Black Mirror: Bandersnatch er en ny sci-fi film på Netflix. Den er umiddelbart kun på 90 minutter, men afhængigt af dine valg kan den udvikle sig meget forskelligt. En vanvittig interaktiv oplevelse!

Black Mirror: Bandersnatch er en ny Netflix sci-fi film-event. Den føles dog nærmest som en mini-sæson af Black Mirror serien, da denne film er interaktiv med omkring 5 timers optagelser.

Så selvom filmen umiddelbart varer 90 minutter, vil du nok få den til at blive markant længere. Det gjorde vi i hvert fald.

Det betyder naturligvis også, at man ikke kan anmelde Black Mirror: Bandersnatch som én film. Filmens historie vil nemlig blive skabt ud fra dine valg undervejs.

Din første oplevelse med at se Bandersnatch filmen kan altså være anderledes fra både min og en masse andres. Du kan naturligvis også bare se den igen og igen og forsøge at styre udviklingen i stadig større grad.

Den interaktive intro guide

Når Black Mirror: Bandersnatch begynder, indledes filmen med en guide, der fortæller, hvordan du vælger undervejs. Den er lavet i skøn 80’er stil, da filmen foregår i 1984. Den er også yderst pædagogisk og gentages et par gange.

Bare rolig, det bliver snart helt tydeligt, hvor simpelt det hele er. Dit første valg bliver nemlig at skulle beslutte, hvilket morgenmadsprodukt vores hovedperson, Stefan, skal spise.

Dette først valg kommer i øvrigt lige efter, Stefan har fortalt om bogen Bandersnatch, der netop er en interaktiv bog, hvor man som læser selv skal vælge retning undervejs.

Stefan vil lave et computerspil baseret på bogen og skal til jobsamtale hos den største spiludvikler. Selve bogen er skrevet af Jerome F. Davies.

Hvem er Jerome F. Davies?

Mange vil blive nysgerrige omkring denne Bandersnatch bog af Jerome F. Davies. Det er dog bare en bog, der er skabt til Black Mirror: Bandersnatch filmen.

Præcis ligesom den sort-hvide film i Alene Hjemme også blev skabt, så Kevin fik en film, der kunne levere gyldne replikker til at skræmme tyveknægte og pizzabude med.

Findes forfatteren Jerome F. Davies så overhovedet? Nej, det gør han ikke. Det er en opfundet forfatter til filmen. Og i filmen hører vi gentagne gange om, at han blev sindssyg af sin egen fiktive verden. Primært fordi han troede på den!

Hvad er en Bandersnatch?

Mens hverken bogen eller forfatteren findes i virkeligheden, er Bandersnatch noget, der findes. Eller rettere, det er et fiktivt væsen skabt af forfatteren Lewis Carroll. En Bandersnatch kan ikke bestikkes og kan bevæge sig meget hurtigt.

Og ja, det er den samme Lewis Carroll, der skrev “Alice i Eventyrland”. Når du ser denne film, vil du nok også føle dig lidt som Alice.

Dog nok nærmere i et syret Black Mirror univers fremfor et decideret eventyrland.

Black Mirror: Bandersnatch anmeldelse Netflix

Flere velkendte ansigter

Hovedrollen som Stefan Butler spilles af Fionn Whitehead. Du kender måske ikke navnet, men ansigtet vil nok virke ret velkendt. Han spillede nemlig hovedrollen i Christopher Nolan filmen Dunkirk.

Alene plakaten for denne film har sikret, at Fionn Whitehead fik sit ansigt ud vidt og bredt. I Black Mirror: Bandersnatch spiller han som sagt Stefan Butler, der drømmer om at skabe et computerspil baseret på hans yndlingsbog.

Foruden ham ser vi Will Poulter, der her endelig får brugt sin naturlige britiske accent. Will Poulter er nok bedst kendt fra sine roller i komedien We’re the Millers eller The Maze Runner. Blandt horrorfans er han nok også kendt som den skuespiller, der næsten blev Pennywise i den nye It-filmatisering.

Til næste år har Will Poulter også en af hovedrollerne i den næste Ari Aster (Hereditary) film, der hedder Midsommar.

Illusionen af fri vilje

Dette næste afsnit indeholder lidt mindre spoilere. Hvis du vil undgå disse, så spring videre til næste overskrift.

Selve det interaktive element i Black Mirror: Bandersnatch giver illusionen af, at vi har fri vilje. Men præcis som Black Mirror har vist flere gange før, er dette blot en illusion.

Vi har ofte et begrænset antal valg. Dermed er det ikke en egentlig fri vilje, men derimod et valg mellem to muligheder. Ingen andre muligheder er tilgængelige. Så det er mere en illusion af fri vilje.

Det betyder også, at du vil komme til at ryge tilbage flere gange, hvis du vælger noget, der ikke var optimalt for det narrativ, du er landet i.

Bare rolig, der hoppes lynhurtigt frem til den del af historien, du var i. Du skal altså ikke se hele starten igen og igen. Men det er nok de færreste, der kommer til at se filmen på kun 90 minutter.

Noget af det lækreste, vi landede i, var det øjeblik da Stefan blev bevidst om, at hans valg blev foretaget af andre. Her er et gyldent meta øjeblik, hvor han indser, at det er dig (ja, dig som seer), der styrer ham gennem noget fra fremtiden, der hedder Netflix.

Det får naturligvis en 19-årig mand, der lever i 1984, til at spørge “Hvad er en Netflix?”

Hele denne meta del giver desuden lejlighed til nogle vilde actionscener. Hvis ikke du lander i denne del af historien ved første gennemgang, så kan det varmt anbefales at opsøge den efterfølgende.

Black Mirror: Bandersnatch anmeldelse Netflix

Se Black Mirror: Bandersnatch på Netflix nu

Denne nye Black Mirror film “event” er instrueret af David Slade. Han har arbejdet med sci-fi serien før, da han instruerede “Metalhead” afsnittet i forrige sæson 4. Det var det sort-hvide afsnit, der fandt sted i en dyster post-apokalyptisk fremtid med robot dræberhunde.

Der er desuden et computerspil i Black Mirror: Bandersnatch, der hedder “Metal Hedd” og tydeligvis er baseret på netop hans eget afsnit. Der er også referencer til andre afsnit via blandt andet Saint Juniper Medical Center, der refererer til “San Junipero” afsnittet fra sæson 3 (mit absolutte yndlingsafsnit) og “Black Museum” afsnittet fra sæson 4.

David Slade har tidligere instrueret den fantastiske psykologiske thriller Hard Candy med Ellen Page og Patrick Wilson. Han har også lavet afsnit af tv-serier såsom Hannibal med Mads Mikkelsen.

Denne Black Mirror film (eller event eller special-afsnit, kært barn har mange navne) er skrevet af Charlie Brooker. Han er skaberen af Black Mirror og skriver altid alt selv.

Nu kan du dog selve vælge mange gange undervejs og skabe din egen fortælling. Hvor vildt eller skørt det hele bliver, er i forholdsvis stor udstrækning op til dig. God fornøjelse med at skabe den ideelle Black Mirror: Bandersnatch til din smag.

Black Mirror: Bandersnatch er ude på Netflix i hele verden fra 28. december 2018.

FAKTA

Instruktør: David Slade
Medvirkende: Fionn Whitehead, Will Poulter, Alice Lowe, Asim Chaudhry

Plot

I 1984 begynder en ung programmør at stille spørgsmålstegn ved virkeligheden, mens han arbejder med at gøre en omfattende fantasyroman til et computerspil, og inden længe står han over for en hjernevridende udfordring.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.