May God Save Us er ekstremt anbefalelsesværdig. En sublim seriemorder-thriller, hvor gerningsmanden har et ganske særligt kendetegn, og samtlige karakterer er spændende!

Allerede fra starten af May God Save Us ved man, at det her bliver en interessant oplevelse. De to betjente, vi følger, er både skæve eksistenser og samtidig ret gennemsnitlige. Der er ingen kedelige karakterer eller bi-historier i filmen, og derfor er man helt opslugt fra start til slut.

Og når det gælder selve seriemorderen, så bliver det ikke mindre interessant. Politiet har nemlig ingen spor undtagen, at han er udstyret med en “enorm penis”. Noget der bliver slået fast af den ældre kvindelige læge, efter hun har obduceret første offer.

At høre en professionel, moden spansk kvinde tørt sige “enorm penis” igen og igen er altså ikke noget, man oplever i film ofte. Men det er meget sigende for netop May God Save Us.

May God Save Us

May God Save Us har det bedste persongalleri

Der er som sagt ingen kedelige karakterer i May God Save Us, men der er heller ingen ubetinget gode personer. De to ting hænger nok i virkeligheden sammen!

Det skal dog ikke forstås sådan, at alle er onde. Tværtimod, så har de alle deres egne moralske kompasser – og en kompleks eller kedelig fortid, der har skabt disse.

Man kan næsten ikke forstå, hvor forfriskende det er, at selv de personer, man ser som “good guys”, i virkeligheden er nogle værre “banditter”.

Og så er der seriemorderen selv oven i hatten. Ham får vi også lov til at opleve. Omkring halvanden time inde i filmen, skifter vi nemlig fokus og får lov til at opleve verden fra hans side. Det er jo ikke fordi, det ikke er set før, men her sker det alligevel på en anden måde.

Ikke som noget med stor wow-faktor, men mere som en naturlig del af fortælling. I vanlig spansk afslappet stil, så skal vi da lige opleve hele historien i May God Save Us. Og sådan er det bare!

Fuldt på højde med tidligere spanske succes-film

Vi har uden tvivl et kæmpe “soft spot” for spansk film (og koreansk, for den sags skyld). Det betyder, at vi har set en hel del spanske film, og de forstår altså at lave de dystre thrillere på en meget tilgængelig måde.

Det hele virker reelt som noget, der vitterlig kunne være sket her i Danmark også. Det er ingen højtravende, vild amerikansk thriller med dybe konspirationer eller ideologier. Det er meget mere simpelt. Og derfor også mere uhyggeligt, da den slags jo rent faktisk sker hele tiden.

At det er ældre kvinder, der voldtages og myrdes i deres eget hjem, gør det ikke mindre uhyggeligt. Og det er også netop dette, der får fokus i May God Save Us. Politiet vil nemlig meget gerne holde seriemorderens aktiviteter ude af aviserne. Både for at undgå at skræmme befolkningen, men i den grad også for ikke at få fokus på, at de ikke aner, hvem gerningsmanden er.

May God Save Us er fuldt på højde med Øjnenes Hemmelighed, der vandt en Oscar for bedste udenlandske film i 2010. Og i øvrigt også er lavet i amerikansk udgave i 2015 med Julia Roberts, Nicole Kidman og Chiwetel Ejiofor i hovedrollerne. Sjovt nok havde morderen i denne film også en, om ikke enorm, så betydeligt over gennemsnittet penis.

Måske er det en spansk myte, at morder-genet udløser større penis? Det er i hvert fald et underholdende element, der fanger både publikum og betjentenes opmærksomhed.

May God Save Us

Sorogoyen og Peña er kun lige kommet i gang

Filmen er instrueret af Rodrigo Sorogoyen, der også har skrevet manuskriptet i samarbejde med Isabel Peña. De to har allerede etableret et fast samarbejde, og de er nærmest kun lige kommet i gang med at lave film, så der er forhåbentlig en masse fantastiske film i vente.

Der er ingen tvivl om, at Rodrigo Sorogoyen og Isabel Peña er navne, vi vil holde øje med fremover. Og når de laver en ny film, så skal vi se den så hurtigt som muligt!

I øvrigt tåler denne film sagtens sammenligning med en klassiker som Se7en. Og det siger ikke så lidt, da det er blandt vores absolutte favoritfilm. May God Save Us adskiller sig dog ved, at historien er flyttet fra en grå og regnfuld storby i USA til en ekstremt varm og solrig by i Spanien. Noget der giver filmen helt nye rammer, selvom historien er lige så mørk!

May God Save Us har flere genkendelige ansigter i hovedrollerne, hvis man har set et par spanske film før. Det virker på den måde rigtig dansk, at de samme (relativt få) ansigter bruges ekstremt meget.

Ikke at vi klager, for Antonio de la Torre (Marshland og Susanne Bier’s TV-serie Natportieren) og Roberto Álamo (Huden jeg bor i) er fantastiske. Det samme kan i den grad siges om Javier Pereira, der til gengæld er et nyere ansigt for os. Han har dog knap 50 produktioner på sit resume (især spanske TV-serier), så han er garvet skuespiller.

May God Save Us går i en række udvalgte biografer rundt omkring i landet, men det kan altså virkelig anbefales at opsøge disse, og se filmen i biografen. Du får en fantastisk seriemorder-thriller og underholdningsvaluta for alle pengene.

Fakta

Biografpremiere: 27-07-2017
VOD-premiere: 05-03-2018
Genre: Thriller
Instruktør: Rodrigo Sorogoyen
Medvirkende: Antonio de la Torre, Roberto Alamo, Luis Zahera, Raul Prieto, Maria de Nati m.fl.

Resumé
May God Save Us (Que Dios nos perdone) udspiller sig i Madrid i 2011. Det er den varmeste august i mands minde. Halvanden million pilgrimme afventer pavens besøg, og den spanske hovedstad er under skærpet overvågning. En række ældre kvinder bliver pludseligt myrdet. To rimeligt utilregnelige politikommissærer sættes på opgaven, men det viser sig at være vanskeligere end som så. Filmens spændingskurve stiger kun, da instruktøren skifter perspektiv og lader os følge seriemorderen på tætteste hold.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.