CAN I TELL YOU A SECRET? på Netflix er en ny true crime-dokumentar i to dele. Det er en meget vigtig sag, men en frygtelig produktion. Alligevel bør du se den for selve sagen. Læs vores Can I Tell You a Secret? doku-serie anmeldelse her!

CAN I TELL YOU A SECRET? er en ny Netflix-dokuserie i true crime-genren. Sagen i denne todelte dokumentar fokuserer på stalking. Konkret fokuserer den på, hvordan en stalker formåede at stalke en masse kvinder. De fleste af dem blev ignoreret – eller modtog ingen hjælp – da de forsøgte at rapportere det.

Bortset fra at hjælpe os med at få en naturlig pause, er der ingen grund til, at denne dokumentar skal være en dokumentarserie og ikke blot en dokumentarfilm i spillefilmslængde. Uanset hvordan den præsenteres, er produktionen og stilen i denne nye britiske dokumentarserie forfærdelig. Og det er ærgerligt, da sagen er vigtig!

Læs videre på vores Can I Tell You a Secret? anmeldelse nedenfor. Find den på Netflix fra den 21. februar 2024.

Fokus på ofrene og derefter stalkeren

Can I Tell You a Secret? er historien om den mest produktive (så vidt vides) stalker i Storbritannien. Han hedder Matthew Hardy – dette er ikke en spoiler, men det officielle “plot” i dokumentaren – og han modtog den længste frihedsberøvende straf i britisk historie for online-stalking.

Over to timelange afsnit hører vi fra et par af de kvinder, der var hans ofre, politiets efterforskning (og manglen på samme i første omgang), og hvordan et af ofrene endte med at aflevere en mappe med beviser til politiet. Ikke ulig hvad der skete i The Truth About Jim på HBO Max.

Del 1 af Can I Tell You A Secret? sætter scenen

De intense og ubarmhjertige online stalkingsager starter med et ding. En fremmed kontakter en masse kvinder og begynder straks at tale om en hemmelighed. Derefter involverer stalkeren sig selv i alle mulige områder af ofrenes online-liv.

Inklusiv det meget Catfish-inspirerede træk med at skabe nye profiler, hvor stalkeren udgiver sig for at være deres offer. Via denne klonede profil kontakter de venner og familiemedlemmer til deres offer og sætter dem i alverdens dumme situationer. Inklusiv meget kompromitterende situationer, der bringer dem i reel fare.

Stalkeren er på et chikane-trip, der direkte truer hans ofres hverdag. Alle er unge kvinder fra hele Storbritannien. Inden længe er kvinderne bange for at forlade deres hjem (“online-stalkeren” arbejder også offline) og er desperate efter hjælp, men politiet er meget langsomme til at give den.

Del 2 af Can I Tell You A Secret? fokuserer andensteds

Da vi når til del 2, er fokus på stalkeren og den ene modige betjent, der tilsyneladende knækker hele sagen. Vel at mærke takket være arbejdet udført af et af ofrene, som arbejder på et advokatkontor og ved, hvordan en sag håndteres, når man skal i retten.

Betjenten gør simpelthen bare sit arbejde og ser ud til at lære undervejs i stedet for at konsultere eksperter. Det resulterer i, at retfærdigheden bevæger sig meget langsomt. Officielt slutter plottet med “Da beviserne hober sig op, er en politibetjent fast besluttet på at stille den mistænkte for retten”.

Det er simpelthen løgn, fordi der dukker ikke flere beviser op. Politiet formår simpelthen bare at fatte, hvad fanden de har med at gøre i et meget langsomt tempo.

Jeg vover gerne den påstand, at Nev og Kamie fra Catfish ville have knækket sagen på en eftermiddag.

Can I Tell You A Secret? – Anmeldelse | Netflix dokumentar

Sympati for stalkeren?!

Da del 2 af Can I Tell You A Secret? begynder, er det som sagt med fokus på stalkeren. I slutningen af del 1 afsløres hans navn, og så begynder anden del naturligt med fokus på ham. Mindre naturligt er måden, han fremstilles på.

Han er autist og var ensom og blev mobbet i gymnasiet, hvilket virker som en bøn om sympati. Ikke bare, at de nævner dette, men den måde, denne dokumentar pludselig bliver fokuseret på ham. Også en politibetjent får meget skærmtid.

Vel at mærke den slags skærmtid, hvor han skal lave noget skuespil. Eller forsøge på det. Vi kommer til at opleve ham se oprørt ud, mens han forsøger at “knække sagen”, og helt ærligt, så kommer hans skuespil til at virke, som om han har det meget hårdere end de reelle ofre.

Bemærk også gerne det faktum, som et af ofrene senere påpeger: Fra første gang et offer henvender sig til politiet, til stalkeren bliver sigtet, har intet ændret sig. Der er ingen nye beviser eller nye love på plads. I stedet kom politiet endelig i gang med at udføre deres egentlige job!

Især bare at ville anerkende, at stalking – inklusiv den slags, der finder sted [for det meste!] online – er en reel forbrydelse. Jeg ville have ønsket et endnu større fokus på deres tidligere manglende indsats. Der er kommentarer fra forskellige politiafdelinger i slutningen af begge afsnit, men det føles som en lidt for nem løsning.

Se Can I Tell You A Secret? på Netflix

Seriens instruktør er​ Liza Williams, som tidligere har instrueret The Yorkshire Ripper. Den true crime-dokumentarserie vandt en BAFTA TV Award i 2020. Meget fortjent, kan jeg tilføje, da det var en velproduceret dokumentar.

Endnu en instruktør på Can I Tell You A Secret? er Tash Gaunt, men jeg kan ikke påstå, at det er det, der gør forskellen, da Liza Williams stadig er seriens instruktør.

Vi har for ganske nylig anmeldt Lover, Stalker, Killer (også på Netflix), der blev lavet som en dokumentarfilm og fungerede meget bedre. Ikke at have Can I Tell You A Secret? udgivet som en dokumentarfilm snarere end en todelt dokumentarserie ville have hjulpet på alle de andre problemer.

Jeg kan ikke fordrage den voice-over, hvor nogen læser beskederne fra stalkeren højt med et filter, der angiveligt skjuler stalkeren. Mærkeligt valg, når stalkeren brugte skriftlige beskeder, som vi ser på skærmen.

Og der bruges alt for meget skærmtid på at vise telefonlinjer i luften blinke for at efterligne beskeder, der går frem og tilbage. Så hold dog op med det pjat! En ting var, hvis det skulle vise retningen af beskederne, eller hvis det var en del af efterforskningen, men det er bare spildtid på skærmen, der ikke giver os noget nyt.

Det skal gøres bedre! Dette er en vigtig historie, og fokus i doku-serien er forvirrende. Til tider endda skadende.

Can I Tell You A Secret? dokumentarserien er på Netflix fra den 21. februar 2024.

Plot

Tre kvinders liv ændres for altid, da en effektiv stalker infiltrerer deres sociale medier. Og de er kun en brøkdel af hans mange ofre.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.