I SKOVEN (int. titel The Woods) er en ny Netflix-miniserie baseret på en Harlan Coben bog. Denne gang er serien fra Polen, men det bør ikke betyde noget. Sproget er naturligvis ikke engelsk, men kvalitetsniveauet er ekstremt højt. Og ja, historien er et lækkert mysterie. Læs mere i vores I skoven anmeldelse her!
I skoven er en Netflix-miniserie fra Polen. Det er bestemt ikke første gang, vi ser en polsk Netflix-serie (den internationale titel er The Woods), men denne gang er produktionen baseret på en bog af Harlan Coben. Det vil nok tiltrække et større publikum, og dét fortjener en serie som denne.
Hele miniserien er på seks afsnit, så du kan hurtigt få set hele serien og komme igennem mysteriet. Hvis du har set andre serier baseret på Harlan Cobens bøger (The Stranger, Safe), vil du vide, at det altid er i krydsfeltet mellem thriller, krimi og mysterie. Der er normalt nogen, der dør eller forsvinder, og derefter en række efterladte, der søger svar. Det er præcis, hvad vi også oplever i denne Netflix-miniserie.
Læs resten af vores I skoven anmeldelse herunder. Vi har set hele miniserien, inden denne anmeldelse er skrevet.
Endnu en solid Netflix-produktion fra Polen
Jeg skal ærligt indrømme, at jeg ikke ligefrem opsøger film eller tv-serier fra Polen. Det er bare ikke lige noget, jeg forventer det vilde af, og der er så meget andet godt. Dét ser dog ud til at være en fordom, der absolut ikke holder. Nu har vi efterhånden set en del polske produktioner til at skulle anmelde her på Heaven of Horror, og niveaet er altså imponerende højt.
En af de første polske serier, vi så og anmeldte, var Netflix-krimiserien The Mire. Den kunne altså noget i forhold til både karakterer, brutal realisme og høj kvalitet på både det tekniske og i forhold til historien. Læs eventuelt vores anmeldelse af den polske Netflix serie The Mire på Heavenofhorror.com her >
Så kom den polske seriemorderfilm The Plagues of Breslau, der virkelig gav smæk for skillingen. Den film skriger nærmest på en amerikansk remake, så mon ikke det pludselig sker. Og igen, så havde jeg ikke de vilde forventninger, men var godt underholdt fra start til slut.
Læs også: Vores anmeldelse af Netflix-filmen The Plagues of Breslau her >
Nu kom så I skoven, og denne gang gik vi i gang med serien med betydeligt højere forventninger. Alligevel formåede serien endnu en gang at ramme plet. Bevares, historien er også skrevet af en anerkendt forfatter (Harlan Coben), hvor man så bare har ændret karakteren Paul Copeland til at hedde Pawel Kopinski, da plottet er flyttet fra USA til Polen.
Flere velkendte ansigter i Netflix–miniserien
Jeg forventer aldrig, at jeg kender skuespillerne i en polsk produktion. Hverken film eller tv-serier. Når det gælder I skoven, er der dog en række velkendte ansigter. Ikke at det er afgørende for at se eller nyde en serie, men det kan dog hjælpe til at tiltrække flere seere.
Den voksne udgave af karakteren Pawel Kopinski spilles af Grzegorz Damiecki. Han er med i HBO serien Wataha og var desuden med i Steven Spielberg filmen Schindlers liste fra 1993, hvor han havde en nøglerolle. Jeg bør nok også nævne, at I skoven miniserien har en del scener med ret voldsom antisemitisme. Det er dog noget, der behandles på en sober og realistisk måde, så det giver mening i plottet.
Jacek Koman er en anden skuespiller, der nok vil virke bekendt for mange. Han har været med i internationale hits som Moulin Rouge (2001) og Children of Men (2006) samt serier som Top of the Lake og Tidelands. Det samme gælder i øvrigt Agnieszka Grochowska, der var med i Child 44 (2015) og den intense thriller-serie Himmelsdalen (2019-) på C More.
Se Harlan Coben’s I skoven på Netflix
I skoven er som sagt baseret på en bog af Harlan Coben, mens et hold af manuskriptforfattere har adapteret historien til denne miniserie. Blandt disse manuskriptforfattere er Wojciech Miloszewski og Michael Armbruster. Mens Wojciech Miloszewski har skrevet på HBO-serien Wataha (2014-), så har Michael Armbruster senest skrevet filmen End of Sentence (2019).
For langt de fleste vil det faktum, at miniserien er baseret på en bog af Harlan Coben, være den primære grund til at se den. Det gælder bestemt også mig selv. Og alligevel er det vigtigt også at understrege, at produktionsniveauet er virkelig højt. Det har dog også allerede været tilfældet med andre Netflix-produktioner fra Polen, så det bør egentlig ikke overraske.
Læs også: Vores anmeldelse af Harlan Coben miniserien The Stranger på Netflix >
Foruden det faktum, at der naturligvis ikke tales engelsk, så kan man altså ikke mærke, at det ikke er en engelsk eller amerikansk produktion, så du kan roligt se den med høje forventninger. Denne Netflix-miniserie har kun seks 45-minutters afsnit, og du bør umiddelbart være hooked efter første afsnit, så der er ikke meget at tabe ved at give den en chance.
I skoven (The Woods) miniserien udkommer på Netflix den 12. juni 2020.
FAKTA
Instruktører: Leszek Dawid, Bartosz Konopka
Medvirkende: Grzegorz Damiecki, Agnieszka Grochowska, Hubert Milkowski, Wiktoria Filus, Wiktor Debski, Jacek Koman, Pawel Gabor, Marcin Lipski
Plot
Spor fundet på liget af et mordoffer giver en anklager håb om, at hans søster, som forsvandt 25 år tidligere, måske stadig er i live.
- The Stolen Girl – Anmeldelse | Disney+ - 14/04/2025
- Black Mirror: Sæson 7 – Anmeldelse | Netflix - 10/04/2025
- The Royal Hotel – Anmeldelse | Netflix (4/6) - 08/04/2025
Jeg synes efterhånden, at anmeldelserne her på Heaven of Horror er blevet ret forsimplede og ligegyldige. Jeg har selv været spændt på denne serie, og nu har I altså set alle afsnit og skal give mig en god grund til, med den positive karakter, hvorfor jeg skal sætte mig og se den. Der er altså alt for meget unødvendig info om anmelderens umiddelbare holdning til polske serier, anmelderens oplevelse af de velkendte ansigter og opremsning af alle mulige andre serier. I giver ikke én konkret grund til, hvorfor jeg skal se serien.
“… historien er et lækkert mysterie.”
“… niveaet er altså imponerende højt.”
“… formåede serien endnu en gang at ramme plet.”
“… produktionsniveauet er virkelig højt.”
Er de absolut eneste citater, jeg kan finde i anmeldelsen, som siger et eller andet konkret om denne serie. Men det er simpelthen for lavt et niveau – så giv mig en god grund til, HVORFOR det er et lækkert mysterium, HVORFOR niveauet og produktionsniveauet er højt og HVORFOR serien rammer plet. Der er ingen begrundelser, forklaringer eller redegørelser, men blot ubrugelige konstateringer. Det er da ikke at anmelde noget?
Hvis jeg fjerner alt den ligegyldige info, som intet har direkte med denne anmeldelse af serien at gøre, er tilbage blot et enkelt afsnit på 4-5 linjer. Det er altså pinligt, når man slår sig på, at udgive en anmeldelse af en miniserie på seks afsnit med en spilletid på ca. 270 min. – altså fire og en halv time. Det burde da være anledning til en masse materiale at skrive ud fra. Jeg håber, vi er enige om, at dét at liste informationer op om andre serier, skuespillere, mening om polske serier og lignende ikke siger noget konkret i forhold til at anmelde en serie?
