BEAST er en ny thriller med Idris Elba i hovedrollen. Filmen udkommer i de danske biografer nu, men der er ikke meget at komme efter. Den starter ellers godt, men slutter som alle andre “mennesket mod rovdyr”-film. Læs vores Beast filmanmeldelse her!

BEAST er en ny thriller, der har premiere i de danske biografer. Der er (ifølge IMDb) også gyser og eventyr på listen over genrer, hvilket ikke er helt forkert. Vi er nemlig ude i en “mennesket mod rovdyr”-film, som vi også kender det fra eksempelvis Jurassic Park (og Jurassic World) eller King Kong-film.

Faktisk har en af hovedkaraktererne også en Jurassic Park tanktop på i starten af filmen, som en slet skjult reference til, hvad der senere skal ske. Men altså, der er vitterligt intet nyt under solen i denne film. Jo, Idris Elba spiller hovedrollen, og han gør det da godt, men det er bare ikke en god film.

Læs videre på vores Beast filmanmeldelse herunder. Du kan se filmen i de danske biografer fra 22. september 2022.

Nej, ikke den her historie igen!

Nu skal det lige siges, at selvom der (naturligvis!) er en del CGI med i Beast, så fungerer det altså godt. Faktisk er det rigtig godt lavet, så den ros skal filmen (eller i hvert fald dem, der arbejder med CGI) helt sikkert have.

Og faktisk starter Beast også med at vise dumme krybskytter og fornuftige reservat-forkæmpere, der kæmper for de vilde dyrs frihed og velbefindende. Reelt er der et meget kærkomment fokus på netop de udfordringer, mange vilde dyr trues af. Filmen udspiller sig i Sydafrika, og har man nogensinde været på safari dernede, så starter den meget velkendt.

Så langt, så godt… men så går den heller ikke længere.

Vi har før set film, hvor en (eller flere) løver er efter de stakkels (eller ikke så stakkels) mennesker, og derfor skal bekæmpes. Det er sådan set også hovedhistorien her, og så er jeg ikke med på præmissen længere.

Beast (2022) – Anmeldelse | Idris Elba Thriller

Ja, jeg holder med løven

Jeg kan godt lige Idris Elba – bare sådan helt generelt – og forstår da også godt, at han skal have smør på brødet, som man siger. Desuden er jeg med på, at der er gode og vigtige budskaber i starten af filmen.

Men for pokker, hvor udvikler Beast sig dog bare til den samme gamle historie. Og ja, så holder jeg altså med løven.

Det er næppe nogen spoiler at fortælle grundpræmissen, men hvis du virkelig ikke vil vide for meget, så skynd dig at scrolle videre her.

Beast starter nemlig med, at krybskytter lige plaffer en hel flok løver. Eller rettere, de får ikke lige fat på den store hanløve, der derefter lader til at have nærmest overnaturlig snilde og kræfter. Det er så denne løve, der efterfølgende jager alle mennesker. Og man forstår da for pokker hvorfor. Den kan jo ikke kende forskel på krybskytter, reservat rangers, eller almindelige safari-turister.

Men jeg behøver slet ikke spoile noget for at sige, at du naturligvis allerede kan gætte slutningen. Den er så forudsigelig, selvom vi lige skal omkring nogle direkte grinagtige sekvenser inden da. Nå ja, og de obligatoriske øjeblikke hvor alle karakterer gør det modsatte af det, de burde gøre.

Se Beast i de danske biografer!

Baltasar Kormákur er instruktøren bag Beast, og det er sikkert en fin titel for den islandske instruktør at have på sit IMDb CV. Tidligere har Baltasar Kormákur også arbejdet på Netflix serien Katla og Fanget – en morder iblandt os, som han skabte.

Jaime Primak Sullivan skabte denne historie, præcis som hun gjorde med Breaking In (2018). Selve manuskriptet er skrevet af Ryan Engle, der også har skrevet Liam Neeson-actionbaskere som Sidste Stop og Non-Stop samt Rampage Out of Control (2018).

Beast falder i dén grad i kategorien; Har du set én af denne type film, så har du set dem alle. Der er bare ingen nye detaljer i slutproduktet, så selvom historien indledningsvist teaser med at være noget andet og mere, så ender vi præcis samme sted.

Drømmer du også om at slås med en løve med de bare næver, så kan du jo passende se Beast. Ellers er der meget andet, der vil være betydeligt mere underholdende. Eksempelvis en dokumentar, der rent faktisk fortæller lidt om de prægtige dyr.

Beast har dansk biografpremiere den 22. september 2022.

FAKTA

Biografpremiere: 22. september 2022
Instruktør:
Baltasar Kormákur
Medvirkende: Idris Elba, Iyana Halley, Leah Jeffries, Sharlto Copley, Martin Munro

Plot

Det er hunløverne, der går på jagt. Hanløvens eneste opgave er at forsvare flokken mod andre hanløver – og mod mennesket. For Dr. Nate Samuels er turen til hans gamle ven Martin i Sydafrika en helingsrejse. Med sig har han døtrene Meredith – kaldet “Mare” – og Norah, der begge er i sorg over moderens død. Hun fik konstateret kræft og døde kort tid efter skilsmissen fra Nate. Ikke mindst Mare bebrejder ham, at han ikke var der for hende. Men nu er de tilbage ved moderens rødder i Afrika.

De nyder naturen, Mare tager billeder af de vilde dyr og bliver imponeret over Martins tætte forhold ikke mindst til løverne. Men så støder de på en landsby, hvor samtlige indbyggere er blevet brutalt dræbt. Det kunne være en løve, mener Martin, men sådan gør løver ikke, siger han. Få timer senere konstaterer han, at det gør denne gigantiske hanløve, og samtidig finder Nate og pigerne sig fanget i en forulykket bil med den store løve lurende udenfor. Nu er det Nate, der må forsvare sin flok.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.