KATLA på Netflix er en islandsk sci-fi thriller-serie. Den mindede mig straks om den tyske Netflix-serie Dark. Denne serie handler dog ikke også om tidsrejser, men der er alligevel noget drilsk med tiden. Den er vanvittig interessant og super flot. Læs vores Katla sæson 1 anmeldelse her!

KATLA er en ny Netflix-serie. Faktisk er det noget så eksotisk som en islandsk sci-fi thriller-serie. Den mindede mig ovenikøbet om tyske Dark lige fra starten. Især takket være den dystre stil, lille by og interessante karakterer. Dog er der ikke noget med tidsrejser her i den islandske serie, hvilket ellers var hovedtemaet i Dark.

Alligevel er tiden lidt underlig her i Katla, men på ganske andre måder end lige det, tidsrejser byder på. Og dog, dele af plottet kan næsten være som en tidsrejse.

Læs videre på vores Katla sæson 1 anmeldelse herunder. Vi har set de første fire afsnit (ud af i alt otte) til denne anmeldelse.

Naturen kan også trylle med tid

Selvom Katla som sagt ikke handler direkte om tidsrejser, så er der noget drilsk med tiden i den lille by Vik, der ligger for foden af vulkanen “Katla”. Vulkanen har været i udbrud i et år, og byen er nærmest forladt. Der er aske overalt, og intet er som det plejer. Derfor har de fleste indbyggere valgt at søge mod (bogstavelig talt) grønnere græsmarker.

Dem, der bliver tilbage, har ofte et eller andet, der holder dem der. Oftest noget sørgeligt i deres fortid. Derfor er det ret mystisk, da døde mennesker pludselig dukker op dækket af aske og ikke aner noget om, at de skulle have været væk.

Katla: Sæson 1 Netflix anmeldelse

Eller rettere, det er ikke kun døde mennesker.

En svenske kvinde dukker nemlig også op, og hun lever ellers i bedste velgående i Sverige. Den askeklædte udgave, der lige er dukket op, er dog tyve år yngre. Hun tror da også selv, at hun befinder sig tyve år tilbage i tiden, og dermed bliver det hele mere mystisk.

Det værste er dog den dreng, der kommer tilbage til sine forældre. Ham ville man nok alligevel helst ikke have haft tilbage. Og så siger jeg ikke mere om det!

Katla: Sæson 1 Netflix anmeldelse

Se sæson 1 af Katla på Netflix nu!

Katla er skabt af Sigurjón Kjartansson og Baltasar Kormákur, der tidligere har lavet en del serier allerede. Herunder krimi-serien Fanget – en morder iblandt os. Den blev faktisk også skabt af Baltasar Kormákur, og Sigurjón Kjartansson var forfatter på serien. Der er bare noget over den nordiske noir-stil, som islændinge har et særligt godt greb i. Det virker solidt og ægte!

Nu er Katla ikke den første islandske Netflix-serie, da The Valhalla Murders allerede ligger på platformen. Lige for os her i Norden, så blev serien dog vist først andre steder (på DR her i Danmark). Og har du set The Valhalla Murders på enten Netflix eller DR, så vil du nok genkende Björn Thors. Han var efterforsker i krimiserien og er forsker her i Katla, så vi bliver (lidt) i samme boldgade.

Hvis du er til flotte og dystre sci-fi thriller-serier, så kan du roligt give Katla en chance. Den er godt nok lidt slow-burn i optrækket, men til gengæld kommer der også løbende nogle nye udviklinger, der holder serien spændende.

Katla sæson 1 kan ses på Netflix fra den 17. juni 2021.

Plot

Da vulkanen Katla går i udbrud under en gletsjer, begynder der at dukke mystiske ting op af isen, som vender op og ned på lokalsamfundet.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg