VIKINGULVEN på Netflix er en ny varulve-gyserfilm fra Norge. På trods af en titel, der lyder som noget fra 80’erne eller 90’erne, er historien meget nutidig. På nogle måder er den endda et nyt bud på subgenren. Læs vores fulde Vikingulven filmanmeldelse her!

VIKINGULVEN er en ny Netflix-varulve-gyserfilm fra Norge. Denne gang finder historien – som afsløret af titlen – sin varulveoprindelse for tusind år siden. Det er her, filmen begynder; Vikinger, der plyndrer ude i verden, finder et ulvelignende væsen og bringer det tilbage til Skandinavien, hvor forbandelsen har opholdt sig lige siden.

FLERE NORSKE GENREFILM PÅ NETFLIX

Sørg også for at se Netflix-filmen Trold, der udkom i 2022 >

Der er elementer, der føles som en meget respektfuld hyldest til klassikeren En amerikansk varulv i London, hvad angår praktiske effekter. Du bør dog også forberede dig på CGI, der fungerer godt i nogle scener og ikke så godt i andre.

Desuden møder vi første gang hovedpersonen, da hun ser den skønne norske gyserfilm Fritt Vilt med sin lillesøster. Det er kun et splitsekund, men klart en hyldest til den norske gyserfranchise, der resulterede i tre film. Og måske et ønske om at gentage dén succes med Vikingulven her!

Læs videre på vores Vikingulven filmanmeldelse nedenfor. Filmen har premiere på Netflix den 3. februar 2023.

Så blodig som man ville forvente

Som med enhver varulvefilm bliver den temmelig blodig. Og ret hurtigt endda. Den 17-årige pige Thale er netop flyttet fra Oslo til den lille by Nybo. De flyttede, da Thales far døde, og hendes mor (sammen med en sød ny mand og hendes yngre søster) fik et nyt job hos det lokale politi.

Kort efter ankomsten deltager Thale i en fest i skoven nær en sø. Under festen bliver en kvindelig studerende brutalt dræbt. Thale ser, hvordan pigen bliver trukket ind i skoven af noget, hun ikke helt kan identificere. Et dyr af en slags, måske en ulv?! Og ja, Thale kom også i kontakt med ulven, da hun forsøgte at hjælpe pigen.

Alt dette lyder som en klassisk varulvefilm, og det er det på mange måder virkelig også. Titlen, der lyder som en B-film fra 80’erne eller 90’erne, stemmer ikke rigtig overens med den faktiske historie. Dette er ikke kitsch eller campy, men en mere seriøs og uhyggelig tilgang i stedet for.

Vikingulven – Anmeldelse | Netflix Varulvefilm

Varulv med både praktiske effekter og CGI

Det, der virkede bedst for mig, når det kommer til selve varulvedelen, er brugen af praktiske effekter. Det skyldes nok, at Vikingulven i disse scener lader til at hylde den ikoniske En amerikansk varulv i London. Du skal dog ikke forvente hverken charmen eller humoren fra dén klassiker.

Og ja, CGI bruges også, men ikke nær så meget, som jeg først frygtede.

Hele viking-tilgangen er også ret interessant, da det giver god mening, når historien udspiller sig i Norge. Selve vikingedelen af historien bruges dog reelt kun i åbningsscenen til at sætte rammen om historien. Andet havde nok også kun ødelagt den nutidige historie.

En ting, jeg ikke var fan af, er den måde, folk handler og reagerer på begivenhederne omkring dem. Selv jægere på jagt bliver pludselig ude af stand til at reagere, når de ser en stor farlig ulv, og det irriterer mig altså.

Det samme gør de dumme bøller i gymnasiealderen, der virker nærmest ligeglade med, at en klassekammerat er blevet myrdet. De har travlt med at mobbe Thale på en måde, der føles alt for forceret!

Se Vikingulven på Netflix nu!

Instruktøren af den norske varulvefilm Vikingulven (den engelske titel er i øvrigt Viking Wolf) er Stig Svendsen. Han har tidligere instrueret den amerikanske gyserfilm Elevator (2012). Han skrev også manuskriptet sammen med Espen Aukan, som desuden skrev manuskriptet til Trold (2022).

Rollelisten har en del populære skandinaviske skuespillere tilknyttet. Herunder den altid stærke svenske skuespiller Liv Mjönes (MidsommarKyss Mig), Elli Rhiannon Müller Osborne (Furia), Vidar Magnussen (Post Mortem), Kasper Antonsen (Netflix-serien Ragnarok) og Arthur Hakalahti (Skam).

Hvis du kan lide varulvefilm, så bør du helt sikkert tjekke denne ud. Det er ikke min yndlings varulvefilm, men jeg nød den mere, end jeg havde forventet. Den føles en anelse for lang, og jeg kunne have undværet de stereotype dumme karakterer, der ødelægger historiens mørkere stemning. Bortset fra det, er det en ganske solid gyserfilm til en fredag aften derhjemme.

Vikingulven kan ses på Netflix fra den 3. februar 2023.

FAKTA

Instruktør: Stig Svendsen
Manuskript: Espen Aukan, Stig Svendsen
Medvirkende: Liv Mjönes, Elli Rhiannon Müller Osborne, Arthur Hakalahti, Sjur Vatne Brean, Marius Lien

Plot

En teenager begynder at få mystiske syn og have bizarre ønsker efter at have overværet et grotesk mord til en fest i sin nye by.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg