SNEFÆLLESSKABET på Netflix er en overlevelses-thriller fra J.A. Bayona (eng. titel: Society of the Snow). Den er baseret på den sande historie om et flystyrt i Andesbjergene, hvor et rugbyhold overlever ved at spise dem, der dør. Læs hele vores Snefællesskabet-filmanmeldelse her!

SNEFÆLLESSKABET er en ny Netflix-thriller baseret på en sand historie. Det er en spansksproget overlevelses-thriller fra J.A. Bayona (org. titel: La sociedad de la nieve), hvilket giver perfekt mening, da de rigtige personer også talte spansk.

Historien fokuserer på et rugbyhold fra Uruguay. De er på et fly på vej mod Santiago, Chile, men flyet styrter ned i Andesbjergene, og de er tvunget til at spise deres døde for at overleve. Historien er tidligere blevet filmatiseret med Ethan Hawke i hovedrollen i Alive fra 1993.

Og ja, jeg synes, det er godt, at denne version også er lavet. Spilletiden er 2 timer og 24 minutter, og den sidste del af filmen fokuserer på vigtige aspekter af efterspillet for dem, der overlevede.

Læs videre på vores Snefællesskabet-filmanmeldelse nedenfor. Find den på Netflix den 4. januar 2024 – den hedder Society of the Snow, hvis du har engelsk sprogindstilling.

72 dage i et frysende helvede

Det hele begyndte den 13. oktober 1972, da et rugbyhold fra Montevideo i Uruguay gik ombord på Flight 571 til Santiago i Chile. De var på vej til Chile for at spille en kamp, og da mange af dem var studerende, der snart var færdige med studierne og skulle til at starte deres “voksne” liv, var dette en chance for at være sammen med vennerne.

Da de er på vej gennem Andesbjergene, går der pludselig noget helt galt. De er ikke langt fra deres destination, men flyet når aldrig dertil. I stedet styrter det ned i de golde og snefyldte bjerge.

Tolv mennesker døde under styrtet med mange flere dødeligt sårede. Da solen står op på deres anden dag fanget i de sneklædte og iskolde Andesbjerge, er kun 29 stadig i live. Der vil gå yderligere 71 dage, før de bliver reddet. På det tidspunkt er der kun 16 overlevende tilbage.

Snefællesskabet (2024) – Anmeldelse | Netflix overlevelsesfilm

Jeg har aldrig set et flystyrt som dette før

I Snefællesskabet er vi vidne til selve flystyrtet i en scene, som jeg næppe nogensinde vil glemme. Ikke nok med at flyet går fra hinanden, og folk ryger ud med brutal hastighed, mens de stadig er spændt fast i deres sæder – vi ser selve styrtet.

Det er nok en af de mest brutale flystyrtsscener, jeg nogensinde har set. Når flyet rammer den snedækkede jord, siger det sig selv, at alting bevæger sig. Noget vi normalt ikke ser i film med så stor tydelighed.

Med J.A. Bayona som instruktør ser vi alt. Sæder bliver skubbet sammen, og folk bliver knust mellem dem. Knogler brækker, og folk bliver spiddet af hvad, der end flyver gennem luften. Det er brutalt i forhold til hvad, jeg har set før.

Eller faktisk formåede J.A. Bayona at gøre noget med lignende realisme i The Impossible, der dækkede tsunamien i Det Indiske Ocean i 2004. Han har tydeligvis en respekt for at vise den hjerteskærende virkelighed i disse tragedier.

I Snefællesskabet er der stadig fokus på at tage den umulige beslutning om at begynde at spise dem, der er døde. Det er et nøgleelement i historien, men i endnu større grad er det viljen til at overleve og gøre, hvad du kan for at holde alle i live.

Hvis du synes, at flystyrtet er brutalt, skal du bare vente, til snestormen og lavinen rammer dem!

Se Snefællesskabet på Netflix!

Denne Netflix-film er en filmatisering af bogen “La Sociedad de la Nieve” fra 2008. Den er skrevet af forfatter og journalist Pablo Vierci, som var klassekammerat med de overlevende fra flystyrtet.

Pablo Vierci skrev også “I Had to Survive: How a Plane Crash in the Andes Inspired My Calling to Save Lives” med den overlevende Roberto Canessa. J.A. Bayona (Børnehjemmet) opdagede faktisk den bog, da han forberedte sig på at filme The Impossible (2012).

Han vidste, at han også ville lave denne film, og han arbejdede på den tæt sammen med forfatteren Pablo Vierci i mere end 10 år. Resultatet er lige så skræmmende, som det er vigtigt og mindeværdigt. Jeg kunne især godt lide, hvordan den også fokuserede på selve redningen og tiden umiddelbart efter dette.

Hvordan vender man tilbage til et normalt liv efter at have udstået 72 dages overlevelse ved at gøre det utænkelige og være tæt på at fryse ihjel ved flere lejligheder? Der er intet endegyldigt svar, men vi får lov til at opleve, hvor voldsomt det var for de overlevende at vende tilbage til verdenen.

I disse dage hvor man stadig skal leve med, at en amerikansk skuespiller, omgivet af forskellige britiske dialekter, portrætterer en historisk fransk kejser, er jeg meget glad for at se en spansksproget version af en historie, der involverede spansktalende personer. Det manglede faktisk bare!

Til sidst vil jeg fremhæve, hvordan der konstant er fokus på ofrene. Vi ser deres navne og aldre, efterhånden som de bliver ofre for kulden og/eller deres skader. Det er en meget ærbar og vigtig måde at sikre, at vi aldrig glemmer, at dette skete for rigtige mennesker.

SNEFÆLLESSKABET (Society of the Snow) kommer på Netflix den 4. januar 2024.

FAKTA

Instruktør: J.A. Bayona
Manuskript: J.A. Bayona, Bernat Vilaplana, Jaime Marques, Nicolás Casariego
Medvirkende: Enzo Vogrincic Roldán, Matías Recalt, Agustín Pardella, Tomas Wolf, Diego Vegezzi, Esteban Kukuriczka, Francisco Romero, Rafael Federman, Felipe González Otaño, Agustín Della Corte, Valentino Alonso, Simón Hempe, Fernando Contigiani García, Benjamín Segura, Rocco Posca

Plot

Efter et flystyrt i en fjerntliggende del af Andesbjergene bliver de overlevende hinandens bedste håb og samarbejder om at prøve at finde vejen hjem.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg