47 METERS DOWN: UNCAGED er en hajgyser-opfølger, der leverer underholdning, men også er et vildt genre-mix. Den føles først som en 80’er teenfilm, derefter en ægte hajgyser, og så slutter den som en action-spoof. Læs mere i vores 47 Meter Down: Uncaged anmeldelse her!

47 Meter Down: Uncaged er en hajgyser, der naturligvis er opfølger til hajgyseren 47 Meters Down fra 2017. Den var faktisk overraskende god på flere punkter, selvom præmissen måske lyder lidt kedelig.

Læs også: Vores anmeldelse af hajfilmen 47 Meters Down >

Denne fortsættelse er helt uafhængig af første film, og plottet er da også ganske anderledes. Dog er ofrene endnu en gang fanget under vandet med glubske hajer. 

Læs videre på vores 47 Meter Down: Uncaged anmeldelse herunder.

Skønt cast med Hollywood-yngel

Jeg var overordnet ret begejstret for castet i 47 Meter Down: Uncaged. De primære roller spilles af fire unge kvinder, der portrætterer high school elever. Alle fire har ret komplette (omend en smule karikerede, men det hører til genren) personligheder, der skal bruges senere hen ad vejen. Flere af dem overrasker dog også, så du skal ikke vide dig for sikker.

Sophie Nélisse har den egentlige hovedrolle som Mia. Filmen Bogtyven (2013) var Sophie Nélisses gennembrud som barneskuespiller, mens vi for nylig så hende som teenager i Netflix-filmen Close med Noomi Rapace. Sophie Nélisse gør det godt i 47 Meter Down: Uncaged, selvom hendes karakter er meget stereotyp.

Og lad os så komme videre til Hollwood-ynglet, der udgør 50% af pigegruppen. Som Mias stedsøster har vi Corinne Foxx som Sasha. Hun er – hvis ikke du har gættet det – datter af Jamie Foxx. Det andet Hollywood-barn er Sistine Stallone, der spiller Nicole. Og ja, hun er naturligvis barn af Sylvester Stallone, hvilket man faktisk godt momentvis kan se.

Det sidste medlem af den dykkende pigegruppe er Brianne Tju, der spiller Alexa. Hun er den eneste, der har været i undervandsgrotten før, og hun forsøger virkelig at være seriøs og passe på de andre. Brianne Tju har tidligere været med i gyserserierne Scream: The TV Series og Light as a Feather.

47 Meters Down: Uncaged

En heftig genrehybrid

47 Meter Down: Uncaged er først og fremmest en hajgyser, men derfor kommer vi alligevel ind over yderligere et par genrer. Det virker på den ene side meget velovervejet, men skiftene sker også så pludseligt, at det er ret klodset. Underholdningsværdien er i top, men man skal nok være med på den værste for at nyde dette.

Reelt starter filmen som en 80’er teenfilm, der er komplet med et friskt pophit og en sommer-scene, der virkelig får en til at længes efter sommer nu! Jeg elsker 80’erne, så det får straks mig til at smile. Ikke mindst da jeg forventer, at 47 Meter Down: Uncaged måske vil holde en mere kitsch stil. Dét kan man dog ikke sige, den gør!

Straks vi kommer under vandet, og tingene begynder at gå galt (det sker ret hurtigt), er vi nemlig ude i en regulær hajgyser. En gruppe piger er fanget i en undervandsgrotte, hvor det viser sig, at der også er hajer.

Der sker en masse (nogle bliver til hajføde), og kommer vi til slutningen. Den er faktisk umiddelbart velfunderet i hajgyser-nichen, men dér slutter vi ikke helt. Der skal nemlig lige en super kitschet actionsekvens ind, der i dén grad virker som noget fra 90’erne. Så vi starter med 80’er charme og uskyld, men ender i 90’er action!

Faktisk minder visse scener mig også om både The Meg og Piranha. Det bør sige lidt om, hvor meget kitsch og over-the-top action, vi ender med!

47 Meters Down: Uncaged

Se 47 Meter Down: Uncaged i biffen eller i hjemmebiografen!

Præcis som med første film er det igen Johannes Roberts, der har instrueret og været medforfatter på filmen. Mellem de to hajgysere fik han dog også lige lavet en anden opfølger. Han instruerede The Strangers: Prey at Night. Du kan læse vores anmeldelse af The Stranger: Prey at Night her >

Det er i øvrigt også Johannes Roberts, der er knyttet til den Resident Evil reboot, der formentlig er under opsejling. Måske som tv-serie, hvis de planer holder vand. Ligesom med den første 47 Meters Down film er det igen også Ernest Riera, der har været med til at skrive manuskriptet.

Herfra er vi altid fortalere af at se gyserfilm i biografen. Det handler ganske enkelt om, at der skal sælges biografbilletter til disse film, hvis vi gerne vil have mulighed for at se flere i biografmørket fremfor “kun” i hjemmebiografen. Når det er sagt, så er der dog også grund til at se 47 Meter Down: Uncaged i biografen.

Hajgysere bare fungerer bedre på det store lærred med god lyd og intens mørke fremfor på en mindre skærm. En haj på størrelse med en sildefilet giver bare ikke det samme. Men okay, nu går denne film kun i meget få biografer og en kort periode, så det er ikke nemt at få den set i biffen.

47 Meter Down: Uncaged går kortvarigt i de danske biografer fra 5. december 2019 og udkommer 2 uger efter på DVD og VOD.

FAKTA

Biografpremiere: 5. december 2019 (begrænset)
DVD/BD-premiere: 19. december 2019
Genre: Horror, Thriller
Instruktør: Johannes Roberts
Medvirkende: Sophie Nélisse, Corinne Foxx, Sistine Stallone, Brianne Tju, John Corbett, Nia Long, Davi Santos, Khylin Rhambo

Plot

Fire eventyrlystne teenagepiger tager ud for at opleve ruinen af en gammel Mayansk by, som ligger 47 meter under havets overflade. Hvad der skulle have været en oplevelse for livet, udvikler sig hurtigt til en kamp om liv og død, da pigerne opdager, at ruinerne er hjemsted for glubske Hvidhajer. Med en forsvindende lille iltforsyning tilbage må de navigere gennem de klaustrofobiske grotter for at finde en vej ud af undervandshelvedet.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg