Er der overhovedet ord til helt at beskrive The Human Centipide? Jeg må blankt indrømme, at da jeg hørte om plottet, fravalgte jeg fuldstændig at ville se den, og tænkte at det lød jo bare sygt. Virkelig sindsforstyrrende sygt.

Ligesom jeg aldrig ville se en snuff-film eller ønsker at se ting, der er grotesk voldelige. Jo, jeg har set Hostel-filmene og også Audition (Sydkorea/Japan, 1999) samt flere andre i samme genre. Ofte har de ét eller andet, der gør, at volden og de syge handlinger ikke står alene, men derimod er en del af historien.

Af en eller anden årsag følte jeg bare, at The Human Centipide ville være noget andet. Selvom jeg ikke engang havde set en trailer eller læst en anmeldelse. Det var faktisk meget diskriminerende af mig, og da jeg så en trailer, måtte jeg blankt erkende, at jeg tog fejl!

Derefter måtte jeg bare se filmen, og det kunne da kun gå for langsomt. Nu er filmen så set… og selvom den er syg på mange måder, så er det ikke uden grund. Da den var slut, sad jeg ligefrem og glædede mig til opfølgeren – som er på vej – for den er jo vanvittig fascinerende.

Det var så lige indtil, jeg hørte, hvad 2’eren handlede om, for den lyder decideret klam – men lad os nu se, om det har noget på sig, for jeg vil ikke ryge i samme fælde igen ved at dømme den ude på forhånd.

The Human Centipede – Anmeldelse af gyserfilm

The Human Centipede er inspireret af en nazist

Den geniale, men dybt sindsforstyrrede, Dr. Heiter, er tydeligvis inspireret af Josef Mengele, som var SS-læge i den nazistiske koncentrations- og udryddelseslejr Auschwitz-Birkenau. Han blev kaldt ‘Todesengel’ eller Dødsenglen, omend der absolut ikke er noget engel over ham.

Hvis man bare kender en smule til ham, vil man vide, at den type operation som der i denne film skal udføres, med garanti også ville have fascineret Mengele. Han forsøgte rent faktisk noget lignende. Det er måske derfor, hele plottet er både skræmmende, sygt og samtidig fascinerende: Det er “Art imitating Life”.

Denne film er den hollandske manuskriptforfatter og instruktør, Tom Six’s, fjerde film (opfølgeren bliver den femte), og det lader til at være første gang, han virkelig rammer plet.

Det er vist hans absolutte formål at lave politisk ukorrekte film, der skubber til folks grænser og gerne provokerer i ekstrem grad. Lars von Trier’s Idioterne (1998) er fx en af hans absolutte yndlingsfilm. Med The Human Centipide har han fundet en måde at gøre dette uden at tabe 99% af det potentielle publikum på halvvejen. Selvom jeg var tæt på.

Heldigvis blev jeg anbefalet at se traileren, som fik omvendt mig… og hermed en opfordring til, at DU også ser denne film. Bare rolig, det er ikke så sygt som det lyder – og omvendt er det på sin vis også meget værre!

FAKTA

Originaltitel: The Human Centipede (First Sequence)

På DVD: 4. oktober 2010 (UK region 2)
Genrer: Horror | Thriller
Instruktør: Tom Six
Medvirkende: Dieter Laser, Ashley C. Williams, Ashlynn Yennie, Akihiro Kitamura m.fl.
Land: Holland, 2009

Plot

Den pensionerede kirurg Dr. Heiter drømmer om at skabe et menneskeligt tusindben ved at placere mennesker på knæ bag hinanden og operere dem sammen – mund til endetarm. Ved hjælp af Rohypnol, skalpeller og tre ofre skaber han sit livsværk i kælderen.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.