BETAAL er en ny Netflix-horrorserie, der er produceret af Blumhouse. Serien er fra Indien, og med kun 4 episoder kan den lynhurtigt ses. Plottet beskrives som en zombie-historie, men disse væsener minder dog mere om vampyrer efter vestlige standarder. Læs vores fulde Betaal sæson 1 anmeldelse her!

Betaal er en ny Netflix-horrorserie fra Indien. På papiret er det en zombie-serie, men væsenerne i denne Netflix-serie er dog betydelig mere vampyr-agtige end de fleste zombier, vi kender til i den vestlige verden. Det ændrer dog ikke på underholdningsværdien, der faktisk ligger på et højt niveau.

Det er da også en Blumhouse-produktion, så der er solide horror-kræfter med inde over!

Hele sæson 1 består af blot fire episoder á 45 minutter, så den kan ses som én lang film på omkring 3 timer. Den er altså betydeligt kortere end eksempelvis Martin Scorseses The Irishman, så den kan snildt binge-watches på en aften. Den er dog ret mørk, da hele plottet udspiller sig over én aften og nat, så se den gerne i så mørke omgivelser som muligt.

Læs mere i vores Betaal sæson 1 anmeldelse herunder – og ja, vi håber allerede på en sæson 2 af Betaal, da slutningen er virkelig cool!

Betaal: Sæson 1 Netflix anmeldelse

Rødjakkerne kommer…

Uanset om vi er ude i vampyrer eller zombier, så er disse væsener i hvert fald tidligere britiske soldater. Og vi taler om soldater fra helt gamle dage, så det er Rødjakkerne, vi er ude i. Der er nu en vis elegance i en velklædt hær, selvom deres ansigter ser noget anderledes ud. I øvrigt er det ikke særlig zombie-agtigt at fungere som en decideret hær og endda kunne bruge våben.

Det kan vampyrer til gengæld sagtens klare. Der er også eksempler på, at disse væsener kan nærmest hypnotisere mennesker, hvilket også er et vampyr-varemærke. Til gengæld “smitter” deres bid præcis, som vi kender det fra zombier, så vi er ude i en form for zombie-vampyr hybrid. En “zompyr” eller “vambie” om du vil.

Hvis du har set den norske Død Sne, vil du måske komme til at tænke lidt på den undervejs. I Død Sne er det nazi-zombier i den norske vildmark, mens det her i Betaal er britiske zombie-vampyr-soldater i en indisk landsby. Denne indiske Netflix-serie er dog langt mere dyster og fremhæver nogle aktuelle udfordringer i landet, mens den norske film var ren underholdning!

Betaal: Sæson 1 Netflix anmeldelse

Se sæson 1 af Betaal på Netflix nu!

Betaal er skabt af Patrick Graham, der også stod bag Netflix-horrorserien Ghoul. Den er også fra Indien og bestemt værd at se. Faktisk synes jeg, Ghoul var stærkere helt overordnet. Til gengæld lægger sæson 1 af Betaal op til noget, der kunne blive den fedeste sæson 2.

Læs også: Se trailer for Netflix-miniserien Ghoul, der har bare tre afsnit og er ekstremt brutal >

Som en lille bonus for os danskere, jeg nævne, at der virkelig er pep i oversættelserne – på den fede måde.

Der er gode gamle danske udtryk som “kors i røven”, “hold op med at knævre” og “kløjs i mig”. Det giver ekstra personlighed til karaktererne. Serien føles pludselig ikke så fremmed, som det måske ellers kan gøre, når man ser en serie fra Indien. Der er også en yderst rammende reference til en “hård Brexit”.

Det får måske denne serie til at lyde som en gyser-komedie, men det er faktisk slet ikke tilfældet. Der er bare momentvis skarpe replikker og lidt sjove hændelser, som vi kender det fra mange gyser-fortællinger. Lidt humor her og dér får også kun de efterfølgende gys til at ramme hårdere. Og ja, der er bestemt nok med gys i denne serie til at gøre mange horrorfans glade.

Betaal sæson 1 kan ses på Netflix fra den 24. maj 2020.

FAKTA

Manuskriptforfattere: Patrick Graham, Nikhil Mahajan
Instruktører: Patrick Graham, Nikhil Mahajan
Medvirkende: Viineet Kumar, Aahana Kumra, Suchitra Pillai, Jitendra Joshi

Plot

Embedsmænd, hyret til at flytte et landsbysamfund for at gøre plads til en ny motorvej, slipper en gammel forbandelse og en hær af britiske soldaterzombier løs.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.