I DINE HÆNDER på Netflix er en svensk krimi-drama-miniserie (org. titel: I dina händer). Den er både brutal og hjerteskærende. Med kun fem afsnit er den hurtigt set, og den rammer hårdt. Læs hele vores anmeldelse af I dine hænder-serien her!

I DINE HÆNDER er en Netflix-miniserie fra Sverige (org. titel: I dina händer). Historien er dog meget universel og illustrerer, hvordan lande over hele verden har de samme problemer. Børn bliver involveret i bander, stoffer og vold, hvilket kan føre til, at nogen i sidste ende dør, og en anden bliver morder.

Denne serie har kun fem afsnit, og historien er enkel, men det er sandheden bestemt ikke. Og dét er nøglen til at få historien til at udvikle sig. Historien er brutal, hjerteskærende og ekstremt vigtig.

Læs videre på vores I dine hænder-serieanmeldelse nedenfor. Den havde premiere på Netflix den 24. april 2024.

Når samfundet svigter

I denne svenske krimi-drama-miniserie møder vi to unge drenge, der er bedste venner.

Desværre begynder historien også med, at en af disse fjortenårige drenge ligger med ansigtet nedad i sneen. Der ligger han og bløder fra flere skudsår. Mens han ligger der, foran en legeplads, hvor han legede blot et par år tidligere, står hans bedste ven i nærheden med en varm pistol i sin rystende hånd.

I dine hænder giver os historien om, hvad der sker, når barndomsvenskabets magt bliver konfronteret med brutale valg. Det viser os også, hvad der sker, når et samfund ikke formår at beskytte børnene.

De to bedste venner tilbringer nemlig meget tid i et utrolig barskt kvarter. Det er her, de hårde drenge ender i bander, hvor både stoffer og våben ikke er ualmindeligt.

Spørgsmålet i serien bliver hurtigt dette: Når børn begår forfærdelige forbrydelser, hvem bærer så ansvaret? Kan et barn være et monster? Og hvis ja, hvordan sker det? Hvordan kan vi som samfund tillade, at det sker?!

I dine hænder – Anmeldelse | Svensk Netflix krimi-miniserie

Når børn vokser op alt for hurtigt

Selvom det kan være nemt at give forældre skylden, er det i virkeligheden et meget større problem. Vennen, der bliver skudt, har en kærlig familie, der tilbringer tid sammen. De er immigranter og har ikke mange penge, men de har masser af kærlighed.

Drengen, der skyder, kommer fra et hjem med penge, men meget mindre kærlighed og opmærksomhed. Faktisk ville han helt sikkert bytte alle pengene for bare en snert af det, hans ven har. Og derfor bruger de også meget mere tid i hans nabolag, hvor den varme og glade familie bor.

Desværre er det også her, banderne og volden hersker. Som unge drenge ser de op til bandemedlemmerne som seje ældre drenge. Så da de bliver inviteret til at være med i bandeaktiviteterne, er de desværre alt for hurtige til at acceptere “tilbuddet”.

De er dog ikke klar over, hvor hurtigt det hele vil eskalere. Og de kommer til at finde ud af, at du ikke bare kan forlade denne verden igen.

De to unge skuespillere Yasir Hassan og Olle Strand spiller hovedrollerne som de to bedste venner, de fjortenårige drenge Billy/Bilal og Dogge/Douglas. De leverer stærke og troværdige præstationer, hvilket kun gør det hele meget mere hjerteskærende.

Du genkender muligvis et par af skuespillerne i denne serie. Ardalan Esmaili var for eksempel med i den danske Netflix-film A Beautiful Life. Og så vil jeg også lige nævne Yusra Warsama, der spiller mor til Billy. Hun spillede Dr. Nadia i gyserserien Castle Rock.

Se I dine hænder på Netflix!

I dine hænder blev instrueret af Anna Zackrisson, og det skulle have været den prisvindende forfatter Malin Persson Giolitos manuskriptforfatterdebut. Hun skrev romanen, som denne serie er baseret på, ligesom hendes tidligere bog blev lavet til Netflix-serien Quicksand.

Malin Persson Giolito arbejdede sammen med hovedforfatteren Alex Haridi (Love & Anarchy) og episodeforfatteren Amanda Högberg om manuskriptet. Men i marts 2024, blot en lille måned før seriens premiere på Netflix, besluttede Malin sig for at få sit navn fjernet fra produktionen på grund af kunstneriske uenigheder.

Serien genforener dog producer/forfatter-teamet bag Quicksand; producerduoen Frida Asp og Fatima Varhos – gennem deres nystiftede produktionsselskab Asp Varhos – så der er direkte forbindelse til den første serie baseret på en af Malin Persson Giolitos bøger.

I dine hænder havde premiere på Netflix den 24. april 2024.

FAKTA

Instruktør: Anna Zackrisson
Manuskript: Alex Haridi & Amanda Högberg
Medvirkende: Yasir Hassan, Olle Strand, Ardalan Esmaili, Yusra Warsama, Mahmut Savakci, Ane Dahl Torp

Plot

Da teenagerne Billy og Dogge rekrutteres af en lokal bande, oplever de en voldelig verden, som de er for unge til at beskytte sig selv mod.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg