Upgrade er nærmest som en våd drøm for fans af klassisk sci-fi action og gys. Man bliver helt revet med af Leigh Whannell-filmen takket være de fedeste effekter. Perfekt til en fredag aften i hjemmebiografen!

Upgrade er altså en solid lækkerbisken af en sci-fi fortælling fra Leigh Whannell. Han har skabt både historien og stået for instruktion af filmen, så det er på alle måder hans værk.

I førersædet har han placeret Logan Marshall-Green, som vi kender fra hans solide præstationer i The Invitation og Prometheus. Han gør det virkelig godt i Upgrade og kan snildt klare at bære en film. Meget mere om hans rolle senere.

Den største og mest gennemgående birolle har Betty Gabriel fra Get Out og The Purge: Election Year, der begge er Blumhouse produktioner – præcis som denne. Hendes karakter er ret en-dimentionel, da vi reelt kun ved, at hun er politibetjent og ikke lærer meget mere om hende. Men Betty Gabriel gør, hvad hun kan med den noget flade karakter.

Du skal alligevel ikke se Upgrade for at få de dybe karakterportrætter. Du skal derimod se filmen, fordi den er møghamrende vild og formår at kombinere nogle ikoniske elementer fra andre film – uden at miste sin egen skarpe profil.

En helt fantastisk hybrid

Upgrade er helt sin egen film, men der er et væld af referencer til både nyere film og de helt klassiske romaner.

Selve den transformation hovedpersonen, Grey (Logan Marshall-Green), går igennem, er lige på kanten til at være taget ud af historien om Frankenstein. En vanvittig videnskabsmand – Eron Keen, der minder om en slags Steve Jobs kombineret med Elon Musk – skaber et fungerende menneske ud af en krop, der reelt er død.

Og når jeg så har sagt dette, er det naturligvis også oplagt at sammenligne historien i Upgrade med den klassiske RoboCop. Men den holder bare ikke helt, da Grey er ved fuld bevidsthed og har alle sine minder.

Til gengæld har han fået en stemme i hovedet fra den “widget”, der giver ham førligheden tilbage. Denne stemme er direkte sammenlignelig med det, vi kender fra Venom. Og Logan Marshall-Green og Tom Hardy spiller begge denne oplevelse ret overbevisende.

Bare rolig, det er ikke fordi, Upgrade er en Venom kopi, men det er svært ikke at se lighedspunkterne.

Derudover er der også lækre referencer til Terminator, da nogle mennesker nærmest er en form for robotter i stil med det, vi kender derfra. Og så er der altså også en The Matrix hyldest inde over især kampstilen, og den måde nogle kampscener er filmet på.

Upgrade (2018) sci-fi thriller anmeldelse

Ikke for folk med sarte nerver

Selvom Upgrade ikke er en egentlig gyser, så er der benyttet en række ekstremt blodige greb taget direkte fra gyser-genren. Nu er manuskriptforfatter og intruktør, Leigh Whannell, også mildest talt hjemmevant i netop den genre.

Leigh Whannell er den faste makker til instruktør James Wan. Det var de to, der sammen skabte Saw-historien og franchisen, mens Leigh Whannell skrev selve manuskriptet til den første film.

Derudover var det også Whannell, der skabte historien til Insidious, mens James Wan instruerede. Som instruktør debuterede Leigh Whannell først i 2015 med Insidious 3, mens Upgrade kun er hans anden spillefilm. Det skal du dog ikke være nervøs over, for han har et stramt greb om fortællingen i denne film.

Og ja, så er Upgrade næsten mere blodig, end de fleste af de gyserfilm, vi har set. Bevares, Saw filmene har virkelig været blodige, men det er ligesom en del af konceptet. Her sker det mere som en naturlig del af fortællingen, og ikke fordi selve konceptet er bundet op på det.

Upgrade (2018) sci-fi thriller anmeldelse

Endelig udkommer Upgrade i Danmark

Upgrade udkom desværre ikke i de danske biografer, og det er en synd og skam. Ikke kun har filmen fået gode anmeldelser – fra brugere såvel som kritikere. Denne sci-fi action-thriller burde være set på det store lærred, men kan heldigvis også nydes i hjemmebiografen.

Der er en helt klar retro-vibe ved selve udformningen og fortæller-stilen i Upgrade, som jeg personligt synes, er helt fantastisk. Det er måske ikke noget filmisk mesterværk i den forstand, at jeg skal se den igen og igen. Til gengæld kan den sagtens tåle et gensyn alene på grund af de fede effekter, hvor man uden tvivl misser mange ved første gennemsyn.

Og selvom du tror, du har gættet dele af plottet, så er der nogle ekstra detaljer, der giver filmen et ekstra lag. Skulle du gætte hele baduljen undervejs, så er det stadig en vild og vanvittig tur hen til selve den sidste afsløring!

Upgrade er udkommet på DVD, Blu-ray og streaming fra 17. januar 2019. Filmen er også kommet på Netflix den 14. april 2020.

FAKTA

DVD-premiere: 17. januar 2019
VOD-premiere: 17. januar 2019
Genre: Thriller, Science Fiction, Action
Instruktør: Leigh Whannell
Medvirkende: Logan Marshall-Green, Betty Gabriel, Harrison Gilbertson, Melanie Vallejo

Plot

Efter hans kone er blevet dræbt under et brutalt røverisk overfald, der betyder, at han selv bliver lam, opsøges Grey Trace af en milliardæropfinder, der tilbyder en eksperimenterende behandling, der vil “opgradere” hans krop. Kuren – et kunstig intelligens-implantat kaldet STEM – giver Grey fysiske evner, der aldrig er set før, og mulighed for at få hævn mod dem, der myrdede hans kone og sårede ham selv hårdt.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg