NO WAY UP er en haj-overlevelsesthriller, hvor hajerne ikke er den største trussel – i hvert fald ikke i starten. Det meste af filmen udspiller sig i et fly på bunden af Stillehavet med en lille rollebesætning og et fint tempo. Læs vores fulde No Way Up-filmanmeldelse her!

NO WAY UP er en ny thriller, der både har en overlevelseshistorie om et flystyrt og samtidig er en haj-gyser. Mens hajerne bliver den største trussel, er de det ikke i starten. Karaktererne skal trods alt først igennem et flystyrt og lande i havet, før de nogensinde kommer tæt på hajerne.

Rollelisten er ret lille, da det meste af filmen udspiller sig ombord på et fly. Eller rettere sagt, selve bagenden af et fly. Også spilletiden på 90 minutter lander et meget godt sted for denne slags historie. Alt i alt er dette en haj-overlevelsesthriller, du roligt kan tjekke ud.

Læs vores No Way Up-filmanmeldelse nedenfor. Den kan købes digitalt fra den 1. april 2024.

“Hvad laver en haj på et fly?”

Ja, ordene “Hvad laver en haj på et fly?” siges i No Way Up. Selve undertitlen for No Way Up er dog “Brace yourself”, hvilket er meget passende. Det er trods alt et af de udtryk, der benyttes, når passagerer skal gøre sig klar til at (forhåbentlig) overleve et flystyrt.

Selve det flystyrt, karaktererne gennemgår, får vi serveret ret voldsomt visuelt. Ikke ulig Netflix-filmen Snefællesskabet, selvom denne film stadig er meget mildere i detaljerne. Desværre er det kun én del af historien, at de skal overleve flystyrtet.

Da de styrter ned i havet, efterlades de heldige overlevende i en luftlomme i bagenden af flyet. Det er nok den bedst mulige situation, man kan håbe på, når ens flystyrt sker midt på det åbne hav, og flyet allerede er sunket.

Flyet fortsætter dog med at ryge længere ned i en kløft, og der er hajer. Hajerne er rundt om flyet og formår også at komme indenfor gennem et stort hul i siden af skroget. Lige der hvor de nyligt døde fortsat er omgivet af blod, hvilket tydeligvis tiltrækker endnu flere hajer.

No Way Up (2024) – Anmeldelse | Haj-overlevelsesthriller

Overlevelse for fåtallet

Ava (Sophie McIntosh) er en af de få overlevende. Hun er datter af Californiens guvernør og rejser med sin livvagt Brandon (Colm Meaney) på slæb. Hun lader som om, han er blevet påduttet hende af sin far. Men vi ser dem snakke i lufthavnen, og det er hende, der beder ham om at komme med. De to har tydeligvis et oprigtigt nært bånd.

Ava var på vej til Cabo for en sjov ferie med sin kæreste og deres ven. Et par andre ender i den gode ende af flykabinen, men ikke mange overlever styrtet. Nu skal de alle kæmpe for at overleve hajerne, selvom det er imod oddsene, at de klarer den.

Med hensyn til hajerne er jeg glad for at kunne sige, at de er lavet godt. Det bliver ikke for mærkeligt, og når mennesker og hajer kolliderer (hvilket de gør flere gange), ser det meget virkeligt ud. Så vi slipper for vanvittigt CGI, der er beregnet til at skræmme, men også ser meget falsk ud.

I No Way Up ser hajerne generelt ægte ud, hvilket naturligvis er meget mere skræmmende!

Se No Way Up i hjemmebiografen

Claudio Fäh er instruktøren af No Way Up. Han instruerede et par afsnit af den schweiziske tv-serie Wilder, før han instruerede denne haj-overlevelsesfilm. Manuskriptet er skrevet af Andy Mayson, og det er hans debut. Han producerer normalt og har produceret gode film som Let Me In, The Girl with All the Gifts og Guns Akimbo. Plus denne, selvfølgelig.

Jeg vil også gerne nævne nogle af de bedre skuespillere i denne film. Det gælder blandt andre Phyllis Logan (Downton Abbey), Manuel Pacific (Terminator: Dark Fate) og Will Attenborough (Dunkirk).

Uanset om du er i humør til en haj-gyserfilm eller en klassisk overlevelses-thriller, bør No Way Up levere. Spilletiden på 90 minutter er skarp nok til, at jeg ikke kan klage for meget over den.

Jeg må dog nævne, at et par af de scener, der skulle trække på vores hjertestrenge, kunne have været klippet lidt kortere. Eller måske er det bare min personlige præference?!

NO WAY UP kan ses digitalt i Danmark fra 1. april 2o24 – der hvor du normalt lejer film.

FAKTA

Instruktør: Claudio Fäh
Manuskript: Andy Mayson
Medvirkende: Colm Meaney, Sophie McIntosh, Phyllis Logan, Manuel Pacific, Grace Nettle, Jeremias Amoore, Will Attenborough, James Carroll Jordan

Plot

Flere personer med meget forskellige baggrunde mødes, da deres fly styrter ned under en rejse over Stillehavet. Da flyet til sidst hviler farligt tæt på kanten af en kløft med de overlevende passagerer og besætningen spærret inde i en luftlomme, indledes en mareridtsagtig kamp for overlevelse, da lufttilførslen svinder ind, og farer nærmer sig fra alle sider.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.