Paranormal efterforskning er en ny gyserfilm på Netflix. Filmen er fransk, selvom titlen lyder som et dansk reality-program. Stilen er dog “mockumentary”, og generelt er det bare ikke godt. Den er simpelthen for slap i koderne!

Paranormal efterforskning er ny fransk horror på Netflix, og det kunne jo egentlig være udmærket. Allerede titlen lyder godt nok lidt ulden, og det burde naturligvis være første advarsel.

Anden advarsel er, at filmen i skrivende stund (et par timer efter frigivelsen på Netflix) stadig ikke er at finde på IMDb. Hovedrolleindehaver og instruktør kan sagtens findes, men lige denne film er tilsyneladende ikke-eksisterende.

Måske er der noget paranormalt på spil? Det ville i givet fald være det mest spændende ved Paranormal efterforskning.

For en god ordens skyld er originaltitlen Paranormal Investigation, så den danske titel er meget passende. Når nu man partout skal oversætte selv de mest simple titler!

Må jeg så be’ om Spøgelsesjægerne?!

Som vi blev enige om, efter vi havde set Paranormal efterforskning, så har vi hos Heaven of Horror nu set denne film, så du ikke behøver. Selv tak!

Jeg vil langt hellere se en hel sæson af  “Spøgelsesjægerne” på Kanal 5. Der er da i det mindste lidt charme over de danske paranormale efterforskere. Det største problem med denne film er nemlig umiddelbart, at selv en antydning af humor er væk.

Og alligevel kommer du nok til at grine. For ja, du skal da sikkert lige tjekke dette lille 1-splattede makværk ud. Og nej, dette er ikke omvendt psykologi for at lokke dig til at se filmen. Efter de første 10 minutter kan du bare skippe til de sidste 10. Så er du ikke gået glip af meget.

Men Paranormal Efterforskning handler om en mand, der er (kan du gætte det?) Paranormal efterforsker. Eller det kalder han i hvert fald sig selv. Han har et firma, der hedder “Paranormal Investigations” og kommer ud for at hjælpe de stakler, der tror noget paranormalt er på spil.

Paranormal efterforskning (2018) Netflix

Pas nu på med det Ouija bræt

Ja, så er den gal med ouija brættet igen. For hele balladen starter naturligvis med, at nogle venner skal tale med de døde gennem et ouija bræt. Det går lynhurtigt galt, da Dylan spørger “ånden”, hvordan den døde. Den slags spørger man altså ikke om!

Dylan får det straks dårligt og bliver efterfølgende ret katatonisk. Hans forældre får fat i Andrei (den paranormal efterforsker), og så er vi igang.

Eller det er måske så meget sagt. Vi skal se nogle interviews med Dylans venner, og der sættes kameraer op i hele hytten, så vi kan følge med dag og nat. Yes, vi er ude i et regulært Paranormal Activity greb, hvor vi kigger på ingenting og venter på bevægelse.

Der kommer dog bevægelse, og der er da – trods alt – lidt humor i at se lillemor tøffe rundt på reposen og høre lyde. Men den slags kan klares med et kortfilm-format. Der er ingen grund til at trække pinen ud i halvanden time.

Skål og gys på Netflix

Helt ærligt, så er det heller ikke fair, at en så middelmådig (for nu at sige det meget pænt) film skal ses en fredag formiddag. Der er slet ikke nok hverken form eller indhold til, at Paranormal efterforskning kan bære de rammer. En anden dag havde den nok kunne snige sig op på 2 splatter, hvis vi havde været i et mere tilgivende hjørne.

Produktionskvaliteten er nemlig overraskende høj et langt stykke hen af vejen. Det er bare historien og underholdningsværdien generelt, der er helt i bund. Instruktøren hedder Franck Phelizon, og filmen var tilsyneladende med på Cannes i 2018.

Dog stadig uden at den eksisterer på IMDb i dag. Heller ikke som produktion på instruktørens egen profil. Meget mærkeligt!

Til gengæld kunne man nok lave en festlig drikkeleg ud af filmen. Der er endda også et vildt brug af farver i en sådan grad, at man tænker, der kan være lidt Argento-fanboy gemt i Franck Phelizon. Bare ikke evnerne.

Det almindelige nattesyn i grønlige nuancer er nemlig alt for kedeligt til Paranormal Efterforskning. I stedet får vi især en pink-lilla farve godt i spil, hvilket bestemt ikke er yndigt. Og da slet ikke uhyggeligt.

Paranormal efterforskning kan ses på Netflix fra 1. marts 2019.

FAKTA

Instruktør: Franck Phelizon
Medvirkende: Andrei Indreies | Pierre Porquet | Jose Atuncar | Effie Rey | Claudine Bertin | Jean-Baptiste Heuet | Gabriella Jordan | Antoine Rodriguez | Catalin Morar

Plot

Da en ung mand bliver besat efter at have været med til at bruge et ouija-bræt, undersøger en spøgelsesjæger den onde ånd, der har taget ophold i ham.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.