HAJER I PARIS på Netflix er en ny haj-gyserfilm fra Frankrig (eng. titel: Under Paris). Den starter ganske anstændigt, men ender med at være rodet og forudsigelig. Læs vores fulde Hajer i Paris filmanmeldelse her!

HAJER I PARIS på Netflix er en ny fransk haj-gyserfilm (org. titel: Sous la Seine). Hvad angår haj-gyserfilm, er udgangspunktet egentlig spændende nok. Den åbner med en vigtig kommentar om verdenshavenes tilstand, men dét fokus glemmes hurtigt igen.

Spilletiden er 1 time og 41 minutter, men den føles længere. Det gjorde den i hvert fald for mig. Og selve gyset bliver så forudsigelig og overdrevet. Dette – kombineret med grove stereotyper af forskellig art – fik filmen til at virke som en dårlig gyserkomedie.

Læs videre på vores Hajer i Paris filmanmeldelse nedenfor. Du kan se den på Netflix fra den 5. juni 2024 – og hvis du har sat din Netflix-konto til engelsk, så hedder den Under Paris.

Haj-haj fra Paris

Denne nye Netflix-haj-gyserfilm foregår i nutiden, hvilket betyder, det er lige før, Paris gør sig klar til at være vært for OL i 2024. Byen og dens embedsmænd er alle i højt beredskab, da de gør sig klar til at have verdens øjne på dem.

Som forberedelse til OL er Paris vært for verdensmesterskaberne i triatlon, der begynder på Seinen for første gang nogensinde. Desværre ser det ud til, at den parisiske flod har et hajproblem. Ikke ligefrem noget, man nogensinde havde regnet med.

Sophia er en genial forsker, som har studeret hajer. Hun erfarer fra den unge miljøaktivist, Mika, at en stor haj lige nu svømmer rundt dybt inde i Seinen, så det betyder midt i Paris.

Byens embedsmænd beslutter sig for at ignorere det (ligesom i Dødens gab) for at undgå dårlig presseomtale, så aktivisterne må gå over til andre metoder for at undgå et blodbad.

Hajer i Paris? Hvorfor ikke?!

Med Hajer i Paris skal du acceptere præmissen om, at en haj er til stede i Paris’ floder. Hajen er i Seinen, og vi får en forklaring på, hvordan den endte der.

Hvis du ikke kan acceptere dette udgangspunkt, så kan du lige så godt glemme at se filmen. Jeg havde det fint med denne idé. Især på grund af forklaringen, som ikke kun er en hurtig linje, der lires af, men får lidt tid og detaljer tilknyttet.

Desuden har haj-gysere udspillet sig overalt i de seneste årtier. Fra at have hajer inde i en tornado i Sharknado til et supermarked i Bait.

Hajer i Paris – Anmeldelse | Netflix Hajgyser | Under Paris

Hold jer nu til én idé!

Da Hajer i Paris begynder, er vi ude midt i havet nær en af ​​de enorme såkaldte “plastikøer“, der dræber livet i vores oceaner. Jeg elskede dette fokus og håbede, at vi på en eller anden måde ville blive ved det.

Men mens det begynder med en kommentar om al plastikken i vores have, bliver det element stort set forladt, så snart vi kommer til Paris. Det er en skam, fordi det er vigtigt og kunne reelt hjælpe med at forklare, hvad der kommer senere. Bevares, det er også en del af plottet, men fylder ikke meget.

Også politikerne i Hajer i Paris er portrætteret på så overdrevet en måde, at vi nærmer os et genreskifte. Komikken lurer lige under overfladen, hvilket jeg generelt har det helt fint med. Her bliver det dog lige lovlig karikeret, da det fulde skridt til komik udebliver.

Og så er der karaktererne. Jeg har aldrig set så mange mennesker være så klodsede og falde i haj-befængt vand på samme tid. Det er nærmest fald-på-halen-komedie, når man ser, hvordan folk glider i vandet og skubber hinanden.

Helt overordnet ændrer denne film både sit plotfokus og sin genre-stil meget, at jeg ville ønske, at de havde valgt ét fokus og én stil og holdt fast.

Se Hajer i Paris på Netflix

Instruktøren af ​​Hajer i Paris er Xavier Gens (Frontière(s), Cold Skin, The Divide), og jeg håbede virkelig på noget mere fra ham. Noget bedre! Tilbage i 2007 skrev og instruerede Xavier Gens Frontière(s), som var en vanvittig fransk gyserfilm.

Det faktum, at hele seks personer er krediteret som forfattere på denne film, forklarer helt sikkert også meget om slutresultatet.

Idéen til historien kommer fra Sebastien Auscher, mens Yaël Langmann og Olivier Torres er krediteret med “adaption”. Endelig er Yannick Dahan (La horde), Maud Heywang og instruktør Xavier Gens noteret som de egentlige manuskriptforfattere.

Det er ikke så meget, at jeg føler Hajer i Paris er en dårlig haj-gyserfilm. Altså, jeg synes virkelig ikke, at den er god, men det virkelige problem med denne film er, at selve filmen ikke er særlig god. Altså ikke bare som en hajfilm, men som en film. Og dét er ærgerligt!

Hajer i Paris (engelsk titel: Under Paris) har premiere på Netflix den 5. juni 2024.

FAKTA

Instruktør: Xavier Gens
Manuskript: Sebastien Auscher, Yannick Dahan, Xavier Gens
Medvirkende: Bérénice Bejo, Nassim Lyes, Léa Léviant, Iñaki Lartigue, Anaïs Parello

Plot

For at redde Paris fra et internationalt blodbad tvinges en sørgende forsker til at se sin tragiske fortid i øjnene, da en kæmpehaj dukker op i Seinen.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg