INFIESTO på Netflix er en ny krimi-thriller fra Spanien. Historien udspiller sig i marts 2020, så vi er i de helt tidlige dage af corona-lockdown. Det fungerer utrolig godt at placere historien netop dér. For en gangs skyld ønskede jeg faktisk, at denne film skulle vare længere. Læs vores fulde Infiesto-filmanmeldelse her!

INFIESTO er en ny Netflix krimi-thriller fra Spanien. Titlen henviser til navnet på en lille mineby i de asturiske bjerge i den nordlige del af Spanien. Bare så vi lige har dét på plads.

Historien – som bliver meget brutal ret hurtigt – mindede mig om fantastiske spanske thrillere såsom Marshland fra 2014. Desværre er dens spilletid lidt af et problem for historien. For en gangs skyld har vi en historie, karakterer og baggrund, der sagtens kunne have båret godt 15 minutter mere historiefortælling. Mindst!

Læs videre på vores Infiesto-filmanmeldelse nedenfor. Du kan se den på Netflix fra den 3. februar 2023.

Præmissen føles meget velkendt

At have krimihistorien i Infiesto udspille sig i marts 2020 fik pludselig en masse minder tilbage om en tid med næsten grotesk usikkerhed. Vi er i de meget tidlige dage af pandemisk lockdown, hvor Spanien endte med at blive et af de værst ramte lande i verden.

Elementer af dette kommer også tydeligt frem – især når vi er på et hospital eller et plejehjem. Jeg havde næsten glemt nogle af de rædselshistorier derfra, hvor plejehjembeboere lå efterladt og døde. Det er ikke en udtalt del af historien her, men ligger hele tiden i baggrunden.

Alle disse små detaljer får alt andet i historien til at føles alt for velkendt på en underligt personlig måde. Jeg blev i hvert fald straks transporteret tilbage til den usikkerhed. Og det føles da næsten også som Deja-vu, når nogen hviskende spørger andre “Er det her virkelig så alvorligt?”.

Især hospitalspersonale og politibetjente bliver nærmest ligblege, når de bliver stillet dette spørgsmål. De er jo ude i hele balladen, mens alle os i lockdown “bare” skulle holde os hjemme og sikre, at hospitalerne ikke blev fuldstændig væltet.

Dette er ikke en pandemi-historie

Men nej, dette er ikke en corona-film. Det resulterer dog i en del udfordringer. Især at politiefterforskerne bliver tvunget til at arbejde på den alvorlige (og potentielt meget store) sag alene. Der er simpelthen ikke flere efterforskere til rådighed, da mange er syge eller er i karantæne derhjemme.

Krimihistorien begynder, da en pige dukker op efter at have været forsvundet i næsten tre måneder. To efterforskere finder hurtigt hen til forbrydelsens oprindelse i den lille mineby Infiesto i de asturiske bjerge. De kommer også hurtigt på sporet af kidnapperen, men er et minut eller to for sent på den – igen og igen.

Mens denne efterforskning er i fuld gang, kæmper begge efterforskere med, at de skal holde sig isoleret fra deres familie. Både for deres og egen sikkerhed. De to kriminalbetjente portrætteres af Iria del Río (Santo) og Isak Férriz (Feria: The Darkest Light), som leverer meget stærke portrætter.

Infiesto (2023) – Anmeldelse | Netflix Thriller

Slutningen af Infiesto føles forhastet

Bare rolig, jeg vil ikke spoile Infiesto-slutningen her. Og det er ikke, at den er dårlig. Det er bare, at jeg for én gangs skyld var klar til at blive i denne histories univers længere for at komme lidt dybere ind i alting.

Du får svarene på mysteriet i Infiesto-slutningen, så det er ikke sådan, at vi som seere er uafklarede omkring hvem, der er skurken.

En meget lille rolle som nøglefigur spilles dog endda af hovedrollen fra Bitter Daisies Netflix-serien. Hun hedder María Mera og var hovedpersonen i en serie, der kørte i to sæsoner. Her har hun kun få minutters skærmtid og meget få replikker. Det må næsten have været meningen, at hun skulle have haft en større rolle.

Det, jeg sidder med følelsen af, er, at det virker som om, der er blevet skåret noget væk. Ret drastisk endda. Og jeg får en fornemmelse af, at det faktisk ikke er til det bedre. Alle karakterer, afsløringer og plot-twists i Infiesto er stærke. Selvom du måske (nok!) gætter noget af det, så fungerer det bemærkelsesværdigt godt.

Helt ekstraordinært sad jeg derfor og ville have denne film til at vare længere. Måske den endda kunne have være en miniserie. En spilletid på kun 96 minutter til et godt plot og en stærk historie gør, at den i sidste ende virker forhastet. Dét er en skam!

Se Infiesto på Netflix

Forfatteren og instruktøren af Infiesto er Patxi Amezcúa. Hans forrige spillefilm var Séptimo fra 2013. I den film medvirkede to fantastiske spansktalende skuespillere; Belén Rueda fra Børnehjemmet og argentinske Ricardo Darín fra den Oscar-vindende Øjnenes hemmelighed (2009).

Eftersom hans forrige spillefilm udkom for næsten et årti siden, siger det næsten sig selv, at Patxi Amezcúa ikke instruerer meget. Han skriver til gengæld meget mere. Han lavede bl.a. manuskriptet til filmen El aviso, som er en anden meget stærk spansk krimi-thriller. 

Uanset om du er bekendt med det tidligere arbejde af Patxi Amezcúa eller ej, bør du helt sikkert tjekke Infiesto på Netflix. Den har en meget stærk historie, der fortjente en betydelig længere spilletid, men som stadig er en underholdende fortælling, som den er.

Den kunne bare have været bedre med lidt mere fortælletid.

Infiesto er på Netflix fra den 3. februar 2023.

FAKTA

Instruktør: Patxi Amezcua
Manuskript: Patxi Amezcua
Medvirkende: Isak Férriz, Iria del Río, José Manuel Poga, Luis Zahera, Patricia Defrán

Plot

Mens coronavirussen vender op og ned på deres liv, søger to detektiver stædigt efter de ansvarlige bag en bortførelse, som de indser er en del af et dystert mønster.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg