:: Anmeldelse ::

Selve plottet i denne film tiltalte mig fra starten. Jeg elsker denne type film, hvor en række uheldige begivenheder, der tilsyneladende er små og uden effekt, pludselig betyder alverden for de uheldige ofre. Det kunne jo rent faktisk ske for én selv. Og ‘Frozen’ er for skiferien, hvad ‘Open Water’ (2003) er for bade- eller dykkerferien. Hele indledning af ‘Frozen’ fungerer også utrolig godt, og castet med de tre venner i spidsen, som de dominerende roller (de er trods alt alene på skærmen i langt det meste af filmen) fungerer upåklageligt.

Men – og det er altså et stort “men”, som nærmest alle anmeldelser verden rundt har påpeget for denne film – der er en massiv fejl, som desuden en stor del af plottet: Skurken i filmen er ikke bare uheldet, isolationen og den bidende kulde. Næ nej, det er tilsyneladende ulve, der åbenbart hygger sig midt i skisportsstedet, og desuden er godt og grundigt blodtørstige. De er således slet ikke bange for mennesker, og henter gerne hele flokken. På den måde får vi virkelig plottet fra ‘Open Water’ ind over ‘Frozen’ og ulvene har nu overtaget hajernes rolle. Men som dyreelsker synes jeg, det er noget pjat at ulvene skal gøres til fjenden – ikke mindst, når man ved, at de helst holder sig langt væk fra mennesker, og kun i meget sjældne tilfælde har angrebet mennesker. Som filmelsker, så provokerer det mig, at nogen føler, der ikke er rigelig skræk og rædsel i at være fanget midt ude i frostvejret. Personligt vil jeg hellere ædes hurtigt end fryse ihjel langsomt, men sådan er vi nok så forskellige.

Alligevel, så er ‘Frozen’ utrolig god underholdning, og den fungerer langt hen ad vejen. Den er skrevet og instrueret af Adam Green, som nærmest har fået kultstatus med sin film ‘Hatchet’ (2006), som er en dejlig kitchet horrorfilm. Det er ‘Frozen’ absolut ikke, men det er også kun dejligt at se en manuskriptforfatter og instruktør, der kan klare flere forskellige varianter af horror-verdenen. Næste film er en opfølger til netop ‘Hatchet’, der pudsigt nok hedder ‘Hatchet 2’ og netop har været biografaktuel i USA her i efteråret. Den udkommer formentlig på DVD i løbet af 2011, men indtil da kan du sagtens se og nyde ‘Frozen’.

:: Heaven of Trivia ::

Filmen blev skudt helt “praktisk”, hvilket vil sige intet studie, grøn skærm eller CGI. Skuespillerne var over 50 fod oppe i luften på en bjergside i Utah. Da der skulle filmes scener, hvor liften bevæger sig, mens skuespillerne har replikker, måtte intruktør og manuskriptforfatter, Adam Green, og hans filmfotograf, Will Barratt, selv filme alt, da det hyrede kamerahold led af højdeskræk.

Fakta

(Originaltitel: Frozen)

På DVD: 23-11-2010
Genre: Thriller | Drama
Instr.: Adam Green
Medv.: Shawn Ashmore, Kevin Zegers, Emma Bell, Rileah Vanderbilt m.fl.
Land: USA, 2010

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.