Lad de døde hvile er en underholdende gyserfilm, der får mest muligt ud af sine begrænsede ressourcer. Humor, charme og solid produktion har skabt en film, der er langt mere end summen af sine dele! Filmen blev vist på CPH PIX 2018.

Lad de døde hvile er virkelig et passionsprojekt, der har været mange år undervejs. Til CPH PIX 2018 så filmen så endelig dagens lys. Baseret alene på publikums reaktion har filmen formået at ramme det ideelle krydsfelt.

Når ressourcerne er begrænsede, og man satser på en genre, der ikke er “fin nok” til at få støtte, så må man samarbejde med folk, der brænder for projektet.

Det er helt tydeligt lykkedes med Lad de døde hvile, der nærmest er et skoleeksempel på at holde fast i sin vision. Filmen er et tydeligt bevis på, hvordan summen kan være større end delene, når det hele skrues rigtigt sammen.

Hvad der mangler på budget, indhentes af charme

Hvis der er noget, Lad de døde hvile vinder på, så er det, at filmen aldrig tager sig selv for alvorligt. Når du som publikum måske når at rulle med øjnene, så kan du være sikker på, at en karakter gør det samme.

Her er en historie, der er skabt til at servere underholdning for dem, der kan lide genren.

Bare rolig, det er ikke sådan, at der tages pis på gysergenren. Lad de døde hvile er nærmere en hyldest til genren og skabt af mennesker, der har fået formet deres filmsmag efter gyserfilm fra 80’erne.

Og dét lyder jo ikke ligefrem dårligt, vel?!

Lad de døde hvile (2018) anmeldelse

Et par kendte ansigter

Det er generelt ret ukendte skuespillere, der er med i Lad de døde hvile. Alligevel er der også et par genkendelige ansigter med ombord. Det gælder blandt andet Sigurd Barrett, der spiller gymnasielærer.

Derudover er også Baard Owe med i en nøglerolle. Han spillede den ret mindeværdige karakter, Palle Bondo, i Lars von Triers tv-serie Riget. Baard Owe nåede desværre at gå bort i 2017, før denne film endelig så dagens lys til CPH PIX 2018.

Filmen er også dedikeret til blandt andre ham. Og bare rolig, han er i topform i Lad de døde hvile.

Og mange forholdsvis ukendte (indtil videre)

For mig var det helt klart Razi Irawani, der løb med meget af opmærksomheden. Han har en imponerende komisk timing og er en kæmpe del af filmens charme. Han er egentlig ikke skuespiller, men som YouTuber er han dejlig vant til et kamera.

Dog skal man aldrig glemme, at en “funny man” skal bruge en “straight man” for, at det ikke løber af sporet. Her er Jakob Hasselstrøm perfekt som hovedpersonen, Jimmy, der sikrer filmens alvorlige tone.

Tilsammen skaber disse to karakter noget, der ikke kan købes for penge. Og resten af det unge cast formår altså også virkelig at levere varen. Især Maria Fritsche og Sidse Kinnerup leverer et godt modspil til de to drenge.

Danny Thykjær er en af de få “voksne” karakterer og formår også at levere et solidt modspil. Og ja, så er han også en stor del af filmens hjerte. Sådan et skal selv en god gyser-historie jo gerne have!

Lad De Døde Hvile (2018) anmeldelse

Gi’ nu Sohail A. Hassan et budget

Sohail A. Hassan har både skrevet og intrueret Lad de døde hvile. Filmen har været mange år undervejs, hvilket desværre er noget, vi ofte oplever, når folk laver genrefilm i Danmark. Det er som om, de større distributører helt har glemt, at Danmark altså havde ret god succes med gyserfilm tidligere.

Bare tænk på én af vores aktuelle superstjerner, Nikolaj Coster-Waldau, der fik debut i Ole Bornedals Nattevagten. Og derefter blev samme karakter spillet af Ewan McGregor i den amerikanske remake. Ja for fanden, vores film blev lavet som genindspilning i Hollywood.

En film som Lad de døde hvile viser med alt tydelighed, at det hverken er evner eller passion, der mangler. Men med en pose penge til produktionen – samt efterfølgende hjælp til distributionen – så kunne Danmark sagtens være med på gyserkortet.

Det er regulært snobberi, at en film som Lad de døde hvile ikke får en chance. Hollywood har for længst indset, at der er penge i genrefilm. Herhjemme skal man være heldig at have fanget en screening til CPH PIX 2018, og ellers må man vente til den kommer på DVD. Det er bare ærgerligt, da en film som denne gør sig godt i en biografsal med et større publikum.

Du kan også altid forsøge at spørge din lokale biograf, om ikke de skal hente filmen hjem. Jeg er overbevist om, at instruktør Sohail A. Hassan og producer Jannick Raunow gerne imødekommer forespørgsler fra biografer.

FAKTA

Biografpremiere: CPH PIX 2018
Genre: Horror, Komedie
Instruktør: Sohail A. Hassan
Medvirkende: Baard Owe, Sigurd Barret, Danny Thykær, Jacob Hasselstrøm, Razi Irawani, Sidse Kinnerup, Maria Fritsche

PLOT

Jimmy er ikke bare fan af heavy metal, gys og det okkulte, han har et mål: Han vil i kontakt med sin afdøde mor – og han har måske også evnerne til det. Modstræbende får han med klassens nye dreng Amir imponeret skolens to flotteste piger med sine okkulte evner. Men desværre får han derved også vækket farlige kræfter, som truer med at dræbe dem alle.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg