GREAT WHITE er en hajgyser fra Australien. Selvom der er underholdende øjeblikke, så virker det ikke som om, de underholder efter hensigten. Det er ganske enkelt en middelmådig overlevelsesfilm, der sniger sig til hajgyser-nichen. Læs vores Great White anmeldelse her!

GREAT WHITE er en hajgyser, der virkelig ikke er særlig god. Faktisk er Great White momentvis så dårlig, at den næsten bliver underholdende. Ikke med vilje, naturligvis, men fordi det hele er så forudsigeligt og klodset, at man kommer til at smågrine i afmagt. Der findes ret mange andre, markant bedre, hajgysere på markedet.

LÆS OGSÅ

Vores anmeldelse af Shallows, der er en markant bedre hajfilm >

Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor denne film er blevet lavet – eller kom ud så bredt. Det kan kun være fordi, mærkatet “hajgyser” er nok til at sælge enhver film. Og helt ærligt, det ved vi jo godt er tilfældet. Hajgysere er altid populære.

Læs videre på vores Great White anmeldelse herunder.

Sniger sig til at være hajgyser

“Hajgyser” er i øvrigt lidt af en tilsnigelse, da filmen længe er en middelmådig overlevelsesfilm på åbent hav. Bevares, dog med en hajfinne, der dukker op i ny og næ. Foruden dårlig CGI, så byder Great White dog også på praktiske effekter i stil med “Bruce” fra Dødens Gab (eller Jaws, som mange nok efterhånden kender den mere som).

Her var hajdukken “Bruce” en konstant irritation for filmholdet, da den aldrig virkede. Den var dog god nok til at skabe en ikonisk hajgyser og give Steven Spielbergs karriere et solidt skub. Jo jo, vi må aldrig glemme, at en af vor tids største og mest anerkendte instruktører lavede deciderede gyserfilm i starten af karrieren.

Great White (2021) anmeldelse af haj-gyserfilm

Den brølende haj i Great White

Hajer i Great White kan desuden både “skrige” og brøle i smerte, inden lyden går over i noget, der minder om hvalsang. Jo jo, den er god nok. Det mest overraskende er næsten, at denne hajgyser er fra Australien. Man skulle tro, de vidste bedre.

Især i sin behandling og præsentation af hajen. Vi er altså ude i et dyr, der er voldsomt truet fordi vi mennesker dræber det i tusindevis, mens mennesker kun sjældent overfaldes. De gider jo faktisk slet ikke æde os, da vi ikke er fede nok. Misforstå mig endelig ikke, jeg elsker også en god hajgyser.

Men enten skal man gå helt amok og køre The Megstilen, hvor vi allerede er ude på et overdrev. Ellers må man gerne holde det bare lidt realistisk. Netop derfor er det overraskende, at denne hajgyser er fra Australien, hvor jeg ville forvente, at synet på hajer var lidt mere nuanceret. Eller bare korrekt og uden hajer, der brøler i smerte som en form for undervandsløve.

Se Great White i hjemmebiografen

Martin Wilson er instruktøren bag Great White, der er hans spillefilmdebut. Han er desuden australier, så vi kan ikke engang bruge det som undskyldning for ham. I øvrigt, så er den australske hajgyser Bait en af de mere underholdende film, hvor en gruppe mennesker fanges i et storcenter efter en tsunami. Naturligvis med et par hajer, der også er endt derinde.

Michael Boughen står bag manuskriptet til denne film, og det er jo faktisk historien, der halter mest, så vi kan give instruktørdebutanten Martin Wilson et lille fripas. Michael Boughen har tidligere skrevet én film, Dying Breed fra 2008, der havde Leigh Whannell på rollelisten.

Derudover har han været producer på den ret fantastiske australske gyser The Loved Ones (se den!). Som manuskriptforfatter har han til gengæld formået at skrive en hajgyser, der på intet tidpunkt bliver uhyggelig.

Og denne udmelding kommer altså fra en voksen kvinde, der stadig kan få fornemmelse af, at der er en haj bag mig, når jeg er i svømmehallen. Jeg hører bare Jaws melodien spille i hovedet og skal liiige tjekke.

Great White er nu ude på DVD og til digitalt leje og køb.

FAKTA

DVD/BD-premiere: 19. juli 2021
VOD-premiere: 5. juli 2021 (køb) | 19. juli 2021 (leje)
Genre: Horror, Thriller, Drama
Instruktør: Martin Wilson
Medvirkende: Katrina Bowden, Aaron Jakubenko, Kimie Tsukakoshi

Plot

En sjov flyvetur til et fjernt område bliver til et mareridt for fem passagerer, da deres vandfly ødelægges i en vanvittig ulykke, og de bliver fanget på en tømmerflåde, 150 km fra kysten med menneskespisende hajer, der lurer under overfladen.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.