denne serie leverer ekstremt stærke skildringer af karakterer, der oplever den værste periode i deres liv. De er måske ikke det bedste sted, da serien begynder, men jeg skal da love for, at tingene  tydeligvis godt kunne blive meget værre.

Se En helt normal familie på Netflix nu!

Per Hanefjord er instruktør på denne Netflix-miniserie, og manuskriptforfatterne er Hans Jörnlind og Anna Platt. Den nye svenske miniserie er baseret på bogen En helt normal familie af Mattias Edvardsson. Jeg har ikke læst bogen, så jeg kan ikke sige, om den følger romanen tæt eller tager sig lidt vel mange friheder.

Jeg føler dog, at det er en god ting, at den svenske roman bliver til en svensk miniserie. I forhold til at blive i bogens rammer og tone, tænker jeg. Afsnittenes spilletid varierer en smule, men forvent et gennemsnit på 45 minutter for hvert afsnit.

Tidligere har vi set flere andre stærke svenske Netflix-serier. En af de mest oplagte at nævne sammen med denne er Quicksand (2019). Hvis du kunne lide Quicksand, bør du også se En helt normal familie. Og omvendt, selvfølgelig. Jeg var hooked fra start, så det kan ikke være andet end en solid anbefaling fra mig.

Miniserien En helt normal familie er på Netflix fra den 24. november 2023.

FAKTA

Instruktør: Per Hanefjord
Manuskript: Hans Jörnlind, Anna Platt
Medvirkende: Alexandra Karlsson Tyrefors, Lo Kauppi, Björn Bengtsson, Melisa Ferhatovic, Christian Sundgren, Håkan Bengtsson, Cedomir Glisovic, Rasmus Troedsson, Vera Olin, Anna-Sara Kennedy, Pablo Leiva Wenger, Christoffer Willén, Robert Bengtsson

Plot

En tilsyneladende perfekt families verden falder sammen, da et chokerende mord beviser, at de er villige til at tage desperate skridt for at beskytte hinanden.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg