GHOSTBUSTERS: FROZEN EMPIRE er ude digitalt nu, så du kan se eller gense den. Fuld af herlig nostalgi og alsidig god underholdning. En solid tilføjelse til franchisen. Læs vores fulde Ghostbusters: Frozen Empire filmanmeldelse her!

GHOSTBUSTERS: FROZEN EMPIRE er nyeste tilføjelse til franchisen, der blev født i 1984. I denne seneste film er der masser af nostalgi, der går helt tilbage til begyndelsen af den elskede franchise. Selvom jeg har elsket hver eneste film i franchisen (ja, inklusiv filmen fra 2016), er denne ikke min favorit.

Det behøver den dog heller ikke at være. Det er stadig skøn underholdning, og den har fantastiske øjeblikke for hele familien. Ligesom i 1984 fortsætter Ghostbusters med at være en fremragende måde at introducere næste generation til de mere dystre historiefortællinger. En solid familiegyserfilm, hvor familiedynamikken spiller en større rolle end nogensinde.

Læs videre på vores Ghostbusters: Frozen Empire filmanmeldelse nedenfor. Den er udkommet digitalt den 7. maj 2024, hvor du plejer at leje eller købe film.

Familien Spengler som omdrejningspunkt

I den forrige film, Ghostbusters: Afterlife, blev vi introduceret til Spengler-familien, som bestod af Egon Spenglers (Harold Ramis) datter og to børnebørn. Især det yngre barn i familien, Phoebe, viste sig at minde ret meget om sin bedstefar.

Hun er dybest set et geni ligesom ham, og mens hun altid bruger videnskaben som guide og ramme for alting, erkender hun, at spøgelser tydeligvis eksisterer. I Afterlife afsluttede hun den opgave, som hendes bedstefar aldrig nåede at udføre.

I Frozen Empire er Spengler-familien flyttet ind på den gamle brandstation i New York, hvor Ghostbusters begyndte i 1984.

Mor Callie (Carrie Coon), storebror Trevor (Finn Wolfhard) og Phoebe (Mckenna Grace) er nu fuldgyldige Ghostbusters sammen med mors kæreste, Gary (Paul Rudd). Eller, som Gary præsenterer sig selv i forhold til Phoebe, han er hendes “Sted-lærer”. Det var ham, der hjalp Phoebe med at få styr på Egons efterladte planer i Afterlife.

Desværre for Phoebe er hun kun 15 år gammel, så hun er ikke gammel nok til at være en Ghostbuster. Trevor fyldte for nylig 18, hvilket han er hurtig til at minde alle om, men Phoebe er stadig et barn. Efter alle fire har forfulgt et kæmpe spøgelse i New Yorks gader, insisterer myndighederne på, at hun ikke længere er en aktiv del af gruppen.

Phoebe finder trøst i en park i New York, hvor hun møder et spøgelse, Melody (Emily Alyn Lind), og de to spiller skak mod hinanden. Det ser ud til at være det eneste positive i Phoebes liv, efter Ghostbuster-delen er blevet fjernet.

Ghostbusters: Frozen Empire – Anmeldelse | Spøgelsesfilm for hele familien

New York som kummefryser

Historien i Ghostbusters: Frozen Empire begynder faktisk i 1904. Her ser vi en gruppe eventyrere, der er frosset ihjel. En slags kugle eller “orb” lader til at have forårsaget denne nedfrysning. Der er dog også en person til stede, der som den eneste i lokalet ikke er bundfrossen. 

Vi hopper hurtigt til nutiden, hvor Nadeem (Kumail Nanjiani) forsøger at sælge selvsamme orb (og et par andre småting) til ingen ringere end Ray Stantz (Dan Aykroyd). Nysgerrig efter, hvad genstanden er, henvender han sig til en lingvist, han tror, kan hjælpe. Dette fører ham til D. Hubert Wartzki (Patton Oswalt), og snart går det hele meget galt.

Ved et uheld aktiveres den ældgamle artefakt, hvilket udløser en ond kraft, der har magten til at skabe is og fryse alting. Heldigvis er der også et modstykke: The Firemaster. Men meget går tabt over generationer, så The Firemaster har selvfølgelig ingen idé om de nedarvede kræfter. En meget hurtig introduktion bliver derfor snart nødvendig.

Som en ekstra bonus er de originale Ghostbusters – Venkman (Bill Murray), Zeddemore (Ernie Hudson) og endda Janine Melnitz (Annie Potts) – til stede for at hjælpe de nye Ghostbusters. En af de originale Ghostbusters har i mellemtiden også udviklet et tophemmeligt forskningslaboratorium for at sikre verden mod spøgelser.

Se Ghostbusters: Frozen Empire i hjemmebiografen nu!

Gil Kenan er instruktøren af Ghostbusters: Frozen Empire, og han skrev manuskriptet sammen med Jason Reitman. Dette er den første Ghostbusters-film instrueret af Gil Kenan, men han var også med til at skrive den forrige film. Som altid skal vi også nævne Dan Aykroyd, Harold Ramis og Ivan Reitman, der skabte den allerførste film i 1984.

Denne seneste tilføjelse til franchisen er dedikeret til Ivan Reitman, der døde i 2022. Præcis ligesom forrige film, Ghostbusters: Afterlife, var dedikeret til Harold Ramis. Begge dele sker via en enkel og inderlig “For Ivan” og “For Harold”. Simpelt og personligt.

Det er klart, at dette er den slags film, der fortjener at blive set i en biograf. Monstrene er større, lyden er højere, og den samlede oplevelse skaber bare større fordybelse. Jeg erkender dog også, at mange venter, til de kan se film derhjemme i sofaen, hvilket den også snildt kan bære.

For mig er dette ikke en fantastisk film, men det er en solid og virkelig underholdende film, der bygger videre på det univers, vi har elsket i fire årtier. Og nu kan du endelig tjekke Ghostbusters: Frozen Empire ud digitalt, der hvor du plejer at købe eller leje film. God fornøjelse!

Ghostbusters: Frozen Empire blev udgivet digitalt den 7. maj 2024.

FAKTA

Biografpremiere: 21. marts 2024
VOD-premiere: 7. maj 2024
Instruktør: Gil Kenan
Manuskript: Jason Reitman & Gil Kenan
Medvirkende: Paul Rudd, Carrie Coon, Finn Wolfhard, Mckenna Grace, Kumail Nanjiani, Dan Aykroyd, Ernie Hudson m.fl.

Plot

I GHOSTBUSTERS: FROZEN EMPIRE vender familien Spengler tilbage, hvor det hele startede – den ikoniske New York City brandstation. Her slår de sig sammen med de originale Ghostbusters, der har udviklet et tophemmeligt forsøgslaboratorium for at tage spøgelsesjagten til et helt nyt niveau. Men da en ond, ond kraft pludselig bliver udløst, må Ghostbusters – nye som gamle – slå sig sammen for at beskytte deres hjem og redde verden fra en ny istid.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg