GRETEL & HANSEL er en nyfortolkning af det gode gamle eventyr om Hans & Grete. Denne gang i en vaskeægte gyser-udgave. Nu får du lov til at se alle de uhyrligheder, du er vokset op med at høre om. Det er et ægte gyser-eventyr med et skønt cast. Læs mere i vores Gretel & Hansel anmeldelse her!

Gretel & Hansel er en nyfortolkning af Hans & Grete. Ja, det gode gamle eventyr, der faktisk overhovedet ikke er særlig børnevenligt, hvis man tænker over det. Denne gang fortælles historien i en regulær gyser-udgave, hvor vi ser de uhyrligheder, Grete og Hans gennemlever. Altsammen fordi de er sultne og fryser efter at være blevet efterladt ude i skoven.

Jeg kan allerede nu afsløre, at filmen har en såkaldt PG-13 rating. Det er altså derfor et gyser-eventyr for hele familien og ikke en regulær horror-slasher, vi er ude i. Alligevel er der skruet godt op for uhyggen, så du skal nok ikke efterlade de små poder til at se filmen alene. Ikke i første omgang, i alle tilfælde.

Vores Gretel & Hansel anmeldelse fortsætter herunder.

Stærke navne i hovedrollerne

Det er et yderst velkendt gyseransigt, der spiller hovedrollen som Gretel (eller Grete på godt dansk). På trods af hendes unge alder (hun er fra 2002), har hun allerede haft hovedroller i nogle heftige produktioner.

Hun var den unge udgave af Beverly Marsh i den nye IT-filmatisering og har spillede den unge udgave af Amy Adams i HBO-serien Sharp Objects baseret på Gillian Flynns bog. Senest har hun også spillet den absolutte hovedrolle i Netflix-serien I Am Not Okay with This (2020-), som jeg virkelig håber, får grønt lys til sæson 2 meget snart.

Rollen som Hansel (altså Hans i den danske udgave) spilles af Samuel Leakey, som jeg ikke har set i noget før. I Gretel & Hansel gør han det dog godt i hans relativt lille rolle. Det er nemlig Gretel, der er den absolutte hovedrolle.

Der er naturligvis også hekse i eventyret. De spilles af henholdsvis Jessica De Gouw og Alice Krige.

Jessica De Gouw spillede en af hovedrollerne i Dracula-serien med Jonathan Rhys Meyers i titelrollen. Derudover var hun med i zombiefilmen The Rezort fra 2015. Alice Krige har senest været med i serierne The OA og Carnival Row. Horrorfans vil måske kende hende fra Stephen King-filmatiseringen Søvngængerne (1992).

Også Fiona O’Shaughnessy er med i en mindre rolle. Hun var ret fantastisk i Nina Forever (2015), hvor hun spillede titelrollen.

Gretel & Hansel Gyserfilm anmeldelse

Bestemt ikke for alle

Denne fortolkning af gode gamle “Hans og Grete” vil bestemt ikke være for alle. Den er dyster og bestemt uhyggelig og slet ikke for små børn. En del af det, der gør det “ikke for børn” er det meget langsomme tempo.

Der dvæles meget ved øjeblikke, og det visuelle er vanvittig flot, men samtidig en integreret del af en film, der reelt er “slow-burn” hele vejen igennem. Du skal nok være i humør til denne, ligesom du skal være fan af instruktørens tidligere film (mere om dem i sidste del af denne anmeldelse).

For mig er Gretel & Hansel et interessant bekendtskab, som jeg bestemt er glad for at have set. Jeg ved dog også, at jeg ikke kommer til at gense filmen som helhed. Samtidig må jeg dog også erkende, at den havde nogle øjeblikke, der var helt eminemt timede gys. Øjeblikke, der virkelig ramte plet. Og også et ekstremt flot og stilistisk rent visuelt udtryk, som er store plusser.

Som helhed er filmen bare ikke noget, der begejstrer mig. Desværre.

Gretel & Hansel Gyserfilm anmeldelse

Se Gretel and Hansel på DVD, Blu-ray eller digitalt

Gretel & Hansel (eller Grete & Hans, som nogle kalder den herhjemme) er instrueret af Oz Perkins. Dette er hans tredie spillefilm, og de har alle været genrefilm indtil videre. Hans debut var February (2015) og derefter kom I Am the Pretty thing That Lives in the House (2016). Nu er vi så ude i en helt klassisk gyserhistorie, der her er vendt lidt på hovedet.

Det er også første gang, Oz Perkins (også kendt som Osgood Perkins) ikke selv har skrevet manuskriptet til en film, han instruerer. Denne gang er manuskriptet skrevet af Rob Hayes. Tidligere har Rob Hayes primært skrevet kortfilm og på tv-serier, så denne film er hans første spillefilm siden debutfilmen East Meets Barry West fra 2009.

Derudover vil jeg lige nævne, at selve musikken i filmen er komponeret af Robin Coudert, der tidligere har skabt musikken til film som Maniac (2012), Horns (2013) og Revenge (2017). Præcis som det visuelle, så er musikken også en stor del af oplevelse. Især da selve historien som sagt fortælles meget dvælende som slow-burner. Værd at se, men nok kun et gensyn værd for en udvalgt skare.

Gretel & Hansel er udkommet som købefilm nu og udkommer som lejefilm fra den 25. maj 2020.

FAKTA

DVD/BD-premiere: 25. maj 2020
Genrer: Horror, Thriller, Fantasy
Instruktør: Oz Perkins
Manuskriptforfatter: Rob Hayes
Skuespillere: Sophia Lillis, Alice Krige, Jessica De Gouw, Charles Babalola, Samuel Leakey

Plot

For længe, længe siden, i et eventyrland, leder en ung pige sin lillebror ind i en mørk skov i et desperat forsøg på at finde mad og arbejde, men de ender istedet med at støde på den rene onskab.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.