DEN ANDEN SIDE er en ny svensk gyserfilm (org. titel Andra sidan). Det er en ret klassisk gyserhistorie, der reelt kommer til at minde en del om noget, man har set før. Filmen leverer på stemning, mens historien ikke er stærk. Læs vores Den anden side filmanmeldelse her!

DEN ANDEN SIDE er en ny gyserfilm fra Sverige, der har originaltitlen Andra sidan, så vi er ude i en regulær oversættelse af denne. Selve plottet virker underligt bekendt, da der lånes en del fra velkendte gyserfilm fra både USA og Japan.

Bare sådan lidt hist og her, hvilket er nok til, at man hele tiden sidder med en fornemmelse af, at man da vist nok har set det hele før. Og det ér historien, der halter i denne film, mens stemning og uhygge faktisk fungerer ret godt i de fleste henseender.

Læs resten af vores Den anden side filmanmeldelse herunder.

Så tænd for for lyset!

Der er rigtig meget af stemningen, der fungerer ualmindeligt godt for filmen. Og selvom meget af denne “stemning” skabes af, at karakterer lader til at have en nærmest grotesk aversion mod at tænde for lyset, så er det immervæk stadig effektivt. Det bliver bare lidt irriterende til sidst.

Hvem fanden tænder ikke for lyset, når der er noget, der larmer i mørket? Så kan man lade pæren springe eller sikringen gå, men at karaktererne slet ikke forsøger at tænde lyset? Dén holder bare ikke i længden.

Og netop dét er den store udfordring for historien i Den anden side. Det er meget svært at købe denne historie i længden. I starten af en gyserfilm, kan man til nøds sluge nogle kameler for at give plottet en chance. Når det fortsætter hele vejen igennem, så er vi bare ude i en dårligt fortalt historie.

Faktisk haltede historien meget, at Den anden side reelt slutter uden at forklare den grundlæggende præmis. Det er ærgerligt, da man så sidder tilbage med en ret flad fornemmelse. Som at køre op i en rutsjebane, hvor der sker en masse spøjse sving, og så lige på vej op ad den sidste høje bakke er det hele pludselig slut. Så sidder man bare dér.

Den anden side (2020) gyserfilm anmeldelse

Gode skuespillere til skræk

Uanset hvor irriteret jeg kan være over historien (den manglende evne til at tænde for lyset samt den ikke-eksisterende slutning), så gør skuespillerne det godt. Nogle gør det oven i købet rigtig godt!

Her tænker jeg især på den unge Eddie Eriksson Dominguez, som spiller den lille dreng samt Dilan Gwyn (Dracula Untold), der spiller Shirin, som er relativt ny stedmor for drengen Lucas.

Man føler begge deres frygt ret overbevisende. Og senere er der også hendes higen efter at forstå, hvad der foregår, der er meget nem at relatere til. Og man kan virkelig også forstå hendes frustration over, at ingen vil høre på hende. Noget, der tydeligvis er en vigtig (og væsentlig) pointe i denne gyserfilm.

Men… når nu ingen tror på det, hun fortæller, så ville de fleste vel forsøge at skaffe beviser, ikke sandt? Eksempelvis ved at forsøge at filme det, der foregår. Og en far, der er bekymret for sin søns helbred, efterlader ham vel ikke i sin kærestes varetægt i halve og hele dagen? Slet ikke når han nærmest direkte anklager hende for at skade drengen.

Igen er det manuskriptet, der halter, men det gør desværre også, at karaktererne bliver utroværdige. Ikke via deres skuespil, men derimod via karakterernes handlinger.

Den anden side (2020) gyserfilm anmeldelse

Se Den anden side i biografen!

Den anden side er lavet af filmskaberduoen Tord Danielsson og Oskar Mellander, der både har skrevet manuskript og stået for instruktion sammen. Begge har arbejdet på en række tv-serier, mens dette er deres fælles spillefilmdebut.

Deres inspiration fra film af især James Wan (Nattens Dæmoner, Insidious) og deres landmand David F. Sandberg (Lights Out) bliver også meget tydelig. At der så lige bruges lidt greb (især lyde og bevægelser) fra japanske gyserklassikere som Ju-on gør det ikke mindre tydeligt, at der mangler originalitet.

Og mens alle ovenstående film har en slutning, hvor i hvert fald noget forklares, så sidder man med Den anden side tilbage uden den mindste smule forklaring. Det er næsten det værste. Tord Danielsson og Oskar Mellander kan helt sikkert noget med at skabe gyserfilm, men de skal nok have nogle andre til at skrive manuskriptet.

Den anden side kommer i de danske biografer fra den 6. maj 2021.

FAKTA

Biografpremiere: 6. maj 2021
Genre: Horror
Instruktør: Tord Danielsson, Oskar Mellander
Medvirkende: Dilan Gwyn, Eddie Eriksson Dominguez, Henrik Norlén, Karin Holmberg, Jakob Fahlstedt, Janna Granström, Linus Wahlgren

Plot

Shirin er netop flyttet ind i et ældre rækkehus uden for byen sammen med sin kæreste Fredrik og dennes søn, Lucas. Alt ånder fred og idyl, og den lille sammenbragte familie glæder sig til endelig at få en ny start i fælles rammer. Men da Fredrik er bortrejst i forbindelse med sit nye job, begynder Shirin at høre mærkelige lyde fra det ubeboede nabohus. Og da Lucas pludselig fortæller om en ny bedsteven, der kommer og besøger ham om natten, står det snart klart for Shirin, at absolut intet er, som det burde være i den ellers så fredelige svenske forstad…

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg