13 BUD er en ny belgisk thriller-serie på Netflix. Den handler om en selvtægtsmand, der bliver inspireret af de 10 bud. Læs vores anmeldelse her!

13 bud er en ny thriller-serie på Netflix. Serien er produceret i Belgien, hvor den også er blevet vist på tv. Men nu er den altså kommet til Netflix, hvor den uden tvivl nok skal finde et stort publikum.

Den belgiske serie 13 bud handler om en selvtægtsmand, der lader sig inspirere af de 10 bud, når han skal vælge sine ofre og torturmetoder. Det lyder måske lidt bekendt (var der mon nogen, der tænkte Se7en?), men dette er alligevel noget ganske andet.

Ikke mindst, da denne gerningsmand ikke slår sine ofre ihjel. Det betyder naturligvis ikke, at serien er uden mord, men det er ikke hovedhistorien. Det handler mere om tortur og symbolik af den grummeste skuffe!

Referencer til både Dexter og Se7en

Lige fra starten får vi referencer til to store seriemorder-historier. Først leder politiet efter beviser, så de kan arrestere en mistænkt morder, og de mener, at der være nogle beviser at finde. “Han er jo ikke Dexter”, kommenterer de kækt.

Og de har helt ret i, at den person, de har anholdt, er morderen. Det ved vi med sikkerhed som publikum, da seriens åbningsscener omhandler dette mord, hvor morderen tydeligt vises. Men det er dog ikke denne mordsag, serien handler om.

Da betjentene senere ser en besked, der refererer til ét af de 10 bud, kommer replikken: “Og du er Brad Pitt i Se7en?!”. De er med andre ord ret åbne omkring de kulturelle referencer, der inspirerer både gerningsmanden og plottet i serien.

Inden afsnit 1 er færdigt, får man en mistanke om, at “De 10 bud”-selvtægtsmanden er en slags Dexter. Du ved præcis, hvad jeg mener, når du ser slutningen. Dexter ville dog ikke efterlade nogle beviser og da slet ikke “nøjes med” at torturere!

13 bud – Sæson 1 – Anmeldelse af Netflix serie

Hovedkaraktererne i 10 bud

Der er to hovedpersoner i 13 bud, og de er meget forskellige. Den ene er kriminalassistenten Peter Devriendt (Dirk van Dijck), der er på vippen af pension. Han lader til at have et godt hjerte og kan ikke sige nej til sin datter – selvom han tydeligvis burde. Der er helt sikkert meget mere ved hans historie, end man først skulle tro. Det kommer blandt andet i flashbacks hen ad vejen.

Den anden hovedperson er den unge kvindelige betjent Vicky Degraeve (Marie Vinck), der hidtil har arbejdet i en specialafdeling, der minder om SWAT. En bilulykke et par år tidligere har dog ødelagt hendes ryg ret omfattende, og hun har ofte store smerter.

Hun siger derfor op, men politiet holder fast i hende ved at tilbyde hende et nyt job som kriminalassistent. Her bliver hun partner til Devriendt, der på alle måder viser sig at være en god partner. Han er generelt meget bedre til kvinder end sine andre kolleger, der er ret stereotypiske.

Netop disse to andre kriminalassistenter er dog ret interessante karakterer på en lidt mere skæv måde. Det er ofte dem, der kommer med de kække kommentarer – på godt og ondt.

Det fede ved 13 Bud er da også, at ingen ligner supermodeller eller har lækre kontorer. Der er mere britisk krimi over denne Netflix-serie end amerikansk glansbillede.

Se sæson 1 af 13 bud på Netflix

Sæson 1 af 13 bud består (meget passende) af 13 afsnit. Hvert afsnit er ca. 45 minutter, så selvom den er nem at bingewatche, er den ikke hurtigt set. Og dog, hvis man falder for serien, så kan den snildt ryge på en weekend. Ikke mindst da hvert afsnit har det med at slutte på en ret interessant måde.

13 bud er skabt af Rita Bossaer, Dirk Nielandt, Ed Vanderweyden og Lieven Scheerlinck. Alle 13 afsnit er instrueret af Maarten Moerkerke, der har instrueret en række serier før, så han ved, hvad han laver. 

Hvis du kan lide serier som Dexter og Mindhunter, så prøv at give 13 bud en chance. Den er helt sikkert seværdig.

13 bud sæson 1 er på Netflix fra 30. august 2019.

FAKTA

Medvirkende: Marie Vinck, Dirk Van Dijck, Bert Haelvoet, Tom Ternest, Line Pillet, Lola Rose Delany, Gokhan Girginol, Ella Leyers, Koen Van Impe, Katelijne Verbeke, Karlijn Sileghem

Plot

I Belgien går et hårdkogt par sammen med en hærget elitebetjent for at fange en selvtægtsmand inspireret af De 10 Bud og med smag for teatralsk tortur.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.