Er historien velfortalt? Hvordan er skuespilpræstationerne? Fungerer opbygningen og spændingskurven? Er der en tilfredsstillende forløsning? Supplerer de enkelte afsnit hinanden optimalt? Er længden på seks afsnit tilpas i forhold til at fortælle historien? Hvorfor er historien interessant, når det, som I nævner, ellers er en skabelon, som man har set mange, mange gange før?
Jeg mangler simpelthen gode og argumentere afsnit, som begrunder, hvorfor i alverden I giver denne serie en næsten topscore på 5/6 – ja, altså udover at det er et lækkert mysterium, at niveauet og produktionen er af høj kvalitet og at serien rammer plet. Så forklar os da hvorfor..?
Tak for dit omfattende og konkrete input. Vi er lidt (læs: ret meget) begrænset af, at vi rigtig gerne vil undgå spoilers. Det betyder, at vi må anmelde (eller vurdere) film og serier på et meget overordnet niveau. Går vi ind i detaljer, vil vi hurtigt skulle afsløre plot- eller historiedetaljer, der helst skal opleves af seeren selv. Når det gælder opremsning af skuespillere eller skabere samt reference til andre film eller serier, der er relevant at nævne, så er det noget vi inkluderer fordi vi (dejligt ofte) får mange positive tilkendegivelser for netop at inkludere og fokusere på dette.
Historien i “I skoven” er interessant på grund af den udvikling – og de afsløringer – der kommer undervejs. Skal jeg uddybe dette, vil der komme spoilers. Er det set før? I alle krimi eller thriller film og serier, der nogensinde er lavet? Ja, sikkert… men ikke noget, jeg personligt har set.
Og ja, når en film eller serie får 5 ud af 6, så kan du være helt sikker på at vi er tilfredse med skuespillerpræstationerne.
Hvorfor niveauet og produktionsniveauet er højt? Det er jo subjektivt, men for os hænger det både sammen med at historien (og skuespillerne) fungerer samt at selve produktionen (lyd, billede, kameraføring) matcher de meget omkostningstunge produktioner fra USA og UK (hvilket jeg også konkret henviser til).
Jeg kan ikke rigtig blive meget mere konkret… og selvom det da ærgrer mig, at du ikke føler, du kan bruge vores anmeldelser til noget, så har vi kørt efter denne formel i over 10 år. Om noget, så er anmeldelserne kun blevet mere omfattende – dog næppe med den info, du efterlyser.
I sidste ende er alt jo også subjektivt. Der vil altid være folk, der elsker de mest udskældte ting, mens andre hader de mest roste og hædrede produktioner.
Vi skaber anmeldelser udfra vores dogme om ingen spoilers, men derimod rigeligt baggrundsinfo om cast/crew samt vores egen holdning til om det er skidt eller kanel. Jeg kan derfor afsløre (og dét er nok en spoiler), at du ikke bør forvente at finde noget meget anderledes i vores anmeldelser fremover. Men det er jeg sikker på mange andre medier kan levere, da jeg ofte læser et væld af spoilers og mere indgående kritik andre steder (der i sagens natur ofte også vil inkludere en del afsløringer).
Tak for gode tips og indsigter!! Stor fan af de Polske serier (og Belgiske – hvorfor er Hollænderne så ufatteligt dårlige? 😉
Forstår dog simpelthen ikke den danske kommatering 🙂 Her og mange andre steder, skal siges. Det er som I skriver som gennem en latexmask og ikke kan få ilt ind… 🙂 “For langt de fleste vil det faktum PAUSE FOR AT ÅNDES at miniserien er baseret på en bog af Harlan Coben PAUSE FOR AT ÅNDES være den primære grund til at se den.” Prøv den sætning i et åndetræk. Jeg lover den fungerer meget bedre. Og du dør ikke heller 😉
knus, O.