HELLBOUND på Netflix er en ny serie fra Sydkorea (org. titel Jiok). Det er en genre-hybrid skabt af manden bag Train to Busan. Han har også skabt den webtoon, der ligger til grundlag for serien. Se de første 5 minutter og få en idé om, hvor brutal den kan være. Læs vores fulde Hellbound sæson 1 anmeldelse her!

HELLBOUND er en ny Netflix-serie fra Sydkorea, der på alle måder udspiller sig som en ægte genre-hybrid. Og selvom jeg bestemt ikke er fan af de CGI “monstre fra helvede”, der brutalt slagter folk og tager deres sjæle med til helvede, så respekterer jeg, at de er baseret på en webtoon. Der er altså et visuelt kreativt oplæg, der gerne skal følges bare nogenlunde.

Når både denne Netflix-serie og webtoon oplægget er skabt af instruktøren (og manuskriptforfatteren) bag Train to Busan, så kan jeg ikke lade mig slå ud af CGI-valgene. Det tiltaler mig ikke, men heldigvis er det kun én del af denne fortælling.

LÆS OGSÅ

Vores anmeldelse af det koreanske zombie megahit Train to Busan her >

I øvrigt er deres handlinger altså stadig voldsomme at opleve. Uanfægtet at jeg ikke synes, selve monstrene er så farlige. De er lidt mere Marvel-agtige, end hvad der er optimalt i en fortælling som denne. Men igen, den er baseret på et tegnet oplæg. Serien er da også anbefalet til et +18 år publikum af Netflix, hvilket siger lidt om niveauet for vold og uhygge.

Læs videre på vores Hellbound sæson 1 anmeldelse herunder. Sæsonen har 6 episoder, og du kan se dem alle på Netflix nu.

Er Hellbound en gyserserie?

Netflix kalder Hellbound for en “gory thriller” (altså noget i stil med “blodig thriller” på dansk), men den kan helt sikkert også kaldes for en gyserserie. Den er trods alt baseret på en webtoon [webtegneserie], hvor folk bankes brutalt ihjel af nogle monstre, der tager deres sjæl med tilbage til helvede. Det lyder da ret meget som et gyserplot.

Er du i tvivl, så lad mig sige det på denne måde; Se de første fem minutter af afsnit 1 af Hellbound og mærk efter, om det er en thriller, du er i gang med at se. Eller endnu bedre, se disse fem minutter med en person, der bare slet ikke kan tåle gyserfilm og -serier. Bare for at se om de kan tåle at se med på skærmen!

Og hvis du kan lide det, du ser, så kan jeg afsløre, at afsnit 3 starter med en lignende brutal senere. Faktisk er den endnu værre, da mange andre ting spiller ind. Mere skal der ikke siges om dét, da det ville være regulære spoilers, og den slags gør vi os ikke i.

Indrømmet, så er Hellbound dog en regulær genre-hybrid, så det er ikke “bare” en gyserserie. Når den bliver mørk og brutal, så er vi dog ude i nogle ret ekstreme scener. Som så ofte er mennesker ofte de egentlige monstre. Og de overnaturlige monstre (der altid dukker op som en trio) ligner et barn skabt af Hulken og Venom.

Altså, en Hulk uden hud, så musklerne står frem i grå og sorte nuancer, da den kommer fra det kulsorte helvede.

Hellbound – Anmeldelse | Netflix Gyserserie

Yoo Ah-in som nymoderne religiøs leder

Som en form for religiøs leder (eller bare “kultleder”), ser vi Yoo Ah-in. Han er altså uhyggelig dygtig til at kigge på folk med helt døde øjne, der virkelig giver myrekryb. Heldigvis har vi også tidligere set Yoo Ah-in i mere charmerende roller. Han var eksempelvis en en kluntet, men charmerende, zombie-apokalypse overlever i #Alive (som du også kan finde på Netflix).

Skal du virkelig nyde hans talent som skuespiller, så er det dog den psykologiske thriller Burning, du skal se. Filmen er fra 2018 og ganske enkelt fantastisk.

EN FILM DU IKKE MÅ GÅ GLIP AF

Læs vores anmeldelse af Burning (2018) her >

I filmen spiller han overfor blandt andre Steven Yeun, som de fleste nok stadig kender bedst fra The Walking Dead, men han har siden medvirket i film som Okja (Netflix) og Mayhem.

Se sæson 1 af Hellbound på Netflix nu!

Som allerede nævnt, er Hellbound baseret på en såkaldt webtoon. Denne er skabt af Yeon Sang-ho, der også var instruktør og medforfatter på zombiefilmen Train to Busan. Ja, og faktisk også opfølgeren Peninsula, der desværre ikke kunne måle sig med første film. Læs eventuelt vores Peninsula anmeldelse her, hvis du er nysgerrig >

Med denne Netflix-serie er Yeon Sang-ho dog tilbage til den meget karakter- og monster-baserede historiefortælling, der fungerer så godt. Som altid, så er det langt fra alle monstre, der er af den overnaturlige slags. Præcis som zombier sjældent er det farligste i en zombie-film. Her i Hellbound er der godt med fanatikere inden for både religion og konspiration.

Jo jo, der går ren sølvpapirhat i den. Ofte på måder, der virker uhyggeligt bekendte. Bare udskift begreberne om monstre og Gud med ord som “fake news” og “vacciner”. Så virker det hele pludselig slet ikke så fremmed. Der er kun seks afsnit i sæson 1, så den er hurtig set.

Binge-watcher du ikke serien, så kan jeg afsløre, at hvert nye afsnit begynder med det sidste minut eller to fra det forrige afsnit. Dog ser man ofte tingene fra en lidt anden vinkel, så du skal endelig ikke skippe dette!

Hellbound sæson 1 kan ses på Netflix fra den 19. november 2021.

FAKTA

Premiere: 19. november 2021 på Netflix (6 afsnit)
Instruktør:
 Yeon Sang-ho
Manuskript: Choi Kyu-seok
Medvirkende: Yoo Ah-in, Kim Hyun-joo, Park Jeong-min, Won Jin-a, Yang Ik-june

Plot

Overjordiske væsner nedkalder blodige forbandelser, som sender folk til helvede og starter en religiøs bevægelse grundlagt på idéen om guddommelig retfærdighed.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.