SNEPIGEN på Netflix er en ny spansk thriller-serie (eng. titel: The Snow Girl). Der er seks afsnit i denne miniserie og masser af mystik. En ung pige forsvinder, og både politiet og en journalist leder efter hende i årevis. Læs vores fulde anmeldelse af Snepigen-serien her!

SNEPIGEN på Netflix er en ny spansk thriller-serie (den engelske titel er The Snow Girl, hvis du har sat din Netflix-konto til engelsk). Da en 5-årig pige forsvinder under en stor og festlig parade, bruger politiet og en meget ihærdig journalist årevis på at lede efter hende. Serien udspiller sig over mere end ni år.

Mens titlen refererer til den forsvundne pige (på en noget symbolsk måde, der vil blive afsløret), bliver flere andre forbrydelser og sidehistorier også dækket undervejs. Nogle vil måske finde det irriterende, men jeg synes faktisk, at det fungerede ret godt. Eftersom vi oplever menneskets mest forfærdelige sider, er det selvfølgelig også et ret dystert og mørkt verdensbillede, du bliver udsat for.

Læs videre på vores anmeldelse af Snepigen-miniserien nedenfor. Du finder alle seks afsnit på Netflix fra den 27. januar 2023.

Det hele begynder i 2010

Historien om Snepigen begynder egentlig ret festligt i 2010. Vi er i Malaga, hvor den årlige Magi Parade (også kendt som “De tre vise mænd” paraden) er i fuld gang. Men for familien Martín bliver denne magiske tid på året pludselig til et mareridt. Deres lille datter Amaya forsvinder i den store menneskemængde og er ingen steder at finde.

Det er klart, at dette straks udløser en intens politiefterforskning, da Amaya Martín kun er 5 år gammel. Efterforskningen ledes af inspektør Millán, som gør alt, hvad hun kan for at finde barnet. Imens følger vi Miren, en journalistelev, som arbejder endnu mere intenst med denne forsvindingssag end politiet.

Heldigvis formår inspektør Millán (Aixa Villagrán) og den undersøgende journalist Miren (Milena Smit fra Netflix-serien Alma) at arbejde effektivt sammen. For det meste, i hvert fald. Dette bliver især vigtigt, da et VHS-bånd sendes til journalisten Miren seks år efter Amayas forsvinden. På båndet vises en pige, der ser ud til at være en nylig optagelse af Amaya.

Mens hun arbejder på Amayas forsvinden, er Miren også tvunget til at konfrontere en frygtelig del af sin fortid, som hun helst vil glemme. Et brutalt angreb, som hun ikke helt kan huske, men som hjemsøger hende og konstant presser hende til at fokusere endnu mere på Amayas sag.

Hendes mentor og journalistkollega Eduardo (Jose Coronado fra Netflix-thrilleren Your Son / En fars hævn) hjælper Miren. Især fordi han kender til fortiden, der plager hende, og derfor vil beskytte hende. Men også fordi han ved, at hun alligevel ikke stopper, før Amaya Martín er fundet.

Snepigen – Anmeldelse | Netflix thriller-miniserie

Mange tidsspring i de seks afsnit

Fordi Snepigen udspiller sig over godt et årti, fortælles historien via mange tidsspring. Heldigvis er det altid tydeligt mærket, hvor i tiden vi er, så du ikke farer vild i tidslinjerne. Som årene går, ser vi, hvordan forældrene lider. Og også hvordan de ældes meget mere, end man ellers ville forvente.

Loreto Mauleón (Guds skæve streger på Netflix) spiller Amayas mor og Raúl Prieto (The Silence of the Marsh) spiller hendes far. Den voldsomme tragedie, at miste en datter på denne måde – og ikke vide om hun er død eller levende – er tydelig på dem begge. Altså, på den fysiske måde.

Overordnet er tidsspringene effektive i den forstand, at de viser konsekvenserne for alle de liv, der berøres af Amayas forsvinden. De er dog mindre gode til helt at afslutte alle de små historier. Men bevares, sådan er livet, og vi vil simpelthen aldrig kende svarene på alt. Også selvom vi føler, at vi skal vide det hele.

Så meget ondskab i verden

I en serie, hvor mange mennesker er dårlige på de mest frygtelige måder – både mænd og kvinder – er det vigtigt, at vi også ser mennesker, der er gode. Og vi støder på masser af både mænd og kvinder, der er gode og hæderlige. Milena Smits hovedperson som journalisten Miren er grundlæggende god.

Efter at være blevet tvunget til at opleve så meget ondskab – på egen krop såvel som det, hun opdager, mens hun søger efter Amaya – er hendes moralske kompas dog ved at være noget ødelagt. Er det en dårlig ting? Det er der helt sikkert meget forskellige holdninger til.

For mig spiller Milena Smit (som også medvirkede i Pedro Almodóvars Parallelle mødre overfor Penélope Cruz) karakteren som en person, der har ar på sin sjæl. Vi ser hende forsøge at minimere disse ar ved at fokusere på at hjælpe en anden. Det fungerer rigtig godt for mig, men jeg kan forestille mig, at andre ikke vil se eller opleve det på samme måde.

De sidste to afsnit ændrer virkelig historien meget. Først ved at ændre synsvinklen i ét afsnit, og så ved at afsløre og konkludere på hele Amayas historie i sidste afsnit. Du skal dog ikke forvente, at slutningen af Snepigen bare er fin og simpel. Hele miniserien er alt for realistisk til pludselig at ende som et eventyr.

Se Snepigen / The Snow Girl på Netflix!

Forfatterne på denne Netflix thrillerserie er Jesús Mesas Silva og Javier Andrés Roig (Vis a vis). Der er to instruktører tilknyttet, hvor David Ulloa (Perdida) instruerer fire afsnit, og Laura Alvea (Ánimas) instruerer to. Vi har set alle seks afsnit til denne anmeldelse.

Snepigen er baseret på romanen “La chica de nieve” af Javier Castillo. Romanen foregår dog faktisk i New York med amerikanske karakterer, hvor pigen (som kun er tre år i bogen) forsvinder under en Thanksgiving-parade. Til denne Netflix-serie er der altså foretaget nogle ændringer i historien.

Og da forfatteren Javier Castillo selv blev født i Málaga (Spanien), giver det mening at ændre historien til at foregå dér – og naturligvis med en spansk familie og en regional parade. Jeg har dog ikke selv læst bogen, så måske er det derfor, jeg ikke havde noget imod denne ændring. Historien er dog ikke afhængig af geografien.

Snepigen udkommer på Netflix fra den 27. januar 2023.

FAKTA

Instruktører: David Ulloa, Laura Alvea
Manuskript: Jesús Mesas Silva, Javier Andrés Roig
Medvirkende: Milena Smit, José Coronado, Aixa Villagrán, Tristán Ulloa, Loreto Mauleón, Raúl Prieto, Cecilia Freire, Julián Villagrán

Plot

Da en lille pige forsvinder under et optog i Málaga, bliver en ung journalist voldsomt opsat på at hjælpe Amayas forældre med at finde hende.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.